Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Kľúčový svedok v kauze úplatkov na SFZ napadol novinára
Zdielať na

Kľúčový svedok v kauze úplatkov na SFZ napadol novinára

Vladimír W. bol vraj na SFZ "malým bohom"

Rozsudok v kauze bývalého vysokého  funkcionára Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Vladimíra W. padne 7. apríla. Špeciálny súd vo štvrtok ukončil dokazovanie výsluchom štyroch svedkov a odzneli aj záverečné reči.

Prokurátor v nej navrhol súdu udeliť obžalovanému nepodmienečný trest v prvej polovici trestnej sadzby a peňažný trest vo výške 3000 eur (90.378 Sk). Vladimírovi W. teda hrozí minimálne šesť rokov a 10 mesiacov za mrežami. Svedkovia, ktorí na pojednávaniach vypovedali, podľa prokurátora zotrvali na svojich výpovediach a to považuje za kľúčové dôkazy.

Obhajca obžalovaného vo svojej záverečnej reči uviedol, že jediná osoba, ktorá vypovedala v konaní pred súdom aj v prípravnom konaní rovnako, je obžalovaný. "Jedinou osobou, ktorá v každej zápisnici tvrdí niečo iné, je pán Szabó," povedal obhajca vo svojej záverečnej reči. Podľa neho ak si tento kľúčový svedok kauzy nepamätá okolnosti, tak si ich domyslí. Žiada spod obžaloby obžalovaného oslobodiť.

"Nebral som, nepodvádzal som, nežiadal som. Nemám výčitky a neviem, ako môže človek tak bezbreho klamať," povedal vo svojej záverečnej reči obžalovaný Vladimír W., pričom v druhej vete hovoril v kontexte s výpoveďou kľúčového svedka Szabóa.

Alexander Szabó - predseda výkonného výboru FK Močenok, ktorý spolupracoval s políciou pri odovzdávaní úplatku obžalovanému, dnes vypovedal na ŠS. Na viaceré podrobnosti jednotlivých skutkov si však nepamätal a vypovedal zväčša všeobecne. Podľa neho pri vybavovaní prestupov hráčov zo zahraničia na matrike SFZ, ktorej šéfoval obžalovaný, boli často problémy. Ak však priniesol obálku s peniazmi, obratom mu obžalovaný potrebné doklady vydal. Uviedol, že Vladimír W. sa vždy správal povýšenecky a arogantne. Nikdy sa však na neho nesťažoval, pretože podľa neho bol na SFZ "malým bohom". Podľa obžalovaného sú svedkove tvrdenia v dnešnej výpovedi nepravdivé. Na pojednávaní vypovedali aj ďalší traja svedkovia: ďalší funkcionár FK Močenok Jozef Raustein, bývalý hráč Močenku Marcel Pavlík, bývalý šéf FK Spartak Trnava Jozef Bachratý.