Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na ktorú stoličku si sadne komunistický fanúšik KĽDR v J.Kórey?
Zdielať na

Na ktorú stoličku si sadne komunistický fanúšik KĽDR v J.Kórey?

Duel Južnej a Severnej Kórey opäť sprevádzajú politické spory

Satelit, ktorý má podľa komunistického režimu mať len mierové účely, by mal vyštartovať medzi 4. a 8. aprílom. Japonsko a USA sa však obávajú, že ide o ďalší test medzikontinentálnej strely, ktorá by mohla zasiahnuť aj západné pobrežie USA a zvažuje zásah proti nemu. Vojenské velenie KĽDR však pohrozilo odvetou za zostrelenie satelitu a hoci sa Kórejská republika postavila proti intervencii USA a Japonska, takisto si vyslúžila kritiku od KĽDR.

Konfrontácie sprevádzali aj doterajšie kvalifikačné zápasy, keď KĽDR odmietla zahrať juhokórejskú hymnu na svojej pôde a Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) preto preložila zápas na neutrálnu pôdu do čínskeho Šanghaja. Všetky duely sa zatiaľ skončili paradoxne zmierlivo remízami, teraz však pôjde o dôležité body. KĽDR je na čele tabuľky s 10 bodmi a víťazstvom by si upevnila pozíciu. Ak by pred vlastným publikom vyhrala Južná Kórea, predstihla by svojich severných susedov a umiestnila by sa na čele s 11 bodmi. "Moji hráči a ja vieme, že ide o dôležité tri body, ak chceme ísť na majstrovstvá sveta. Urobíme preto všetko," vyhlásil tréner KĽDR Kim Jong Hun. Aj Juhokórejčania si uvedomujú jeho športovú dôležitosť. "Zápas je kľúčový pre obe mužstvá," uviedol tréner "južanov" Huh Jung Moo.

KĽDR hrala na záverečnom turnaji iba raz, a to na MS 1966 v Anglicku. Neobišla však naprázdno, keď prekvapujúco vyhrala nad Talianskom 1:0. Južná Kórea hrala už na šiestich MS, najväčším úspechom bola semifinálová účasť pred domácim publikom v roku 2002. Informovala agentúra dpa.