Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Manchester United zbúral Emirate Stadium
Zdielať na

Manchester United zbúral Emirate Stadium

Zdroj: TASR

Wenger ďalej sníva o finále LM

Duel dvoch anglických tímov vyznel úplne v prospech zverencov Alexa Fergusona, ktorí nepustili Arsenal počas celého zápasu k ničomu podstatnému. Už po 11 minútach viedli ManU 2:0, keď skórovali Park Ji-Sung i Cristiano Ronaldo. Portugalský krídelník poslal svoj tím do trojgólového vedenia na začiatku druhého dejstva.

Finále môže mať rovnakú podobu ako pred rokom, keď v stredu večer sa opätovne o čisto anglické vyvrcholenie európskeho pohára číslo 1 má šancu postarať Chelsea Londýn. Tá hostí na svojom štadióne FC Barcelonu v odvete druhého semifinále (prvý zápas: 0:0).

Odveta semifinále Ligy majstrov 2008/09:

Arsenal Londýn - Manchester United 1:3 (0:2)
Góly: 75. van Persie (11 m) - 8. Park, 11. a 61. Ronaldo. ŽK: Nasri, Eboue, Adebayor (Arsen.). ČK: 75. Fletcher. Rozhodoval: Roberto Rosetti (Tal.)

Arsenal: Almunia - Sagna, K. Touré, Djourou, Gibbs (46. Eboue) - Walcott (63. Bendtner), Fabregas, A. Song, Nasri - van Persie, Adebayor
ManU: van der Sar - O'Shea, Ferdinand, Vidič, Evra (65. Rafael) - Ronaldo, Fletcher, Carrick, Anderson (63. Giggs), Park - Rooney (66. Berbatov)
Prvý zápas: 0:1, do finále postúpil Manchester United

Namiesto úvodného tlaku domácich, ktorí sa hotovali zmazať jednogólové manko z prvého zápasu, prišli hneď dva údery z kopačiek hráčov hostí. Po začiatočnom "hľadaní hmatu" stíchol Emirates Stadium prvýkrát v 8. minúte. Ronaldo nacentroval z ľavej strany, mladíka Gibbsa zradil klzký trávnik v najhoršej chvíli a číhajúci Park nemal väčšie problémy prekonať vybiehajúceho Almuniu. Ďalší šok nedal na seba dlho čakať. Ronaldo si postavil loptu z dobrých 30 metrov a svojou povestnou bombou zosmiešnil Španiela v bráne Arsenalu. Ten situáciu značne podcenil, pretože zareagoval neskoro. Druhý gólový pozdrav "kanonierov" úplne obaril, naopak Manchester sebavedomo útočil ďalej. V 17. minúte dal o sebe vedieť aj Rooney, ale jeho točenú strelu Almunia vytesnil na roh. Zverenci Arsenea Wengera si za celý polčas nevedeli vytvoriť ani jednu šancu, ktorá by zaváňala gólom, útok bol úplne odrezaný od stredovej formácie. ManU na druhej strane skúšal šťastie trikrát z diaľky Ronaldom, ale bez gólového efektu.

Po prestávke pokračovala dominacia "červených diablov". Rovnako ako v prvej časti kontroloval obhajca titulu stred poľa a zdalo sa, že ukočíruje zápas v absolútnej pohode do konca. V 61. minúte mu navyše vyšla brejková paráda, keď biliardovú akciu zakončil po učebnicovej prihrávke Rooneyho druhým gólom v stretnutí Ronaldo - 0:3. Van der Sar musel vytiahnuť prvý vážny zákrok až potom, jeho pozornosť skúšal spoza šestnástky krajan van Persie. Tréner Manchestru Alex Ferguson poslal za rozhodnutého stavu na ihrisko troch hráčov z lavičky, ale obraz hry sa veľmi nezmenil. na začiatku záverečnej štvrťhodinky zmenil pomery síl na ihrisku Rosetti, ktorý za bežný faul na Fabregasa v pokutovom území nepochopiteľne "z prvej" vylúčil Fletchera. Zmenil sa aj stav, keď následne nariadenú jedenástku bezpečne premenil Van Persie a stanovil konečný výsledok.