Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Nádhera! Slovensko zvíťazilo na Letnej 2:1 a je bližšie k MS
Zdielať na

Nádhera! Slovensko zvíťazilo na Letnej 2:1 a je bližšie k MS

Šesták a Jendrišek ponunuli SR bližšie k MS

Slováci išli do vedenia gólom Šestáka z 22. minúty, Čechom sa podarilo vyrovnať ešte do polčasu, no mimoriadne dôležité tri kvalifikačné body zariadil sedem minút pred koncom pre futbalistov spod Tatier Erik Jendrišek.

TASR

Slováci nastúpili trochu prekvapujúco s Muchom v bráne a na hrote bez Vitteka, po ktorom prevzal kapitánsku pásku Karhan. Úvodné sekundy priniesli Jendriškov prienik, ale center Čech kryl. Bol to však na ďalšie minúty jediný výlet Slovákov do súperovej šestnástky, hru riadili skôr domáci. Vedomí si dôležitosti súboja, Slováci dbali na zadné dvierka, takže náznaky pološancí s prehľadom obrana riešila. Hru charakterizovala v ďalších chvíľach opatrnosť z oboch strán. V 18. sa osmelili konečne aj zverenci Vladimíra Weissa, Hološko sa pekne odpútal od svojho strážcu, jeho strela z hranice šestnástky však našla len český blok. V 22. minúte prišiel nečakaný slovenský úder. Hološko vyhral hlavičkový súboj s Rozehnalom, dravo potiahol loptu do pokutového územia a v jeho strede našiel Šestáka, ktorý strelou do protipohybu prekonal Čecha - 0:1. Slovenská radosť podporená aktívnejšími hlasivkami hosťujúcich divákov mala len osemminútové trvanie. Po vôbec prvom českom rohu sa v päťke zorientoval najlepšie Jankulovski a usmernil loptu so Škrtelovým tečom do Muchovej siete - 1:1. Góly predstavenie na Letnej oživili, tempo síce stúplo, ale do polčasu sa už nič podstatné pred bránami neudialo. Druhopolčasové nesmelé oťukávanie skončilo na konci 53. minúty, keď nedôraz slovenskej obrany nepotrestal po slabej strele Baroš. Druhý polčas sa niesol aj v znamení mnohých faulov, hra sa kúskovala. Postupne prebrali dirigentskú taktovku nad stretnutím Česi, ale ich prevaha sa prejavovala len v poli. Gólovú bodku mohol však mať ofenzívny nádych Slovákov, keď po peknom centri Hamšíka hasil pred Jendriškom Grygera. Na druhej strane po rohu nakrátko prekonal Muchu Plašil, ale proti českému gólu bola konštrukcia brány. Domáci tlak rástol ďalej, Slováci preťali poliacu čiaru len sporadicky. Postupne ku koncu sa hra opätovne vyrovnala a prišlo nečakané rozuzlenie. Z ojedinelého slovenského útoku rozhodol o osude troch bodov po nájazde Jendrišek, ktorý za Čecha dorazil vlastnú strelu. Šokovaným domácim sa už nepodarilo ani vyrovnať a Slovensko získalo v Prahe "zlaté body" po výhre 2:1.

3. skupina:
Česko - Slovensko 1:2 (1:1)
Góly: 30. Jankulovski - 22. Šesták, 83. Jendrišek. ŽK: Škrtel, Štrba, Šesták (všetci SR), rozhodovali: Undiano Mallenco, Martinez Ibanez, Yuste Jimenez (všetci Šp.), 14.956 divákov.
ČR: P. Čech - Grygera, Kováč (71. Zd. Pospěch), Rozehnal, Jankulovski - Sionko (86. Lafata), Polák, D. Jarolím, Plašil - Baroš, Necid (79. Fenin)
SR: Mucha - Pekarík, Škrtel, Ďurica, Zabavník - Karhan, Štrba - Šesták (74. Stoch), Hamšík (87. Sapara), Jendrišek (90. Vittek) - Hološko

Vladimír Weiss, tréner SR: "Podali sme aktívny a výborný výkon proti dobrému tímu Česka. Pred výbornou kulisou sme dokázali zdolať favorita skupiny na jeho pôde. Je to pre nás šanca úspešne dokončiť dobre rozbehnutú kvalifikáciu. Dnes som šťastný človek, zvíťazili sme v Prahe. Ďurica podal životný výkon, hral pod injekciami. Na tento zápas budeme spomínať aj 20 rokov."