Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Škrtel obhájil titul v ankete Futbalista roka
Zdielať na

Škrtel obhájil titul v ankete Futbalista roka

Hamšíkovi opäť zostala len Cena P. Dubovského

O víťazovi rozhodlo hlasovanie 35 futbalových odborníkov, v ktorom 24-ročný rodák z Handlovej získal 342 bodov. Na 2. mieste skončil Marek Hamšík z SSC Neapol so ziskom 302 bodov. Na 3. priečke sa umiestnil Stanislav Šesták z VfL Bochum, ktorý dostal v ankete 270 bodov. Na štvrtkovom slávnostnom vyhlásení laureátov ankety v bratislavskom Hoteli Holiday Inn sa osobne zúčastnil aj prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a premiér Robert Fico.

Škrtel sa v minulom roku napriek vážnemu zraneniu kolena, pre ktoré nútene pauzoval tri mesiace, etabloval do základnej jedenástky FC Liverpool. Začiatkom roka prišiel ostrosledovaný prestup zo Zenitu Petrohrad do mužstva Španiela Rafaela Beniteza za 6,5 milióna libier. Stal sa tak najdrahším obrancom v histórii 5-násobného európskeho šampióna z Anfield Road. "Mám podobné pocity ako pri prvom víťazstve. Som veľmi rád, že som titul obhájil, lebo minulý rok som bol dlho zranený. Poďakovanie patrí hlavne mojim nabližším, rodičom a priateľke a aj všetkým, ktorí mi dali hlas," povedal víťaz, ktorý cenu prevzal z rúk bývalého trénera slovenskej reprezentácie Jozefa Vengloša. Škrtel tiež zvíťazil v internetovom hlasovaní na stránke SFZ, začo si prevzal symbolický kľúč od automobilu Kia, sponzora zväzu, na letné užívanie.

Cenu Petra Dubovského určenú pre Najlepšieho futbalistu do 21 rokov si prevzal ďalší legionár - stredopoliar Marek Hamšík z SSC Neapol. Odchovanec Jupie Podlavice zvíťazil suverénnym spôsobom so ziskom 21 bodov, so štyrmi nasledovali Juraj Kucka z MFK Ružomberok, ktorý však od jari oblieka dres pražskej Sparty a stredopoliar Miroslav Stoch z Chelsea Londýn. Hamšík v uplynulom roku dokázal potvrdiť pozíciu v seniorskej reprezentácii, i v Serii A. V jej aktuálnom ročníku strelil Hamšík, o ktorého majú stále záujem popredné európske kluby, už 9 gólov v 24 zápasoch. "Minulý rok sa mi darilo aj v klube aj v reprezentácii. Veľmi teší aj Cena Petra Dubovskému, ktorému by som sa chcel vyrovnať v tom, že hral v jednom z najslávnejších klubov sveta," vyznal sa legionár SSC Neapol, o ktorého majú popredné kluby Európy veľký záujem. Na otázku, či by si vedel predstaviť prestup do Juventusu Turín, Hamšík odvetil: Nikdy nehovor nikdy."

Titul pre najlepšiu futbalistu Slovenska za uplynulý rok získala Veronika Klechová zo Slovana Bratislava, iba o bod menej (13) získala ďalšia reprezentantka Marcela Lukácsová zo Slovana Duslo Šaľa. "Dúfam, že sa mi najmä v reprezentácii bude dariť tak, ako v klube, pretože v nej to stále nie je ešte úplne ono," uviedla víťazka ankety, ktoré ešte pred udelením najlepšej trojice mužských kolegov priala víťazstvo v ankete Marekovi Hamšíkovi.  

Výsledky ankety:
Najlepší Futbalista SR za rok 2008:
1. Martin Škrtel (FC Liverpool) 342 bodov, 2. Marek Hamšík (SSC Neapol) 302, 3. Stanislav Šesták (VfL Bochum) 270, 4. Marek Sapara (Rosenborg Trondheim) 172, 5. Ján Kozák (Artmedia Petržalka) 152, 6. Róbert Vittek (1. FC Norimberg - OSC Lille) 129, 7. Štefan Senecký (Ankaraspor) 99, 8. Peter Pekarík (MŠK Žilina) 95, 9. Filip Hološko (Besiktas Istanbul) 66, 10. Marek Čech (FC Porto - West Bromwich Albion) 55.

ďalšie poradie: 11. Zdeno Štrba (MŠK Žilina) 52, 12. Ján Ďurica (Saturn Moskovská oblasť) 41, 13. Dušan Švento (Slavia Praha) 19, 14. Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern) 18, 15. Róbert Jež (MŠK Žilina) 17, 16. Marek Mintál (1. FC Norimberg) 16, 17. Miroslav Karhan (FSV Mainz) 9, 18. Ján Novák (MFK Košice) a Samuel Slovák (Slovan Bratislava) po 8, 20. Marián Čišovský (Artmedia Petržalka - Politechnica Temešvár) 7, 21. Matej Krajčík (Slavia Praha), Martin Petráš (US Triestina) a Radoslav Zabavník (Terek Groznyj) po 6, 24. Balázs Borbély (Politechnica Temešvár) a Branislav Obžera (Artmedia Petržalka - Slovan Bratislava) po 5, 26. Roman Kratochvíl (Denizlispor) 4, 27. Pavol Masaryk (Slovan Bratislava) 3, 28. Kamil Čontofalský (Zenit Petrohrad), Vladimír Kožuch (Spartak Trnava), Ján Mucha (Legia Varšava), Martin Tóth (FC Nitra) po 2, 32. Peter Doležaj (Spartak Trnava), Martin Jakubko (Saturn Moskovská oblasť - FK Chimki), Juraj Kucka (MFK Ružomberok), Ján Novota (DAC Dunajská Streda), Dušan Perniš (MŠK Žilina) po 1.

Cena Petra Dubovského 2008:
1. Marek Hamšík (SSC Neapol) 21, 2. Juraj Kucka (MFK Ružomberok) 4, Miroslav Stoch (Chelsea Londýn) 4, 4. Ľuboš Kamenár (Artmedia Petržalka) 2, 5. Michal Ďuriš (Dukla Banská Bystrica) a Peter Katona (1. FC Tatran Prešov) po 1. Dva hlasy neplatné.

Najlepšie futbalistky 2008:
1. Veronika Klechová (Slovan Bratislava) 14, 2. Marcela Lukácsová (Slovan Duslo Šaľa) 13, 3. Eva Kolenová (Slovan Duslo Šaľa) 8.