Jasno
23°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Kanárici vyučovali USA, Egypt porazil Taliansko gólom Homosa
Zdielať na

Kanárici vyučovali USA, Egypt porazil Taliansko gólom Homosa

Brazília - USA hladko 3:0

Egypťania aj v druhom vystúpení na Pohári konfederácií potvrdili veľmi dobrý výkon z úvodného zápasu s Brazíliou a úradujúcim majstrom sveta boli viac ako vyrovnaní partneri. Taliani síce mali viac gólových príležitostí, no stroskotali na vynikajúcom brankárovi El Hadarim. Naopak hráči zo severu Afriky vyťažili z mála príležitostí maximum, keď im v 41. minúte zariadil cennú výhru Homos.

Egypt - Taliansko 1:0 (1:0)
Góly: 41. Homos, ŽK: Eid, Gomaa, Rozhodca: Hansson (Švéd.), 22.000 divákov

Zostavy a striedania:
Egypt: El Hadari - A. Said, H. Said, Gomaa - Fathi (79. Hassan), Shawky, Homos, Moawad (68. Farag) - Abd Rabou - Aboutrika, Zidan (57. Eid)
Taliansko: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Grosso - De Rossi - Gattuso (58. Montolivo), Pirlo - Quagliarella (64. Pepe), Iaquinta, Rossi (58. Toni)

TASR

Úvodný polčas sa hral taktický futbal s miernou prevahou Talianska a prvá šanca prišla po takmer štvrťhodine, keď strieľal Rossi. Potom vyskúšal brankára El Hadariho aj Iaquinta, no egyptský gólman si s jeho pokusom poradil a následne vyrazil nad brvno aj nepríjemnú strelu Rossiho. Diváci sa dočkali gólu v 41. minúte, no udrelo na druhej strane. Egypťania zahrávali rohový kop, na ktorý si najlepšie nabehol Homos a hlavou poslal loptu do rohu Buffonovej bránky. Pri góle sklamala tradične výborná talianska defenzíva, ktorá nechala hlavičkujúceho hráča úplne voľného. V 54. minúte Quagliarella dlhým pasom vysunul Iaquintu, no Egypťanov opäť zachránil El Hadari. Štvrťhodinu pred koncom rozohrali Taliani výbornú akciu po strane, no Montolivo nevyužil výbornú šancu na vyrovnanie, keď z hranice šestnástky napálil iba do brankára. Majstri sveta mali v závere veľký tlak, no nedokázali ho zužitkovať na strelenie gólu.

TASR

Brazílski futbalisti zvíťazili aj vo svojom druhom zápase B-skupiny Pohára konfederácií FIFA, keď v juhoafrickej Pretórii zdolali bez väčších problémov tím USA 3:0. Zverenci trénera Carlosa Dungu si tak ako prví z B-skupiny vybojovali postup do ďalšej semifinálovej fázy turnaja.

B-skupina:
USA - Brazília  0:3 (0:2)
Góly: 7. Melo, 20. Robinho, 62. Maicon. ŽK: Onyewu ČK: 57. Kljestan, Rozhodca: Busacca (Švaj.), 20.000 divákov.  

Zostavy a striedania:
USA: Howard - Spector, Onyewu, DeMerit, Bornstein - Bradley, Kljestan, Beasley (46. Casey), Dempsey, Donovan - Altidore (60. Feilhaber).
Brazília: Julio Cesar - Maicon, Lucio (70. Luisao), Miranda, Andre Santos - Ramires, Gilberto Silva, Felipe Melo - Kaka (69. Baptista) - Luis Fabiano (69. Nilmar), Robinho.

Brazília nastúpila v základnej zostave so štyrmi zmenami oproti zápasu s Egyptom. Opatrný úvod narušil už v 7. minúte Felipe Melo, ktorý si najlepšie vyskočil na center Maicona z priameho kopu a z piatich metrov prudko hlavou skóroval - 1:0. V 20. minúte nasledoval rýchly brejk kanárikov po nevydarene rozohranom rohovom kope USA, prečíslenie dvoch na jedného využil po Ramirezovej prihrávke Robinho, ktorý prestrelil brankára Howarda z hranice jedenástich metrov - 2:0.  Hlavný rozdiel medzi oboma mužstvami bol v hre v súperovej šestnástke. Američania boli neškodní, kanárici hrozili z každej príležitosti. Gólom však neskončili strelecké pokusy Luisa Fabiana, Robinha, Kaka ani prudká hlavička Gilberta Silvu. Po hodine hry sa vybral na výlet od postrannej čiary obranca Maicon, do šestnástky si narazil loptu s Kaka a Ramirezom, aby vzápätí strelou z uhla uzavrel gólový účet - 0:3.