Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V sieti sa chytili husté góly
Zdielať na

V sieti sa chytili husté góly

Zdroj: TASR

22. kolo Corgoň ligy

 MŠK Źilina - DAC Dunajská Streda 5:1 (2:0)
Góly: 2. Rilke, 33. Oravec, 52., 58. Vladavič, 90.+ Adauto - 69. Regedei. Rozhodca: Hriňák, ŽK: 20. Piaček, 72. Štrba (obaja Žilina) - 10. Veledár, 11. Gerich, 66. Abena, 90+ Adiaba, ČK: 38. Veledár (po druhej ŽK), 3462 divákov.

MŠK Žilina: Perniš - Belák, Šourek, Piaček Tesák - Štrba (46. Guldan) - Rilke, Adauto, Vladavič (82. Kvesič) - Lietava (13. Karoglan), Oravec

DAC Dunajská Streda: Novota - Regeday, K. Németh, Varga, Gerich (46. Parvin) - Goya, Adiaba, Veledar, Abena, Hasan - Beniusis

Žilina začala zostra, keď už v druhej minúte otvorila skóre. Lietava pri autovej čiare zabojoval, takmer stratenú loptu vrátil do hry, prenechal ju Rilkemu, ktorý po pravej strane prešprintoval cez celú polovicu súpera a strelou k žrdi nedal brankárovi D. Stredy šancu. V 10. minúte Veledar tvrdo atakoval Lietavu, ktorý zostal chvíľu ležať na ihrisku a onedlho ho musel tréner Radolský vystriedať Karoglanom. Vzápätí zastavil prenikajúceho Rilkeho na hranici šestnástky nedovolene Gerich, dobrý center Vladaviča však nenašiel nikoho z domácich. DAC hrozil sporadicky a väčšinou len strelami z diaľky, ktoré nemohli Perniša ohroziť. V 19. minúte sa snažil Beniusis dobehnúť dlhú loptu, ale gólman MŠK včasným vybehnutím zabránil hroziacemu nebezpečenstvu. V 33. minúte urobil chybu hosťujúci Gerich, keď neodvrátil prihrávku Piačeka na Rilkeho, český legionár loptu ako na podnose ponúkol Oravcovi, ktorý sa zblízka nemýlil – 2:0. Vzápätí nastal v hosťujúcej obrane zmätok, Rilke opäť centroval, ale obrana hostí odvrátila pred Vladavičom na roh. V 38. minúte poslal Veledar k zemi Rilkeho a po druhej žltej karte musel predčasne pod sprchy. Onedlho si Abena narazil loptu s Beniusisom a spoza pokutového územia nebezpečne vystrelil, ale Perniš bol na mieste. Do prestávky domáci ešte párkrát pohrozil, ale Adauto, Oravec ani Karoglan vedenie nezvýšili. Žilina nepoľavila ani v druhom polčase a v 52. minúte bolo 3:0, to keď Oravec vysunul Vladaviča, ktorý strelou k žrdi nedal šancu hosťujúcemu brankárovi. O šesť minút ten istý hráč definitívne rozhodol o osude zápasu. Opäť to bol Oravec, ktorý hráčovi s číslom 25 prihrával do voľného priestoru a Vladavič strelou k tyči zvýšil už na 4:0. Hostia v 69. minúte korigovali, Regedeiova skackavá strela prekvapujúco skončila v sieti. V 78. minúte mohol zvyšovať Rilke, ale po výbornej prihrávke od Vladaviča zblízka netrafil medzi tri žrde. V nadstavenom čase prikrášlil víťazstvo Žiliny z penalty Adauto. Domáci si tak zaslúžene vybojovali tri body.

Dušan Radolský, tréner Žiliny: "Nastúpili sme s problémami, kvôli zraneniam nemohli hrať štyria hráči základu, napriek tomu sme nastúpili s ofenzívnou zostavou. Dunajská Streda nás mala v mnohých veciach prečítaných ale po vylúčení ich hráča sme dominovali a zápas dotiahli do víťazného konca."

Werner Lorant, tréner Dunajskej Stredy: "Som sklamaný z toho, že sme tak vysoko prehrali, lebo to bol náš najlepší zápas na jar. Skoro sme prehrávali a chceli sme vyrovnať, ale potom náš hráč dostal po prvej žltej karte červenú. No nechápem to, lebo náš hráč bol faulovaný a žltú mal vidieť domáci. Keď sme prehrávali 2:0, bolo to už proti takému tímu ako je Žilina ťažké."

1. FC Tatran Prešov - MFK Košice 1:2 (0:1) 
Góly: 76. Penksa - 5. R. Cicman, 58. Milinkovič, Rozhodca: Šmura, ŽK: 69. Josul - 50. Kišš, 69., Škutka, 4511 divákov.

Prešov: Buchta - Piter-Bučko, Papaj, Čep, Josl - Prekop (79. Farbák), P. Čičman (46. Belejík) - Katona, Penksa, Vršajevič (59. Šafranko) - Bernardo

MFK Košice: Putnocký - Kišš, Bašista, Džogan, R. Cicman - Dobias - Viazanko (90.+ Jurčo), Kuzma (86. Kaminský), Matič, Milinkovič (80. L. Janič) - Škutka  

Košičania boli v derby jednoznačne lepším tímom. Predovšetkým v strede poľa mali silné tromfy v Matičovi, Milinkovičovi aj Viazankovi. Hostia  sa vložili do úvodu a s podporou vetra zahrávali tri rohové kopy. Po druhom hlavičkoval R. Cicman, no obrana Prešova odvrátila. Nasledoval ďalší a identická situácia sa zopakovala, s jediným rozdielom, Cicman už sieť za Buchtom rozvlnil. Košičania naďalej diktovali tempo, kým Tatran sa nie a nie z úderu spamätať. Až v 17. minúte vyslal prvú strelu na Putnockého obranca Papaj. Viac nebezpečných situácií sa rodilo pred prešovskou bránou. Zatápal najmä Milinkovič, nebezpečný bol aj Škutka. Ďalšie góly ale padali až po zmene strán. Aktívny Viazanko rozbiehal akcie po pravej strane. