Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Kvalifikačná šlágerparáda soboty v Madride a Porte
Zdielať na

Kvalifikačná šlágerparáda soboty v Madride a Porte

Zdroj: TASR

Na bohaté futbalové menu sa teší nejeden fanúšik

Ťahákom medzi zápasmi 1. skupiny ale aj celej soboty je stretnutie dvoch tímov, ktoré zatiaľ zaostávajú za očakávaniami. Portugalsko, štvrté na majstrovstvách sveta 2006 v Nemecku, privíta v súboji o vylepšenie postupových vyhliadok na domácej pôde Švédsko. V predchádzajúcich dvoch domácich zápasoch nedokázali Portugalci zvíťaziť, aj preto ich tréner Carlos Queiroz povolal do kádra strelca Edinha, ktorý v poslednom období nabral v gréckom AEK Atény vynikajúcu formu. "Je našou povinnosťou zobrať zo sobotňajšieho súboja všetky body. Samozrejme sa necítime úplne v pohode vzhľadom na predošlé výsledky a splnenie nášho cieľa je ešte ďaleko. Dobrou správou však je, že sa neustále zlepšujeme ako tím," povedala pre denník A Bola najväčšia hviezda Queirozovho výberu - Cristiano Ronaldo. O ambíciách Maďarov napovie ich súboj v Albánsku, v prípade výhry si zachovajú naďalej reálnu šancu na najvyššie méty. Svoju pozíciu na čele tabuľky si môže upevniť Dánsko, ktoré chce zo zápasu na pôde outsidera skupiny Malty vyťažiť jednoznačne tri body.

V 2. skupine sprevádzajú veľké očakávania predovšetkým stretnutie Izrael - Grécko. V prípade víťazstva môžu domáci futbalisti preskočiť svojho súpera na čele tabuľky a spraviť tak veľmi dôležitý krok smerom k postupu na MS, čo sa im doposiaľ podarilo iba v roku 1970. Veľký otáznik visí nad štartom najväčšej izraelskej hviezdy, Yossiho Benayouna z anglického FC Liverpool, ktorý musel posledné zápasy svojho klubu vynechať pre zranenie podkolennej šľachy. Veľkým favoritom súboja Moldavsko - Švajčiarsko sú hostia, ktorí si na východ Európy idú jednoznačne pre tri body. Ako memento však pre nich môže pôsobiť septembrový domáci zápas proti ďalšiemu "trpaslíkovi" Luxembursku, s ktorým prekvapivo prehrali 1:2.

V "štvorke" sa očakávajú dve hladké víťazstvá najväčších favoritov na postup, Nemecka a Ruska. Nemci konečne vyriešili brankársku otázku stanovením Roberta Enkeho ako jednotky pre obe blížiace sa kvalifikačné stretnutia a po dvoch prehrách v prípravných zápasoch neberú v súboji proti Lichtenštajnsku nič iné ako víťazstvo. Trojnásobní majstri sveta nastrieľali doposiaľ vo všetkých kvalifikačných stretnutiach, ktoré v rámci bojov o postup na MS v histórii odohrali, 199 gólov, a proti Lichtenštajnsku by im nemalo robiť problém pokorenie dvestogólovej hranice. Od zverencov Guusa Hiddinka sa v dueli s Azerbajdžanom čaká rovnako jednoznačné víťazstvo, ktoré by im pomohlo odpútať sa na druhom mieste tabuľky od svojho prenasledovateľa Walesu.

Piata skupina láka predovšetkým na súboj dvoch úspešných tímov z minuloročných majstrovstiev Európy. Španieli, držitelia európskeho titulu, nestratili v kvalifikácii zatiaľ ani bod a na svojom ihrisku privítajú futbalistov Turecka. O sile bronzových medailistov z ME svedčí skutočnosť, že ani oni doposiaľ nenašli medzi súpermi v 5. skupine premožiteľa, i keď sa dvakrát museli uspokojiť iba so ziskom bodu za remízu. "Jednoducho potrebujeme vyhrať oba zápasy nad Tureckom. Z minulosti si pamätám ťažké kvalifikačné boje, ale teraz sme na tom od začiatku celkom dobre. Čím skôr si zaistíme účasť do Juhoafrickej republiky, tým lepšie," vyjadril sa ostrostrelec Španielov David Villa. Pre ďalší vývoj skupiny je mimoriadne dôležité aj stretnutie v Genku, kde domáce Belgicko privíta Bosnu a Hercegovinu v súboji o zachovanie šance na obsadenie druhého postupového miesta za suverénnou "furiou rojou".

Lákavé menu pripravila aj 7. skupina, označovaná za "skupinu smrti". V nej chcú naplno zabrať Francúzi, ktorých čaká zápas na pôde prekvapenia úvodnej časti kvalifikácie Litvy. Tá na druhom mieste tabuľky zaostáva za lídrom zo Srbska iba o skóre a prípadný úspešný výsledok proti francúzskemu futbalovému gigantovi by výrazne zvýšil jej šance na postup do Južnej Afriky. V podobnej situácii ako reprezentanti krajiny galského kohúta sú aj Rumuni, ktorí majú pred domácim zápasom so Srbskom nôž na krku. "Ak neuspejeme proti Srbom, myslím si, že naše šance na postup budú už len v matematickej rovine," mienil útočník domácich Adrian Mutu.

V 8. skupine zvedú na diaľku boj o čelo tabuľky futbalisti Írska a Talianska. Aktuálni majstri sveta sa predstavia na horúcej pôde v Podgorici, kde ich čaká duel s Čiernou Horou. Talianov sužujú zranenia, keďže nemôžu postaviť až 8 hráčov patriacich do užšieho kádra "squadry azzury", no i tak sú miernym favoritom. Jednoduchú pozíciu nemajú ani Íri, ktorí doma privítajú futbalistov Bulharska. Pre Bulharov by prípadná prehra znamenala výrazné zníženie ich postupových šancí, keďže momentálne strácajú na vedúce duo už sedem bodov.

Posledná 9. skupina má na programe jediný duel, v ktorom Holandsko privíta reprezentantov Škótska. "Oranjes" chcú potvrdiť svoju doterajšiu suverenitu, keď sa im z troch zápasov podarilo vydolovať plných deväť bodov. Pre Škótov by zisk čo i len bodu predstavoval veľký úspech a povzbudenie pred druhou časťou kvalifikácie. V súboji, ktorý sa odohrá v Amsterdame na štadióne Ajaxu, však nemôžu počítať so službami dvojice zranených hráčov, Stephena McManusa a Jamesa McFaddena.