Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Smelé plány, vo Wembley získať sebavedomie do Prahy!
Zdielať na

Smelé plány, vo Wembley získať sebavedomie do Prahy!

Zdroj: TASR

Slovenskí repezentanti odleteli do Londýna v piatok ráno

Lídra 3. kvalifikačnej skupiny čaká v oboch zápasoch poriadna skúška. Musia sa pripraviť odolať silnému tlaku renomovaných súperov a navyše pridať niečo navyše, ideálne vyjadrené ziskom bodov, najmä tých kvalifikačných. Weiss má istý priestor proti Angličanom na vyskúšanie si taktických variantov, už skôr avizoval nasadenie všetkých šiestich možných náhradníkov. "V oboch zápasoch budeme hrať pod tlakom. Určite musíme vychádzať zo zabezpečenej defenzívy. No nebudeme prezrádzať všetko už v zápase s Anglickom. Jedno či dve prekvapenia si necháme aj na Čechov," povedal 44-ročný tréner Slovenska. Z 24-člennej nominácie trápilo zranenie členka obrancu Jána Ďuricu z Lokomotivu Moskva, ten do Anglicka neodcestoval, keď sa aj na tréningoch pripravoval individuálne a skúsi sa dať zdravotne do poriadku aspoň na duel s Čechmi. Problémy stopéra Slovana Bratislava Jozefa Valachoviča už pominuli. Hladinu trochu rozčeril podvrtnutý členok stopéra a čerstvého najlepšieho hráča roka 2008 Martina Škrtela z FC Liverpool na stredajšom tréningu, no napokon by všetko malo byť v stopercentnom poriadku. Práve Škrtel pozná anglické trávniky najlepšie, v "The Reds" patrí do stabilnej základnej jedenástky. "Hrať sa bude vo fantastickej kulise, v Anglicku je futbal náboženstvo. Angličania budú hrať v obrovskom nasadení a práve v ňom sa musíme súperovi vyrovnať. A navyše pridať aj nejakú myšlienku," povedal 24-ročný rodák z Handlovej, ktorý síce pripúšťa, že dvojzápas s Anglickom a ČR je mimoriadne náročný, ale len taký otestuje kvalitu slovenského tímu: "Dá sa o tom polemizovať, ale vo Wembley sa hrá možno raz v živote a hrať tam proti Anglicku je neskutočná šanca ukázať sa. Závisí len na nás, ako sa na ten zápas v Čechách nabudíme. Či to bude dobrým výsledkom, alebo zlým. Pevne verím, že zápas zvládneme s dobrým výsledkom i dobrou hrou a do ďalšieho zápasu v Čechách pôjdeme odhodlaní a s náladou."

Výber Taliana Fabia Capella kladie dôraz najmä na kvalifikačný súboj s Ukrajinou, Slováci majú byť ale dobrým sparingpartnerom. Na turnaji na Cypre Weissovi zverenci s koorganizátorom EURO 2012 prehrali 2:3, Anglicko tak môže dostať istý obraz o ukrajinskej výkonnosti. Kapitán Liverpoolu Steven Gerrard má pred Slovákmi zdvorilý rešpekt: "Poznám dobre spoluhráča Martina Škrtela z klubu, má potenciál stať sa jedným z najlepších hráčov na svete. Ak sa aj viacerí Slováci približujú jeho kvalitám, potom to nebude jednoduché," citovali Gerrarda britské médiá.

Slovenskí repezentanti odleteli do Londýna v piatok ráno vládnym špeciálom, pričom ich nasledovalo ďalšie chartrové lietadlo s fanúšikmi. Súboj so začiatkom o 17.15 miestneho času (18.15 SEČ) vysiela STV v priamom prenose na Trojke, úlohu hlavného arbitra dostal Luxemburčan Alain Hamer, jeho asistentmi budú Francois Mangen a Christian Holtgen. Dva dni pred výkopom ešte všetky lístky na stretnutie neboli vypredané, Slovákov by mal však podľa prognóz očakávať zaplnený štadión.  

Predpokladané zostavy:

Anglicko: James - Gl. Johnson, Terry, Ferdinand, Ash. Cole - Lennon, Lampard, Barry, Gerrard - Rooney, Heskey
SR: Senecký - Pekarík, Škrtel, Valachovič, M. Čech - Štrba, Zabavník - Šesták, Sapara, Hamšík - Vittek