Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Poľsko prehralo v Belfaste, Česi remizovali v Maribore
Zdielať na

Poľsko prehralo v Belfaste, Česi remizovali v Maribore

Zdroj: TASR

Slováci po sobote druhí

Slovinci nedokázali pretaviť v tri body svoju územnú prevahu v druhom polčase, v stretnutí s minimom šancí na oboch stranách sa zrodila zaslúžená bezgólová remíza.

Po sobote je jasné, že Slovensko pôjde do Prahy na stredajší súboj proti Čechom z druhej pozície v skupine, kým novým lídrom skupiny sa stalo po domácej výhre nad Poľskom (3:2) Severné Írsko. Jeho vedúca pozícia je trochu skresľujúca, pretože Ostrovania majú na konte viac odohratých zápasov než ostatné tímy.

Slovinsko - Česko 0:0
ŽK: Šišič - Rozehnal, Polák. Rozhodoval: Proenca (Por.)

Slovinsko: J. Handanovič - Mavrič, Cesar, Filekovič, Jokič - Komac (85. Mejač), Koren, Kirm, Šišič (82. Žlogar) - Novakovič, Dedič (67. Ljubijankič)
Česko: Čech - Grygera, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Polák, Plašil, Šírl (76. kadlec) - Baroš (90. Fenin), Svěrkoš (79. Necid)

V divácky nie príliš atraktívnom prvom polčase sa brány oboch tímov nachádzali v nebezpečenstve len sporadicky. Počiatočný tlak domácich vyvrcholil v príležitosti Novakoviča, ale v 7. minúte kanonier Kolína hlavičkoval len vedľa. Nezaujímavé podávanie lopty v strede poľa mohol efektne i efektívne narušiť Baroš v 25. minúte, ale jeho nevydarená akrobatická strela skončila len na konštrukcii brány. O 10. minút mohol ten istý hráč znovu otvoriť skóre, jeho dobrá strela z 20 metrov však len presvišťala tesne nad. Pred odchodom do kabín mohli udrieť aj domáci, keď pohľadnú akciu nedokázal gólovo zakončiť zblízka Dedič. V druhom dejstve mali domáci optickú prevahu, ale vyloženú šancu si nevypracovali. V tej najväčšej bol Šišič, keď v strede polčasu z dobrej pozície triafal len rohovú zástavku. Dvanásť minút pred koncom ovplyvnili priebeh aj rozhodcovia, Proenca ani jeho asistenti nevideli malú domov Cesara na Handanoviča a namiesto nepriameho kopu v šestnástke nechali pokračovať v hre.

Severné Írsko - Poľsko 3:2 (1:1)
Góly: 10. Feeney, 47. Evans, 61. Mi. Žewlakow (vl.), 90+1. Saganowski - 27. Jeleň, 90+1. Saganowski. ŽK: Brunt - Guerreiro, Wasilewski, Krzynowek. Rozhodoval: Martin Hansen (Švéd.)

Severné Írsko: Taylor - McAuley, Craigan, Hughes, Evans - Johnson, Clingan, McCann, Brunt - Feeney (83. Baird), Healy (90+2. Little)
Poľsko: Boruc - Wasilewski, Mi. Žewlakov (65. Bosacki), Dudka, Wawrzyniak - R. Lewandowski, M. Lewandowski, Guerreiro, Bandrowski (59. Blaszczykowski), Krzynowek - Jeleň (71. Saganowski)

Severní Íri sa vrhli na svojho súpera od úvodných minút a prekvapujúco diktovali tempo. Ich aktívna hra nútila Poliakov ku chybám. Hneď v 10. minúte bola ich aktivita ocenená aj v podobe gólu, keď nedorozumenie medzi Borucom a Wawrzyniakom využil gólom do prázdnej bránky Feeney. Zverenci Lea Beenhakkera potom vyrovnali hru a z úderu sa otriasli o 17 minút. Guerreiro umne vysunul do šestnástky Jeleňa a ten prestrelil brankára Taylora - 1:1. Poliaci však mali v prvom polčase len tento pokus smerom na severoírsku bránu a po obrátkach za pasivitu pykali aj druhýkrát. Opätovné zaváhanie poľskej obrany využil po rohovom kope Evans, ktorý nemal problémy prekonať Boruca z piatich metrov. Onedlho položil svojich spoluhráčov fatálnou chybou Boruc, ktorý sa laxne postavil ku prihrávke Michala Žewlakowa, lopta netrafil a tá sa odkotúľala do jeho siete. Zúfalú snahu Poliakov korunoval v 91. minúte striedajúci Marek Saganowski, ale gólom dokázal už len zmierniť prehru svojho tímu.

Tabuľka 3. skupiny:

1.
Sev. Írsko6
3
1
2
11:6
10
2.
SLOVENSKO4
3
0
1
8:5
9
3.Česko 52215:28
4.Slovinsko52215:38
5.Poľsko52128:77
6.San Maríno50051:150