Oblačno
15°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vo finále Pohára osloboditeľov bude určite brazílske mužstvo
Zdielať na

Vo finále Pohára osloboditeľov bude určite brazílske mužstvo

Estudiantes vyhral súťaž trikrát po sebe

V stredajšom prvom dueli privíta v čisto brazílskom zápase Cruzeiro tím Gremio, kým v druhom zápas nastúpi argentínsky Estudiantes proti uruguajskému Nacionalu. Odvety sú na programy budúci týždeň.

Všetky kluby už majú v histórii Copa Libertadores nezmazateľné víťazstvá, keď Estudiantes a Nacional ho vyhrali trikrát, obe brazílske mužstvá sú dvojnásobnými šampiónmi. Jubilejný 50. ročník seriálu tak neprinesie žiadnu zmenu v tom, že počas piatich desaťročí vyhrali tímy mimo Brazílie, Argentíny a Uruguaju iba sedemkrát. V súčasnom semifinále je duel rivalov Estudiantes a Nacional vyšperkovaný o ich spoločnú búrlivú históriu. Estudiantes zdolali Nacional vo finále v roku 1969, o dva roky neskôr Uruguajčania vrátili Argentínčanom požičané a vyhrali svoj prvý titul. Estudiantes mal vtedy na konte už tri, keď vyhral trikrát za sebou v rokoch 1968, 1969 a 1970.

Estudiantes bude v zápase chýbať zranené trio obrancov Cristian Cellay, Marcos Angeleri a Raúl Iberbia. Nacional chce situáciu využiť a podľa trénera Gerarda Pelussa je jeho tím favoritom a je na najlepšej ceste získať štvrtý titul. Posledný vyhral ešte v roku 1988. Aj druhé semifinále bude duelom víťazov, Gremio vyhralo Copa Libertadores v rokoch 1983 a 1985, kým Cruzeiro sa tešil v rokoch 1976 a 1997.