Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Večné mesto patrí FC Barcelone, Messi a Eto´o strelcami veľkého finále
Zdielať na

Večné mesto patrí FC Barcelone, Messi a Eto´o strelcami veľkého finále

FC Barcelona - Manchester United 2:0 (1:0)

"Barca" viedla na rímskom Olympijskom štadióne po prvom polčase nad "červenými diablami" 1:0, keď sa v desiatej minúte presadil chladnokrvne kamerunský útočník Samuel Eto'o. V druhom polčase zvýšil na 2:0 v 70. minúte hlavou najmenší muž na trávniku Lionel Messi z Argentíny.

Tréner Kataláncov Joseph Guardiola nasadil do základnej zostavy aj Andresa Iniestu a Thierryho Henryho, nad štartom ktorých visel otáznik, chýbali mu ale potrestaní obrancovia Daniel Alvés a Eric Abidal. Kormidelník mužstva z Old Trafford Alex Ferguson poslal od prvých minút do ohňa obrancu Ria Ferdinanda aj stredopoliara Park Ji-Sunga. Kórejský futbalista sa tak stal prvým ázijským hráčom, ktorý nastúpil vo finále LM.

finále Ligy majstrov 2008/2008, Olympijský štadión:

FC Barcelona - Manchester United 2:0 (1:0)
Góly: 10. Eto'o, 70. Messi, ŽK: Piqué  - C. Ronaldo, Scholes, Vidič, rozhodoval: Busacca (Švaj.), 72.689 divákov (vypredané).

zostavy:
FC: Valdés - Puyol, Y. Touré, Piqué, Silvinho - Busquets, Xavi, Iniesta (92. Pedro Rodríguez) - Messi, Eto'o, Henry (71. S. Keita)
ManU: van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra - Park Ji-sung (66. Berbatov), Anderson (46. Tévez), Carrick, Giggs (75. Scholes) - Cristiano Ronaldo, Rooney

Obhajca odštartoval mimoriadne aktívne, čím Kataláncov zaskočil, už v 2. minúte prišla nebezpečná strela Cristiana Ronalda z priameho kopu, pred dorážkou Parka obrana v poslednej chvíli odvrátila na roh. S obrovskou chuťou hrajúci portugalský kanonier ManU C. Ronaldo vystrašil brankára Valdésa ďalšími dvoma nebezpečnými strelami, no "Barca" odpovedala najlepšie, ako mohla. V 10. minúte Iniesta potiahol loptu, skvele vyslal prihrávku na Kamerunčana Eto'oa, ktorý "vycvičil" Vidiča a rutinérsky prekonal van der Sara. Ten si síce na loptu siahol, ale gólu nezabránil. Zdalo sa, že rýchly gól zápasu pomôže. Po "žltom" faule Piquého na C. Ronalda kopol nebezpečne priamy kop waleský veterán Giggs, na druhej strane zahrozil prudkou strelou Messi. Anglickému šampiónovi sa ale v ďalšom priebehu nedarilo nájsť recept na španielskeho majstra, ktorému umožnil hrať jeho typický prihrávkový kolotoč. Tempo hry upadlo a ubudlo aj nebezpečných situácií. Do šatní sa tak išlo za najtesnejšieho vedenia dvojnásobného európskeho majstra.

Barcelona mohla rozhodnúť hneď v úvode druhého polčasu, Henry sa pekne uvoľnil cez Ferdinanda, ale van der Sar sa vytiahol výborným zákrokom. Katalánci na Angličanov spustili oheň a síru, nabiehajúcemu Messimu chýbal v šanci krok, Xavi z priameho kopu trafil ľavú tyč. Následne sa hra opäť skĺzla do priemeru. Z letargie vytrhol aktérov až v 70. minúte skvelý center Xaviho, ktorý na milimeter presne posadil loptu na hlavu Messiho a najmenší hráč na ihrisku zvýšil na 2:0. ManU mohol znížiť o dve minúty, lopta sa po rýchlej akcii a zblokovanej strele dostala pri zadnej tyči k Ronaldovi, ten ale Valdésa neprekonal. Na druhej strane opäť po centri Xaviho z priameho kopu nebezpečne hlavičkoval Puyol len do náručia holandského gólmana. Kapitán "modro-červených" sa mohol zapísať do listiny strelcov aj v 85. minúte, ale van der Sar opäť zachránil. V závere si katalánsky klub ukontroloval priebeh a po rokoch 2006 a 1992 sa trofej opäť šťahuje na Nou Camp.