Skoro jasno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Istanbulské finále pohára UEFA si zahrá Šachtar a Werder
Zdielať na

Istanbulské finále pohára UEFA si zahrá Šachtar a Werder

Zdroj: TASR

Chuligáni vyvádzali v Nemecku

Šachtar v prvom súboji v Kyjeve remizoval 1:1 a mal tak lepšiu východiskovú pozíciu. Domácich upokojil už v 17. minúte gól brazílsky stredopoliar Jadsona, ktorý "upratal" do horného rohu loptu potom, ako obrana hostí nedokázala odvrátiť center domáceho kapitána Daria Srnu. Slávnejšiemu Kyjevu sa ale podarilo vyrovnať hneď na začiatku druhého polčasu vďaka Guinejčanovi Bangourovi, ktorý sa presadil cez dvoch obrancov a neomylne trafil do ľavého spodného rohu. O historickom postupe Donecka do finále európskej pohárovej súťaže na úkor dvojnásobného víťaza už neexistujúceho PVP (1975 a 1986) rozhodol v 90. minúte gól Brazílčana Ilsinha, ktorý strelou k vzdialenejšej žrdi prekonal brankára Boguša a nedovolil tak dospieť súboju do predĺženia.

"Bol to skutočný pohárový zápas na vysokej úrovni. Mal všetko, čo mal mať, dobré výkony hráčov, súboje na oboch stranách a dramatický priebeh," povedal rumunský tréner Šachtaru Mircea Lucescu. "V zápase sa stretli dve vyrovnané mužstvá. Naše protiútoky vyzerali veľmi slubne, žiaľ, nedokázali sme z nich vyťažiť viac," uviedol kouč Kyjeva Jurij Siomin.

TASR

V Hamburgu mala pred zápasom prácu polícia, ktorá zadržala 20 fanúšikov Werderu snažiacich sa vyprovokovať incidenty. Nástup mali lepší domáci, keď v 12. minúte podnikol rýchly výpad Joris Mathijsen, presnou prihrávkou našiel chorvátskeho útočníka Oliča a ten sa pred Wiesem nepomýlil. Werder vyrovnal v 29. minúte, keď si Diego pekne vymenil loptu s Claudiom Pizarrom a dosiahol už šiesty gól v Pohári UEFA v aktuálnom ročníku. Práve útočník z Peru v 66. minúte dokonal obrat v skóre, keď vystrelil asi z 20 metrov a brankár Frank Rost pustil loptu pod rukavicami do siete. Skazu domácich zavŕšil v 83. Frank Baumann, ktorý po rohu stál príhodne na vzdialenejšej žrdi. Hamburg, ktorý v skupinovej fáze zdolal slovenského vicemajstra MŠK Žilina ešte zabojoval, v 87. minúte sa druhým gólom presadil Olič. Vyrovnať sa mu už ale nepodarilo a tak vďaka gólom na ihrisku súpera postúpili do istanbulského finále Brémy.

odvety semifinále Pohára UEFA 2008/2009:

Šachtar Doneck - Dynamo Kyjev 2:1 (1:0)
Góly: 17. Jadson, 90. Ilsinho - 47. Bangoura, rozhodoval: Benquerenca (Port.), 25.000 divákov.
prvý zápas 1:1, postúpil Šachtar

Šachtar: Pjatov - Srna, Iščenko, Čigrinskij, Rat - Hübschman, Gaj (70. Willian), Ilsinho (90. Lewandovski), Jadson, Fernandinho - Luiz Adriano (70. Gladkij)
Dynamo: Boguš - Betao, Sablič, Yussuf, El Kaddouri - Jeremenko (76. Correa) , Vukojevič, Alijev, Ninkovič - Bangoura, Milevskij

Hamburger SV - Werder Brémy 2:3 (1:1)
Góly: 12. a 87. Olič - 29. Diego, 66. Pizarro, 83. Baumann, rozhodoval: De Bleeckere (Belg.), 51.000 divákov (vypredané).
prvý zápas 1:0, postúpili Brémy

HSV: Rost - Alex Silva (72. Benjamin), Gravgaard, Demel (63. Boateng), Mathijsen - Jansen (77. Aogo) - Jarolím, Pitroipa, Trochowski - Petrič, Olič
Werder: Wiese - Boenisch, Mertescacker (54. Prödl), Baumann, Naldo - C. Fritz, Frings, Diego, Özil - Rosenberg (62. Hugo Almeida), Pizarro (90. Niemeyer)