Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Pri výhre Drogbu a spol. 22 mŕtvych
Zdielať na

Pri výhre Drogbu a spol. 22 mŕtvych

Ušliapaní diváci v Abidžane

Polícia následne použila proti davu slzný plyn, čo vyvolalo ešte väčšiu paniku, 132 fanúšikov utrpelo vážne zranenia. "Diváci, ktorí nezohnali lístky, sa snažili dostať na zápas za každú cenu a zdemolovali jednu z hlavných brán štadióna. Boli ušliapaní," povedal v rozhovore pre štátnu televíziu africkej krajiny minister športu Pobrežia Slonoviny Dagobert Banzio.

"Chcel by som vysloviť hlboký súcit celému futbalovému spoločenstvu Pobrežia Slonoviny, rodinám a priateľom obetí tragického nešťastia," povedal v pondelok Joseph Blatter, prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). FIFA si okamžite vyžiadala správu národného futbalového zväzu a miestnych úradov k nešťastiu, aby mohla sama zaujať stanovisko. Až potom sa môžu prijať závery k tomu, aby sa podobné nešťastia v budúcnosti nestávali.

Kým prišlo v Abidžane k tragédii, fanúšikovia už od skorého popoludnia masovo skandovali mená svojich miláčikov. Predovšetkým útočníka Didiera Drogbu z londýnskej Chelsea, ktorý je africkým idolom aj ďaleko za hranicami Pobrežia Slonoviny. Na štadión sa následne dostali údajne aj fanúšikovia bez vstupeniek, ktorých tam vpustili policajti za úplatok.

Pokiaľ ide o zaobstáravanie vstupeniek, v Afrike je zvykom, že veľa fanúšikov si ich kupuje až tesne pred výkopom na štadióne. Pritom vzrastá nervozita a následne môže prísť až k panike. Tragédia v Abidžane zatienila nielen presvedčivé víťazstvo Pobrežia Slonoviny nad Malawi 5:0, ale vyvolala ďalšie otázky v súvislosti s bezpečnosťou na štadiónoch. Zlé stavebné materiály, ale aj povrchná práca pri výstavbe objektov sú často príčinami nešťastí.

Tragédie na futbalových štadiónoch však nie sú v Afrike vo všeobecnosti ničím výnimočným. Nepokoje v Konžskej demokratickej republike si vlani v septembri vyžiadali 13 obetí, 23 osôb prišlo v júli o život počas futbalového zápasu v Sudáne. V roku 2001 zahynulo pri tlačenici v ghanskej metropole Accra 127 fanúšikov. Štyridsaťtri ľudí zomrelo v tom istom roku na štadióne Ellis Park v juhoafrickom Johannesburgu, kde vypukla davová psychóza po tom, ako sa tisíce fanúšikov snažili dostať na zápas medzi tímami Kaizer Chiefs a Orlando Pirates.