Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Slovensko dostalo vo Wembley debakel
Zdielať na

Slovensko dostalo vo Wembley debakel

Anglicko - Slovensko 4:0 v priateľskom zápase vo Wembley

Mužstvo Taliana Fabia Capella bolo v historicky treťom vzájomnom zápase Angličanov so SR (Slováci všetky tri prehrali) celý zápas aktívnejšie a nebezpečnejšie. Hráči Vladimíra Weissa nedokázali nájsť recept na rýchlosť a dobrú kombináciu domácich pred takmer vypredaným štadiónom, na ktorom bolo 85.512 divákov. Už v stredu 1. apríla sa Slováci v Prahe ako líder 3. kvalifikačnej skupiny stretnú v dôležitom boji o postup na MS 2010 v JAR s rivalom z Česka.

priateľský zápas, Wembley:
Anglicko - Slovensko 4:0 (1:0)
Góly: 7. Heskey, 70. a 90. Rooney, 82. Lampard, ŽK: Sapara, rozhodovali: Hamer - Mangen, Holtgen (všetci Lux.), 85.512 divákov.

zostavy a striedania:
Anglicko: James (46. Foster) - G. Johnson, Terry, Upson, A. Cole - Lennon (46. Beckham), Barry, Lampard, Gerrard (46. Downing) - Rooney, Heskey (15. C. Cole, 35. Crouch, 74. Carrick)
SR: Senecký - Pekarík, Valachovič, Škrtel, M. Čech (46. Jendrišek) - Zabavník, Karhan (83. Z. Štrba) - Šesták (71. Jakubko), J. Kozák (62. Sapara), Hamšík (79. Mintál) - Vittek (46. Hološko)

V pomerne hustom daždi Angličania začali útočne, naopak Slováci zakríknuto a nervózne. Už v 3. minúte Ronneyho strelu zblokovala obrana hostí a Capellovci prvých päť minút Slovákom loptu veľa nepožičali. Perfektný začiatok Albiónu korunoval v 7. minúte Heskey, keď po rýchlej a elegantnej kombinácii Rooneyho s Gerrardom predskočil Heskey Škrtela a otvoril skóre. Hrdina okamihu bol o chvíľu opäť v centre pozornosti, v 10. minúte ho výborný Rooneyho center našiel na strede päťky, ale hlavou prestrelil v čistej šanci. Slováci sa trochu otrepali až po 20. minútach, keď Pekarík centrom pekne našiel Šestáka, ktorý ale z prvej prestrelil Jamesovu bránu. Domáci po chvíľke oddychu opäť zapli, Čech musel faulovať na hranici pokutového územia Johnsona, Lampardova štandardka ale nenašla adresáta. Tesne pred úvodnou polhodinkou Lampard po akcii Lennona takmer strelou prekvapil Seneckého, obrana s vypätím odvrátila. Weissovci mohli vyrovnať vzápätí, keď Karhan výborne vystrelil, James však vytiahol excelentný zákrok. Prvý polčas nezastihol v dobrej forme Škrtela, ktorý minul loptu a  centroval Gerrard, dobiehajúci útočníci ale neskórovali. Anglicko mohlo zvýšiť v 37. minúte, po Lampardovej výbornej prihrávke do priestoru sa na Seneckého rútil Lennon, jeho strelu Slovák vyrazil, rovnako ako hlavičkovú dorážku Gerrarda. Štyri minúty pred polčasom sa po hrubej chybe Upsona dostal do zakončenia Vittek, ale James zachránil Anglicko od pohromy a končekmi prstov vyrazil.

Do druhého polčasu naskočil za Aarona Lennona David Beckham, ktorý tak prekonal 109. reprezentačným štartom rekord legendárneho Bobbyho Moora a z anglických hráčov v poli ich má najviac (brankár Shilton absolútnym rekordérom so 125). V 57. minúte mohol vyrovnať striedajúci Jendrišek, ale mieril z uhlu vedľa. V ďalších fázach anglický tlak narastal, v 66. minúte po Beckhamovej akcii zavaril Seneckému Rooney, no neujala sa ani nebezpečná strela Terryho z dorážky. To, čo bolo vo vzduchu sa stalo v 70. minúte, mäkučký center Beckhama medzi dvojicu slovenských stopérov bez problémov hlavou zakončil výborne hrajúci Rooney - 2:0. Hostia utrpeli ešte dve rany, keď v 82. minúte po prihrávke z hĺbky výborne prebral loptu a zakončil Frank Lampard a v poslednej minúte krutú prehru Slovákov korunoval najlepší muž zápas Rooney druhým gólom v súboji.

Fabio Capello, tréner Anglicka: "Dali sme štyri góly, myslím si, že aj divák si prišiel na svoje. Vytvorili sme si veľa príležitostí a čo je dôležité, vydržali sme hrať vo vysokom tempe i nasadení počas celých 90 minút, takže s naším výkonom musím byť spokojný. Verím, že hráči s náznakom zranení sa na stredu dajú do poriadku, no s Carltonom Coleom to nevyzerá najlepšie."

Vladimír Weiss, tréner SR: "Utrpeli sme debakel na pôde fantastického súpera. Do 1:0 to bolo dobré, potom sme inkasovali ďalšie góly po katastrofálnych individuálnych chybách. Naše šance sme nepremenili a preto sme prehrali tak vysoko. Som rád, že sme tu hrali, len takéto zápasy nás môžu posunúť. Som rád, že sme dostali facku a lekciu, a toto nám môže len pomôcť aj pred zápasom v Prahe. Ale nemali sme dostať štyri góly. Anglicko je ale súper z iného rangu, my sa musíme porovnávať s inými."

Martin Škrtel, obranca SR: "Zápas ovplyvnila aj moja chyba hneď v úvode, keď som pred gólom prehral súboj s Heskeym. Dostali sme tvrdú facku, musíme sa však z nej poučiť. Súhra na stopérskom poste nám nefungovala vôbec dobre, v budúcnosti by sa toto nemalo stávať."

Miroslav Karhan, stredopoliar SR: "Je to pre nás naozaj krutý výsledok, v istých fázach sme hrali aj dobre a góly padali do našej siete po hrubých individuálnych chybách. Pri mojej možnosti som loptu trafil podľa predstáv, ale James vytiahol jednu zo svojich bravúrnych parád."