Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Barcelona získala po 25. raz španielsky pohár
Zdielať na

Barcelona získala po 25. raz španielsky pohár

Atheltic Bilbao - FC Barcelona 1:4

Už najbližší víkend môžu v predstihu osláviť majstrovský titul v Primera division a 27. mája budú v Ríme bojovať s anglickým Manchesterom United o trofej Ligy majstrov.

Na úspech v domácom pohári čakala Barca dlhých 11 rokov, v jedenástkovom rozstrele po remíze 1:1 sa v roku 1998, zhodou okolností taktiež vo Valencii, tešila na úkor Mallorky.

Na štadióne Mestalla sa však nezačínalo podľa očakávaného scenára a Gaizka Toquero dostal už v 9. min do vedenia baskického outsidera. Katalánci odpovedali až v 31. min po strele Yayu Tourého a smrtiacou deväťminútovkou v druhom polčase po góloch Lionela Messiho, Bojana Krkiča a Xaviho úplne zlomili odpor súpera.

"Táto trofej je odmenou pre hráčov i všetkých ľudí, ktorí tvrdo pracovali na tom, aby sme sa dostali až do finále," vyhlásil tréner "blaugranas" Josep Guardiola a pokračoval: "Teraz musíme čo najskôr rozhodnúť o majstrovskom titule v domácej súťaži, aby sme sa mohli čo najlepšie pripraviť na rímske finále LM."

Athletic, ktorý v pohárovej súťaži triumfoval 23-krát, si aj napriek prehre, vybojoval finálovou účasťou miestenku do premiérovej sezóny Európskej ligy, keďže Barcelona si už s určitosťou zahrá najprestížnejšiu kontinentálnu klubovú súťaž - LM. Španielsky reprezentačný útočník Fernando Llorente pre Radio Marca prehru skomentoval slovami: "V prvom polčase sme mali ešte zopár šancí, ale v druhej časti boli už oveľa lepší. Robili sme, čo sme mohli, ale treba si uvedomiť, že sme stáli proti jednému z tímov, ktoré sa výrazne zapíšu do histórie."

Duelu predchádzalo po vstupe kráľa Juana Carlosa na čestnú tribúnu vypískanie španielskej národnej hymny oboma tábormi fanúšikov z baskického Bilbaa i katalánskej Barcelony.

Kráľovský pohár, finále:
Atheltic Bilbao - FC Barcelona 1:4 (1:1)
Góly: 8. Toquero - 30. Touré, 55. Messi, 58. Krkič, 64. Xavi.