Zatiahnuté
17°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slovan v derby porazil Petržalku, dva zápasy bez gólov
Zdielať na

Slovan v derby porazil Petržalku, dva zápasy bez gólov

Slovan - Artmedia 2:0

Slovan Bratislava - Artmedia Petržalka 2:0 (1:0)
Góly: 23. Petráš, 89. Meszároš. Rozhodca: Pavlík, ŽK: Obžera - Guédé, 4752 divákov.
zostavy a striedanie:
Slovan: Bičík - Petráš, Valachovič, Dobrotka, Breznaník - Serrano - Obžera, Kozák (61. Černák), Slovák (72. Angelovič)- Halenár (63. Masaryk), Meszároš
Artmedia: Kamenár – Bagayoko, Struhár, Burák (46. Saláta), Čikoš - Kóňa, Guédé, Pedro, Mráz - Sylvestr (56. Majtán), Caihame (73. P. Ďurica)

Šancu na to mali ex-slovanista Sylvestr a dvakrát Caihame. Trest za to prišiel z hlavy netradičného strelca Petráša. Tréner Michal Hipp postavil do základnej zostavy päť hráčov, ktorí doteraz na jar len striedali. Vniesli však do hry hostí schopnosť vyrovnať sa v poli ligovému lídrovi a hlave účinné finálne prihrávky na vysunutých vyššie spomínaných útočníkov. Po zmene strán sa na trávniku odohrávalo čosi, čo oboch trénerov donútilo využiť všetky striedania do polhodiny pred koncom zápasu. Najviac očakávania budil príchod Majtána, ktorý pred rokmi práve na tomto ihrisku ako ligový hráč debutoval v drese Interu a dvoma gólmi prispel na víťazstvo 3:1 vtedy nefavorizovaného mužstva. História sa neopakovala, ba naopak Slovan minútu pred koncom pečatil svoje gólové víťazstvo.

Ladislav Pecko, tréner Slovana: "V niektorých momentoch derby sme mali aj šťastie, že sme nedostali gól. Našťastie dali sme ho my. V druhom polčase sme sa trocha upokojili, ale chýbala nám kvalita vo finálnej fáze, v ktorej sme nedokázali rýchlejšie poistiť svoje vedenie. Musím však hráčom poďakovať, že aj pri troche nervozity derby s kvalitným súperom zvládli."
Michal Hipp, tréner Artmedie: "Každému bolo jasné, kto je veľkým favoritom tohto stretnutia. Jeho špecifikom bolo, že v oboch kádroch hrali futbalisti, ktorí nastupovali v oboch tímoch. Domáce prostredie, skúsenosti a precíznosť boli na domácej strane, túžba presadiť sa na našej. Veľmi dobrý bol prvý polčas zápasu, ktorému chýbala lepšia divácka atmosféra. Keď sme pustili súpera do vedenia, už sme ho ťažko mohli v jeho rozlete zastaviť. Pred prvým gólom Slovana sme urobili chybu pri štandardnej situácii a tým sa dostal Slovan na koňa. Zlomiť vývoj sme mohli päť minút pred koncom pri šanci Majtána, ale gól z nej nepadol a aj na základe tejto situácie ma mrzí slabá efektivita."

MFK Ružomberok - DAC Dunajská Streda 0:0
Rozhodca: Kráľovič, ŽK: Kukoľ - Parvin, Bajevski, 2230 divákov.
zostavy a striedanie:
Ružomberok: Hajdúch - Siva, J. Maslo, Peter Majerník, Ďubek – P. Maslo (53. Sivčevič) - Kukoľ, T. Sedlák, Zošák (46. Pilár) - Pešíř (69. Mašek), Lačný
Dunajská Streda: Minár - K. Németh, Adiaba, M. Kováč, Gerich - Abena - Parvin, Hasan (78. Decký), Boya - Bajevski (65. L. Zápotoka), N'lend (62. Beniusis)

Liptáci začali veľkým tlakom. Prebiehala len 2. min a Kukoľ po prihrávke P. Masla už mohol otvoriť skóre, avšak jeho strele chýbala väčšia razancia. V 8. min brankár Dunajskej Stredy Minár efektne vyrazil vydarenú strelu P. Masla spoza šestnástky. Dobýjanie bránky DAC-u pokračovalo, ale bezúspešne. Skutočná tutovka sa zrodila v 28. min, keď Lačnému pri samostatnom nájazde lopta v rozhodujúcom okamihu "ušla". Hostia prvý raz namierili medzi žrde v 32. min, keď Parvin z diaľky vystrelil, no ružomberský brankár nemal problémy. Potom sa už do prestávky nič podstatné neudialo. Druhý polčas sa niesol v znamení domácej snahy o rozhodnutie. Ale bez väčších grádov. Dva strelecké pokusy Kukoľa z nádejných pozícií tesne minuli svätyňu DAC-u, a to bolo nadlho všetko. V 64. min z uhla po prieniku zakončoval Pilár, ale iba do dobre postaveného Minára. Na druhej strane v 68. min vypálil Parvin, ale takisto minul bránu. V 73. min bol vo vnútri pokutového územia hostí faulovaný Sedlák, ale Ďubek z penalty poslal loptu len do brvna. V závere úspech slávila defenzíva hostí.

