Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
FC Chelsea sa stala víťazom Anglického FA Pohára
Zdielať na

FC Chelsea sa stala víťazom Anglického FA Pohára

Zdroj: TASR

5. triumf A. Cola a najrýchlejší gól Sahu

Pre obrancu Chelsea Ashleyho Cola je to už piaty triumf v anglickom FA Cupe, čo sa nepodarilo žiadnemu hráčovi od začiatku 19. storočia. Cole sa tešil z pohárového úspechu trikrát v drese Arsenalu Londýn a dvakrát s Chelsea. Chelsea sa súčasne stala piatym anglickým klubom, ktorý triumfoval päťkrát v národnom pohári.

V samotnom zápase viedol Everton už po 26 sekundách, keď po nedôraznom odkope pohotovo skóroval prízemnou strelou Louis Saha - 0:1. Saha tak opravil doterajší rekord, za 30 sekúnd skóroval vo finále anglického FA Pohára ešte v roku 1895 Bob Chatt z Aston Villy. Chelsea, ktorá nastúpila v základe bez Michaela Ballacka -prednosť dostal Jon Obi Mickel, zostala zaskočená a niekoľko minút jej trvalo, kým sa dostala k svojej hre. Vyrovnanie prišlo až po nabúraní statickej obrany Evertonu v 21. minúte, kedy center Florenta Maloudu z ľavej strany poslal hlavou do siete Didier Drogba - 1:1.

Po zmene strán udávali tón netradične žltí futbalisti Chelsea, ktorí mali loptu častejšie pod kontrolou. Svoju snahu korunovali víťazným gólom v 72. minúte, kedy si zasekol loptu pred šestnástkou Frank Lampard a napriek tomu, že sa pošmykol, jeho umiestnený pokus slabšou ľavou nohou skončil v sieti - 1:2. "Bluesmani" pridali ešte jeden gól v 78. minúte, ale hlavný arbiter ho neuznal. Maloudova delovka sa totiž odrazila od brvna tesne za bránkovú čiaru a potom prudko smerom von. Napriek tomu sa holandský tréner Guus Hiddink rozlúčil s Chelsea triumfom v Anglickom FA Pohári. Okrem toho súčasný kouč ruskej zbornej doviedol Chelsea do semifinále Ligy majstrov a k 3. miestu v anglickej Premier League  .

FA Pohár - finále - sumár:

Chelsea Londýn - FC Everton 2:1 (0:1)
Góly: 21. Drogba, 72. Lampard - 1. Saha.
ŽK: Mikel, Lampard - Hibert, Neville, Baines, rozhodoval: H. Webb (Angl.), 89.391 divákov.

Chelsea: Čech - Bosingwa, Terry, Alex, A. Cole - Essien (61. Ballack), Obi Mikel, Lampard - Malouda, Drogba, Anelka.
Everton: Howard - Hibbert (46. Jacobsen), Yobo, Lescott, Baines - Neville, Cahill, Osman (83. Golsing), Pienaar - Fellaini, Saha (77. Vaughan).