Zatiahnuté
12°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Piati stredoškoláci dostali lopty s podpisom prezidenta UEFA Platiniho
Zdielať na

Piati stredoškoláci dostali lopty s podpisom prezidenta UEFA Platiniho

Zdroj: TASR

Za eseje na Slovensku lopty od Platiniho

Téma, ktorej vyhlasovateľom bolo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva, pod názvom Futbal – šport alebo priestor na manifestáciu násilia a nacionalizmu? bola súčasťou celoštátneho finále Olympiády ľudských práv, ktorá vyvrcholila dnes v Liptovskom Jáne. Šestnásť študentov ponúklo svoje originálne pohľady napríklad aj na neslávne známe stretnutie jesennej časti futbalovej Corgoň ligy DAC Dunajská Streda – ŠK Slovan Bratislava.

Mladí ľudia sa vo svojich prácach zhodli, že škodlivý rasizmus, násilie a nacionalizmus nesmú likvidovať podstatu futbalu. K výrazne väčšej aktivite pri odstraňovaní týchto neduhov zo slovenských štadiónov vyzývajú kompetentných činovníkov SFZ, políciu, médiá, ale v neposlednom rade aj priaznivcov.

„Téma zaujala aj našich partnerov v UEFA. Riadiaca organizácia európskeho futbalu venovala piatim najlepším riešiteľom oficiálne lopty Ligy majstrov, ktoré vlastnoručne podpísal prezident UEFA Michel Platini,“ povedal Juraj Kiss, predseda občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu, slovenského partnera medzinárodnej siete Futbal proti rasizmu.