Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Slováci i Česi chcú v Prahe zabudnúť na sobotu
Zdielať na

Slováci i Česi chcú v Prahe zabudnúť na sobotu

Zápas v Prahe by mal byť iný ako v Londýne

Sobotňajší debakel 0:4 v priateľskom zápase s Anglickom vo Wembley nemohol prísť v lepšom čase len v prípade, že hráči reprezentačného trénera Vladimíra Weissa sa po ňom dokážu vypnúť na letenskej AXA Arene k výkonu, ktorý im prinesie kvalifikačný bod, prípadne body. Veľký tlak je cítiť na oboch stranách bývalej federálnej barikády, Česi po nevýraznom výkone v sobotu remizovali v Slovinsku 0:0 a české médiá žiadajú hlavu trénera Petra Radu.

"Zápas v Prahe bude o inom ako v Londýne. Budeme v ňom hrať o dôležité kvalifikačné body. Ja verím, že ten zápas bude mať iný náboj a my podáme lepší výkon a dosiahneme lepší výsledok," povedal Weiss. Punc zápasu enormne dvíha aj veľká rivalita oboch súperov, vzájomná bilancia je jasne na českej strane. Vicemajster Európy z 1996 či bronzový z EURO 2004 odohral so Slovákmi zatiaľ 6 zápasov, prehral len raz v kvalifikácii o MS 1998 v Bratislave (1:2), pričom zvíťazil štyrikrát z posledných štyroch konfrontáciách. Najmä posledné dve ťažké prehry s Čechmi v kvalifikácii MS 2006 0:3 na Tehelnom poli a 1:3 v Prahe stavajú do pozície favorita Radovcov. Česi sú v rankingu FIFA na 13. mieste (Slováci 53.) a majú mužstvo plné kvalitných legionárov, hviezdami minimálne kontinentálneho formátu sú Petr Čech z Chelsea Londýn, Marek Jankulovski z AC Miláno či Zdeněk Grygera z Juventusu Turín. Radovi chýba zranený špílmacher Tomáš Rosický z Arsenalu Londýn, vykartovaný Tomáš Ujfaluši z Atlética Madrid a Radek Šírl zo Zenitu Petrohrad, ktorý si v Slovinsku natiahol väzy v kolene. "Bod zo Slovinska musíme potvrdiť výhrou so Slovákmi. Nebude to ľahké, Slovákov zápas vo Wembley nepoznačí, pripravovali sa na nás. Vzadu sa uzatvoria a budú vyrážať do brejkov, Hamšík aj Vittek vedia dobre prečíslovať. Strata Ujfalušiho je nepríjemná, ale to je futbal a my sa s tým musíme vyrovnať," povedal brankár Čech, ktorý má mať pri Ujfalušiho neúčasti na rukáve kapitánsku pásku.

Slováci sú po zápase v Londýne všetci zdravotne v poriadku, neustále sa zlepšuje aj stav obrancu Jána Ďuricu z Lokomotivu Moskva, ktorý už v pondelok normálne trénoval s ostatnými. K tímu sa pripojil aj talentovaný Miroslav Stoch z Chelsea Londýn, Weiss má teda k dispozícii to úplne najlepšie. Zaujímavé bude sledovať, čo bývalý kormidelník Artmedie Petržalka či Saturnu Moskva na najbližšieho súpera vymyslí. Zrejme však zostane verný systému s dvoma štítovými stredopoliarmi. Reprezentanti po sobote unisono tvrdili, že niečo podobné sa v Prahe zopakovať nemôže, kapitán Róbert Vittek nebol výnimkou: "Prehrou vo Wembley sme si na seba uplietli bič. Som však presvedčený, že zápas v Prahe bude úplne iný. Vieme dobre, o čo hráme, kvalifikácia je rozbehnutá dobre a musíme našu pozíciu potvrdiť." Stredopoliar SSC Neapol Mareka Hamšíka pred duelom s ČR vyhlásil: "Prehra nám môže aj prospieť, musíme ju vymazať z hláv. Nebola to kvalifikácia, tabuľku nám nezmenila. Ak Česko zdoláme, môžeme ho takmer vyradiť z postupovej hry. Navyše, potom hráme doma so San Marínom."
      Súboj na Letnej má výkop v stredu 1. apríla o 20.30 SEČ, ako hlavný ho povedie Španiel Alberto Undiano Mallenco. Pomáhať mu budú asistenti Fermin Ibanéz a Juan Carlos Jimenéz. Priamy prenos odvysiela STV.

Pravdepodobné zostavy:
ČR: P. Čech - Grygera, Kováč, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, D. Jarolím, Polák, Plašil - Baroš, Fenin
SR: Senecký - Pekarík, Škrtel, Valachovič, J. Ďurica - Zabavník, Karhan - Šesták, Hamšík, Hološko - Vittek