Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Senci veľká futbalová stretávka pred anglickými raňajkami
Zdielať na

V Senci veľká futbalová stretávka pred anglickými raňajkami

Zdroj: TASR

Na zraze A-tímu takmer kompletný káder, zranení Ďurica a Valachovič

Zdravotné problémy hlásila iba dvojica obrancov. Ján Ďurica má problémy so zranením členka, ktoré utrpel v prvom kole ruskej ligy. Obranca Lokomotivu Moskva sa však postupne zotavuje a proti ČR by už chcel hrať. Menšie zranenie trápi aj Jozefa Valachoviča zo Slovana. V prípade, že sa dvojica nezotaví, Weiss má k dispozícii desiatich náhradníkov. "V podstate všetci hráči prišli. Zdravotné problémy majú iba Ďurica a Valachovič. Uvidíme, čo im zdravotný stav dovolí, podľa toho sa rozhodneme, či nominujeme niekoho z náhradníkov. Do zápasov ideme s odhodlaním a sebavedomím, no aj s pokorou a veľkou disciplínou proti súperom, ktorí už niečo dokázali a patria k najlepším v Európe. Bude to ťažký dvojzápas, no hráči sa naň tešia," povedal tréner, ktorý nechcel dopredu prezrádzať taktiku. "V oboch zápasoch budeme hrať pod tlakom. Určite musíme vychádzať zo zabezpečenej defenzívy. No nebudeme prezrádzať všetko už v zápase s Anglickom. Jedno či dve prekvapenia si necháme aj na Čechov," doplnil. Od nedele sú známe už aj nominácie oboch slovenských súperov. "V nominácii Anglicka ma prekvapila iba absencia útočníka Defoea, ktorý je v dobrej forme, no asi to zapríčinilo zranenie. Všetkých ostatných hráčov poznáme. Podobne je to aj s Českom. Anglická liga je asi najlepšia na svete, spolu so Španielskom. To všetko nás čaká a musíme sa na to pripraviť. Ale rovnako, ako majú Angličania dve nohy, tak majú aj Češi a tak máme aj my. Ak si budeme viac veriť a budeme disciplinovaní, tak ako sme boli proti Poliakom, verím, že môžeme niečo uhrať," dodal Weiss.

Pre Slovensko je prvoradý až zápas s Čechmi, pretože jeho výsledok výrazne prehovorí do postupovej matematiky v 3. kvalifikačnej skupine. Hráči si však veľmi cenia aj duel s Anglickom, v ktorom pôjde hlavne o prestíž. "Osobne si myslím, že oba zápasy sú dôležité. Samozrejme, proti Čechom je to kvalifikácia, takže z tohto pohľadu jasne dôležitejší duel. No výsledok z Anglicka ide do sveta," povedal pre jeden z najskúsenejších hráčov vo výbere Miroslav Karhan. "Nemám priamu skúsenosť s Wembley, no určite patrí k najkrajším štadiónom na svete a bezpochyby to bude skvelý zážitok," dodal stredopoliar 1. FSV Mainz. Podobný názor zdieľa aj súčasný kapitán Róbert Vittek: "Hrať v Anglicku a vo Wembley sa nepodarí každému. Mali by sme to stopercentne využiť, dať do toho všetko a v prvom rade sa dobre pripraviť na stretnutie s Českom. Tento zápas by mal byť prioritou, ide tam o body. Stojíme v tabuľke tak, ako stojíme a veľmi radi by sme si túto pozíciu udržali."

Vo Weissovej nominácii nechýba ani stredopoliar talianskeho SSC Neapol Marek Hamšík, ktorý si momentálne zvyká na nového trénera Roberta Donadoniho. "Keď príde nový tréner, tak sa menia podmienky pre všetkých. Bolo to vidieť aj na tréningu, chalani viac dreli. Každý má možnosť hrávať. Donadoni je zameraný viac na taktiku a nie je taký búrlivý ako predchodca Edy Reja," komentoval zmenu na trénerskom poste.

TASR

Weiss rozdelil reprezentačnú akciu na dve etapy, chce, aby nasadenie z kvalitného zápolenia vo Wembley preniesli jeho zverenci aj do kvalifikačného súboja na Letnej. "Nechcel som ľahkého súpera na priateľský zápas. Vo Wembley sa hrá o meno, dúfam, že stretnutie bude veľkým zážitkom pre všetkých. V prípade úspechu bude dobrá nálada, ak prehráme, každý mi hodí späť výber oponenta do očí. Všetci by sme chceli, aby sa duel skončil výsledkom a výkonom, ktorý by nám dodal dostatok sebavedomia proti Čechom. Do Prahy určite nepôjdeme na výlet." Weiss priznal, že v Anglicku nemieni experimentovať so zostavou, aj keď ide "len" o prípravné meranie síl. "Nemáme taký široký káder, ktorý by nám dovolil postaviť jeden tím v Anglicku a druhý v Čechách. Postavím takú jedenástku v Londýne, ktorá bude pripravená hrať aj proti Čechom, samozrejme 2-3 zmeny môžu nastať. V Anglicku chcem dať šancu viacerým hráčom."

Zápas proti Anglicku bude pre Weissov výber tretím meraním síl v kalendárnom roku 2009, predtým si na turnaji na Cypre pripísal dve prehry. Pre Slovákov však bude dôležitým vystúpením najmä súboj v  Prahe. Slovensku patrí po odohraní štyroch zápasov vedúca priečka v 3. kvalifikačnej skupine, keď zaznamenalo jedinú prehru so Slovinskom a zvyšné stretnutia vyhralo. Za ním je zhodne so 7 bodmi na konte hneď kvarteto mužstiev, ktorého súčasťou sú aj Česi.

Nominácia Slovenska na zápasy proti Anglicku a Česku:

brankári: Štefan Senecký (Ankaraspor), Ján Mucha (Legia Varšava), Ľuboš Kamenár (Artmedia Petržalka)

obrancovia: Peter Pekarík (WfL Wolfsburg), Martin Škrtel (FC Liverpool), Marek Čech (West Bromwich Albion), Roman Kratochvíl (Konyaspor), Marián Čišovský (FC Temešvár), Martin Dobrotka, Jozef Valachovič (obaja Slovan Bratislava), Radoslav Zabavník (Terek Groznyj), Ján Ďurica (Lok. Moskva)

stredopoliari: Ján Kozák, Branislav Obžera (obaja Slovan Bratislava), Marek Hamšík (SSC Neapol), Zdeno Štrba (MŠK Žilina), Miroslav Karhan (1. FSV Mainz), Marek Sapara (Rosenborg Trondheim), Stanislav Šesták (VFL Bochum), Marek Mintál (1. FC Norimberg)

útočníci: Filip Hološko (Besiktas Istanbul), Róbert Vittek (OGC Lille), Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern), Martin Jakubko (FK Moskva)