Michal Bílek, tréner Ružomberka: "Výsledok je pre nás veľmi zlý. Súpera sme do ničoho nepustili, len raz, a trafil našu bránu. Je to už taká obohraná pesnička: dokážeme si vypracovať viaceré strelecké príležitosti, ale chýba efektívna koncovka. S výsledku som sklamaný."
Zlatko Kranjčar, tréner Dunajskej Stredy: "Do Ružomberka sme išli s cieľom neprehrať. Bolo mi známe, že súper naposledy doma v pohári podľahol Petržalke 1:3, a tak sa dalo čakať, že urobí všetko pre víťazstvo. Dôraz som kládol hlavne na hernú disciplínu. Musím priznať, domáci mali nejaké šance, ale bezgólovú remízu považujem za zaslúženú."

TASR

MFK Košice - ViOn Zlaté Moravce 2:0 (1:0)
Góly: 13. Milinkovič, 86. Novák. Rozhodca: Hracho, ŽK: Milinkovič, Novák - Hözl, Macko, Tomášek, 620 divákov.
zostavy a striedanie:
Košice: Putnocký - Kišš, Bašista, R. Cicman, Juhár - Dobias - Milinkovič (58. Škutka), Kolbas, M. Matič (37. Kuzma), Janič (32. Viazanko) - Novák
Zlaté Moravce: Bolek - Pavlenda (23. Macko), Klabal, Pavol Majerník, Chren - Hözl, Candrák, Lalák (58. Kožiak), Kuračka, Tomko (51. Tomášek) - Pavelka

Posledné Zlaté Moravce prišli do košického Čermeľa so snahou o kombinačnú hru v strede ihriska s dôslednou obranou. Predsavzatia im vydržali iba chvíľu, prvá strela na Boleka skončila v sieti. Milinkovič v 13. min zahrával priamy kop a z ťažkého uhla pri zle postavenom múre trafil medzi obrancu a brankára. Pri jeho ďalších priamych kopoch sa už brankár Zlatých Moravcie nenechal prekvapiť. Košičania kombináciami ovdládli stred ihriska a posielali dlhé lopty na vysunutého Nováka. V 27. min jeho strelu reflexívne vyrazil hosťujúci brankár a podobne si počínal pri následnej Kolbasovej strele. Hostia v prvom polčase netrafili domácu bránu, Košičanom k početným zraneniam pribudli Janič a Matič. V úvode druhého polčasu Novák hlavičkoval do rúk brankára. Prevahu v strede ihriska mali Košičania, ale v pokutom území ich čakala prehustená obrana Zlatých Moraviec. Po hodine hry Novákovu strelu vyrazil brankár na roh. V 77. min Macko z priameho kopu prvýkrát trafil košickú bránu. Záver zápasu patril Košičanom. Po rýchlej akcii Viazanko centroval Novákovi, ktorý v 86. min brankárovi medzi nohy strelil druhý gól.

Ján Kozák, tréner Košíc: "Futbalisti Zlatých Moraviec zohrali niekoľko vyrovnaných stretnutí. Aj my sme sa s nimi v minulosti potrápili. Som spokojný s defenzívou, náš súper si v zápase nevypracoval ani pol šance. Dali sme rýchly gól, ofenzíva bola dobrá a zápas sme mali pod kontrolou. Obdivujem svojich mladých hráčov, že pred prázdnymi bariérami sa dokážu vypnúť k dobrému výkonu. Škoda, lebo by potrebovali podporu divákov."
Štefan Horný, tréner Zlatých Moraviec: "Domáci vyhrali zaslúžene a potrestali nás zo štandardnej situácie. Nemáme takú hráčsku kvalitu, aby sme mohli otočiť zápas. Snažili sme sa, ale za celý zápas sme nevystrelili na bránu a Košičania nás dobrou hrou ani nepúšťali do príležitostí."

FC Nitra - 1.FC Tatran Prešov 0:0
Rozhodca: Hriňák, ŽK: Barčík, Racko, Šimonek - Šafranko, 1320 divákov.
zostavy a striedania:
FC Nitra: Hroššo - Glenda, Šťastný, Labant, Racko - Barčík, Hodúr (83. Jakubiak), Šimončič, Simunovič (62. Boszorád), Kollár (74. Košút) - Šimonek
1.FC Tatran Prešov: Baláž - Ščasný, Farbák, Čep, Josl (74. Šafranko) - Papaj, Baran Katona, Vršajevič (90.+ Piter Bučko) - Penksa, Belejík (80. Pekár)

