Jasno
23°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Vo finále SP v Senci sa stretnú Košice s Artmediou
Zdielať na

Vo finále SP v Senci sa stretnú Košice s Artmediou

Oba druhé semifinálová zápasy skončili 1:1

Tí v odvetnom zápase semifinále ročníka 2008/2009 na Pasienkoch remizovali s MFK Ružomberok 1:1 a po výhre 3:1 v úvodnom súboji na Liptove mohli oslavovať postup. Zverenci trénera Michala Hippa sa meno súpera vo finále, ktoré sa uskutoční 20. mája v Senci, dozvedeli večer po odvete druhého semifinále MFK Košice - Slovan Bratislava (prvý zápas 1:0).

odveta semifinále Slovenského pohára 2008/2009:

Artmedia Petržalka - MFK Ružomberok 1:1 (0:0)
Góly: 50. Sylvestr - 74. Lačný. Rozhodoval: Chmura, ŽK: Bagayoko, Saláta - J. Maslo, 400 divákov.
prvý zápas 3:1, postúpila Artmedia

zostavy a striedania:
Artmedia: Kamenár – Bagayoko, Struhár, Burák, Konečný (46. Čikoš)– Horváth (76. Kóňa), Czinege, Saláta, Patrik Mráz – Majtán (54. Caihame), Sylvestr
MFK: Pavol Penksa - Siva, J. Maslo, Peter Majerník, Ďubek – T. Sedlák, Sivčevič (58. P. Maslo) – Božok, Zošák – Pilár (46. Pešír), Lačný

Prvých dvadsať minút sa na Pasienkoch hral diétny futbal, hostia sa žiadnym náporom v snahe začať mazať manko z prvého zápasu neprezentovali. Artmedia mala územnú prevahu, strelecké príležitosti si ale takmer nevypracovala. Živšie sa začalo až po polhodinke, Majtán po kombinácii s Mrázom strieľal nebezpečne zblízka, ale brankár Pavol Penksa vyrazil na roh. O chvíľu sa neprekľučkoval cez obranu domácich Božok, neujala sa ani pekná strela Czinegeho na druhej strane. Ruža súpera zatlačila, ale neprofitovala z toho. Naopak, obrovskú šancu spálil ležérnym zakončením Sylvestr v 37. minúte, keď mu Majtán po rýchlom brejku predložil loptu na zlatom podnose, útočník Artmedie ale namiesto do prázdnej brány slabo zakončil do rukavíc Penksu. Keď nepreloboval Penksu ani Majtán, išlo sa do šatní za stavu 0:0. Artmedia akúkoľvek nádej hostí uťala hneď na začiatku druhého dejstva, keď šla lopta po rýchlej akcii za obranu na Mráza, ktorý perfektne našiel Sylvestra a ten len doťukol do prázdnej brány. Až v 74. minúte sa ujala aj pekná akcia hostí, Zošák umne uvoľnil za obranu Lačného, ktorý rutinérsky prekonal Kamenára. Lačný mal vzápätí na hlave aj druhý gól, keď sa vrhol do prudkého centra, ale lopta minula pravú žrď. Keď pekný individuálny prienik Sylvestra v 79. minúte zostal bez odozvy, priemerný zápas skončil remízou 1:1 zaisťujúcou postup majstrovi.

Michal Hipp, tréner Artmedie: "My sme mali dobrú východiskovú situáciu. V prvom polčase sme mali dve čisté šance, ale profesorským prístupom sme ich nevyužili. Zbytočne sme to dnes zdramatizovali. V sumári dvoch zápasov sme dali štyri góly, a preto sme postúpili zaslúžene. Ale hráčom poviem, aby na tento zápas rýchlo zabudli a podávali lepšie výkony."
Michal Bílek, tréner Ružomberka: "Pre nás bola situácia po prehre 1:3 v prvom dueli ťažká. Prvý polčas bol vyrovnaný, v druhom sme rýchlo inkasovali. Hoci sme dokázali vyrovnať, nepodarilo sa nám streliť ďalšie góly. Jediná šanca, keď sme sa mohli ešte zdvihnúť, bola ďalšia šanca Lačného, no zostala nevyužitá."

TASR

Druhým finalistom jubilejného 40. ročníka Slovenského pohára sa v utorok stali futbalisti domáceho MFK, ktorí sa 20. mája stretnú v Senci s Artmediou Petržalka.

MFK Košice - Slovan Bratislava 1:1 (0:1)
Góly: 71. Novák - 41. Obžera. Rozhodoval: Vlk, ŽK: Putnocký - Serrano, Breznaník, 2200 divákov
prvý zápas: 1:0, do finále postúpili Košice

Zostavy a striedania:
Košice: Putnocký - Kišš, Bašista, R. Cicman, Juhár - Dobias - Viazanko, Kuzma (78. Kolbas), Milinkovič (86. Kaminský), Novák - Škutka (46. Chovančík)
Slovan: Bičík - Dobrotka, Valachovič, Hanek, Breznaník - P. Petráš (61. Slovák), Kozák, Serrano, Obžera (84. Gaucho) - Halenár, Masaryk (61. Meszároš)

V úvode odvetného semifinále bez svojho tvorcu hry Matiča mali Košičania veľké problémy dostať loptu cez stred ihriska. Belasí dôrazom v osobných súbojoch ovládli tento priestor a krížne centre Kozáka hľadali Masaryka s Halenárom. Masarykova strela v 12. minúte mierila nad, Valachovič v 20. minúte slabo vystrelil do rúk brankára Putnockého. Košičania sa snažili dlhými prihrávkami hľadať Škutku s  Novákom, ale obrana hostí im dlho nedávala šancu. Tlak Slovana pokračoval. Po polhodine hry mal blízko ku gólu Halenár, jeho strelu domáci brankár zázračne vyrazil. V závere polčasu sa do otvorenej obrany hostí niekoľkokrát dostali aj Košičania. Viazanko v 38. minúte obišiel obranu, ale brankár Bičík vyrazil jeho loptu na roh. Na druhej strane od polovice ihriska ušiel v 41. minúte Obžera a strelil vedúci gól hostí. Úvod druhého polčasu patril hosťom, ich režisérom bol Kozák, ktorého centre Hanek v "päťke" netrafil, potom Masaryk mieril vysoko nad. Po hodine hry sa začali presadzovať viac Košičania. Cicmanovu hlavičku slovanistický brankár vyrazil na roh, poradil si aj s priamym kopom Milinkoviča z ostrého uhla. V 71. minúte dlhý center našiel Nováka, ktorý vyhral súboj s Hanekom a vyrovnal na 1:1. V závere zápasu belasí vrhli všetky sily fo útoku, ale Košičania výsledok ubránili a zabezpečili si účasť vo finále SP.

Ján Kozák, tréner Košíc: "Zohrali sme dva pohárové zápasy so Slovanom, v ktorých sme neprehrali a to si veľmi vážim. Boli to vyrovnané duely. Dnes v prvom polčase mal navrch Slovan, v druhej časti hry 30 minút patrilo nám. Vyrovnali sme a myslím si, že sme postúpili zaslúžene."
Ladislav Pecko, tréner Slovana: "Gratulujem Košiciam k postupu. Dnes sme bohužiaľ po vlastných chybách vyrobili drámu, pre nás so zlým koncom. Po vyrovnávajúcom góle Košičanov sme nemali dosť síl na obrátenie výsledku."