Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Slovan spálil Mostar a privíta Olympiakos Pireus
Zdielať na

Slovan spálil Mostar a privíta Olympiakos Pireus

2. predkolo Ligy majstrov

V utorňajšej odvete 2. predkola na Tehelnom poli zvíťazil úradujúci slovenský šampión nad Zrinjskim Mostarom z Bosny a Hercegoviny 4:0 a aj napriek prehre 0:1 z prvého zápasu idú ďalej zverenci trénera Dušana Uhrina. Dvakrát sa v odvete strelecky presadil vyliečený kanonier Juraj Halenár (13. a 60.), jeden gól strelili Botelho Gaucho (19.) a striedajúci Jakub Sylvestr (90.+).

Liga majstrov pokračuje pri jej novom formáte v rýchlom slede, prvý zápas 3. predkola hrá Slovan doma proti Olympiakosu už na budúci týždeň v utorok, prípadne v stredu (28./29. júla). Odvetu v Pireu absolvujú "belasí" týždeň nato (4./5. augusta).

2. predkolo Ligy majstrov 2009/2010, 2. zápas:
Slovan Bratislava - Zrinjski Mostar 4:0 (2:0)
Góly: 13. a 60. Halenár, 19. Gaucho, 90.+3 Sylvestr. Rozhodcovia: Ennjimi - Cano, Zitouni (všetci Fr.), ŽK: Saláta, Petráš - Zadro, Kordič, 13.850 divákov.

/prvý zápas: 0:1, do 3. predkola postúpil Slovan Bratislava/

zostavy a striedania:
Slovan: Bičík - Dobrotka, Valachovič, Dosoudil, Petráš - Saláta - Gaucho (84. Sylvestr), Kozák, Slovák - Halenár (75. Černák) - Masaryk (89. Božič)

Zrinjski: Melher - M. Sušič, Šunjič, Ivankovič, Žuržinov - Selimovič, Aničič, P. Sušič (46. Musa), Zadro, Stojanovič - Kordič

Slovan chcel od úvodných minút ukázať, kto je pánom na ihrisku. V 12. minúte Slovákov center hlavou sklepol Gaucho na Masaryka, strelu topkanoniera "belasých" však obrana hostí zblokovala. Túto hrozbu však Zrinjski nebralo vážne a o minútu za svoj pasívny vstup do stretnutia pykalo. Slovák sa vľavo preštrikoval až do šestnástky a jeho mäkký center nabiehajúci Halenár hlavou poslal do siete - 1:0. V 19. minúte už bolo 2:0. Petráš sa elegantne zbavil brániaceho hráča a loptu naservíroval na hlavu Gaucha, ktorý z takmer identickej pozície ako Halenár poľahky skóroval. Slovan úplne ovládol hru. Hostia nevedeli kam skôr skočiť, nedôsledne bránili a pred pokutovým územím Bičíka bolo dlhé minúty pusto. V 31. minúte potvrdil Slovan svoju silu v štandardných situáciách, lopta z rohu Halenára pristála na hlave Kozáka, húština tiel však tretiu gólovú hrozbu zažehnala. Vôbec prvý výpad hostí mohol mať pre domácich kruté následky. Zadro sa obtočil okolo Dosoudila, stroskotal však na pozornom Bičíkovi, ktorý zasiahol v čistej šanci súpera. V 36. minúte si brankár Slovana poradil aj s delovkou Žuržinova z 30 metrov. Tri minúty pred koncom polčasu P. Sušič pekne uvoľnil do šance Zadra, ktorého zoči-voči vychytal Bičík.

Hostia do druhého polčasu vymenili P. Sušiča za Chorváta Musu a v poli sa herne vyrovnali súperovi. Tlačil ich však imperatív skórovať, ale už v 51. minúte mohlo byť po ich nádejách. Kozákov prudký strieľaný center z pravej strany našiel Masaryka, smoliar večera v belasom drese však o decimetre minul ľavú žrď Melherovej bránky. Uhrinovci museli neustále myslieť aj na zadné dvierka a v 54. minúte takmer súper potrestal ich trhlinu. Selimovič z mierneho uhla postupoval sám na Bičíka, ale domáci gólman obetavým zákrokom hasil na roh. Rušný dej v búrlivom kotli pokračoval. V 60. minúte hostia spravili chybu v rozohrávke a po "ťukesi" Kozáka s Masarykom strelil Halenár povedľa Melhera tretí poisťujúci gól - 3:0. Galapredstavenie Slovana mohlo priniesť štvrtú erupciu v 65. minúte, proti však bola pravá žrď, ktorá sa postavila do cesty Halenárovej strele z 20 m. V závere už Slovan nepripustil drámu, súpera držal na dištanc a slávil zaslúžené víťazstvo rozdielom triedy, ktoré ho posunulo do ďalšej fázy. V 90. minúte sa ešte nad hosťami Sylvestr zľutoval, keď v tutovke mieril vedľa brány, ale o tri minúty mal presnú mušku a zatĺkol štvrtý klinec.

Dušan Uhrin, tréner Slovana Bratislava: "Z oboch strán sme videli výborný zápas. Prvých 30 minút sme vyrukovali na súpera s takmer bezchybným výkonom, no ďalších 10 minút mal súper dve vyložené šance, našťastie spoľahlivý Bičík obe kryl. Druhý polčas už nemal kvalitu toho prvého, možno to bolo aj účinkom počasia, aj tak sa nám podarilo ešte zvýšiť náskok dvoma peknými gólmi."

Dragan Jovič, tréner Zrinjskeho Mostaru: "Slovan splnil úlohu favorita a zaslúžene postúpil do ďalšej fázy. My môžeme ľutovať nevyužité šance na konci prvého a na začiatku druhého polčasu. Verím však, že tento súboj pomôže k tomu, aby sa moje mladé mužstvo v budúcnosti skonsolidovalo."

Juraj Halenár, útočník a autor dvoch gólov: "Dnes rozhodli dva momenty. Naše dva rýchle góly a dva výborné zákroky Davida Bičíka v prvom polčase. Nechali sme na ihrisku všetko, takto sa hrá o Olympiakos Pireus. Na konci už som chytal kŕče, mal som toho plné zuby, ale dva góly ma veľmi tešia. Som rád, že to vyšlo. Chcel by som sa poďakovať celému tímu za bojovný výkon, náš postup je zaslúžený. Bol som príjemne prekvapený kulisou, prišlo takmer 14.000 ľudí a boli fantastickí."

David Bičík, brankár Slovana: "Určite sa nepovažujem za hrdinu zápasu. Tými sme všetci, lebo sme vyhrali 4:0 nad nepríjemným súperom. Som rád, že som pochytal šance súpera, ale to je v bráne moja úloha."

Ján Kozák, stredopoliar Slovana: "Brali sme jeden, možno dva góly, štyri sú nad naše očakávanie. Pre hostí je to kruté, pre nás je zasa 4:0 fantastický výsledok. Mostar nebol slabý súper, hral technicky, ale my sme išli v odvete na 100 percent a znemožnili sme im pekné akcie, ktoré predvádzali doma. Čaká nás Olympiakos Pireus, to bude iná káva ako Mostar. Je to svetové mužstvo, každý rok účinkuje v skupinovej fáze Ligy majstrov, ale dnes sme si dokázali, že aj v Európe vieme hrať dobrý futbal. Proti Grékom bude rozhodovať každá maličkosť."