Nitrania nastúpili v oklieštenej zostave, keď pre karty a zranenia nemohli hrať traja stabilní obrancovia ani kanonier Rák. V prípade víťazstva by sa Nitra bodovo vyrovnala svojmu súperovi, lepšie však začali Východniari a hneď v 1. minúte mohli dať gól, Papaj však poslal loptu tesne vedľa. V 9. minúte zakontrovali domáci, ale aj Šimonek mal nepresnú mušku. O tri minúty strieľal z uhla prudko tesne nad bránu hosťujúci Josl. V 24. minúte mohli Nitrania ísť do vedenia, lenže po ruke jedného z Prešovčanov vo vlastnej šestnástke zlikvidoval Barčíkovu penaltu brankár hostí Baláž. Domáci boli postupne aktívnejší, ale Simunovič, Šimonek ani Barčík vo svojich šanciach neuspeli. V úvodnej štvrtine 2. polčasu mali Prešovčania dve dobré príležitosti, ale Belejíka i Vršajeviča nitriansky brankár vychytal. V 62. minúte pekne potiahol Barčík, avšak v koncovke bol znovu nepresný. V 76. minúte sa prudkou strelou prezentoval striedajúci Košút, nitriansky odchovanec v bráne Prešova však zasahovať nemusel. Do konca stretnutia si potom už ani jedno mužstvo možnosť na strelenie gólu nevypracovalo, a tak si súperi po bezgólovej remíze body podelili.

Petar Kurčubič, tréner Nitry: "Myslím si, že remíza je reálnym obrazom dnešného zápasu. Bol to zápas o jednom góle. Šance boli na oboch stranách, ale keďže žiadna nebola využitá, bezgólová remíza je spravodlivá."
Roman Pivarník, tréner Prešova: "Chceli sme prísť do Nitry po body, aj keď sme vedeli, že Nitra je doma silná. Úvody obidvoch polčasov patrili nám a škoda neuvyužitej šance hneď v prvej minúte. Po 15 - 20 minútach Nitra prebrala iniciatívu a som rád, že sme neinkasovali ani z penalty. Mám radosť, že si z Nitry vezieme bod."

Dukla B. Bystrica - MFK Dubnica 3:0 (2:0)
Góly: 24. a 90.+ Uškovič, 42. Ďuriš. Rozhodca Sedlák, ŽK: Uškovič - Zapalač, Držík, 738 divákov
Dukla B. Bystrica: Boroš - Klučiar (86. Kulík), Jarabica, Debnár, Kotrys - Janečka (64. Brašeň), Vajda (80. Bruško), Poljovka, Hučko - M. Ďuriš, Uškovič
MFK Dubnica: Zajac - Obert (74. Vavrík), Jánošík, Chmelík (80. Vlasko), Zapalač - T. Zápotoka (59. Grendel), Držík, Pleva, J. Zápotoka - M. Kuzma, Seye

Domáci potrebovali naplno bodovať po šiestich jarných pokusoch, z ktorých im víťazstvo v nepretržitom rade nedoprial ani jeden. Dubničania od začiatku pôsobili ako dobre stráviteľné sústo, príliš nehrýzli, v podstate si šancu nevypracovali a ak, tak im ju dopriala Dukla. V 7. min po chybnom obrannom zákroku Jarabicu sa Seye akoby zľakol šance a Boroša v bránke len nastrelil. Aj v 37. min bol Seye pri ďalšej príležitosti Dubničanov, no po jeho prihrávke Obert taktiež presne nezakončil. Dukla išla za svojím cieľom spočiatku rozpačite, na kopačkách hráčov bolo príliš nervozity a opatrnosti a zriedkavá šanca Ďuriša po narážačke s Uškovičom skončila v 9. min vysoko nad brvnom Zajacovej bránky. Zakričať si gól mohla hŕstka divákov na vyľudnenom štadióne v 24. min. Na začiatku jednej z mála pohľadných akcií bol Hučko a jeho kolmica na Uškoviča, ktorý s prehľadom k pravej žrdí otvoril skóre, svojím premiérovým v sezóne. Tesne pred prestávkou v 42. min si asistenciu pripísal opäť Hučko, v malom vápne našiel po prudkej nahrávke Ďuriša a Zajac sa len bezmocne prizeral ako mu lopta skončila v sieti druhýkrát. Po zmene strán viac vzruchu nepribudlo, Dubničania síce behali, no skôr chaoticky, bez futbalovej myšlienky i väčšej presnosti a brankár Boroš sa k vážnejšiemu zákroku nedostal. S pribúdajúcimi minútami bolo jasné, kto sa bude tešiť z trochu bodov, najmä keď v 73. min Seye asi v najväčšej šanci hostí vysoko prestrelil a v 89. min Grendelov pokus zneškodnil Boroš. Hladké víťazstvo Dukly prikrášlil už v nastavenom čase Uškovič.

Jozef Jankech, tréner B. Bystrice: "Vyhrali sme zaslúžene, s tromi gólmi po pekných akciách. Hrali sme nervózne, nebolo to bez chýb, ale súpera sme do nejakých vyloženejších príležitostí nepustili."
Ľuboš Nosický, tréner Dubnice: "Zápasy sa lámu v šestnástkach a Dukla bola dnes v nej efektívnejšia. My čo sme si vypracovali, to sme nedali a výsledok je pre nás dosť krutý. Tretí gól sme inkasovali už keď sme hrali vabank. Snahu uprieť chalanom nemôžem, je to pre nás naozaj krutá prehra."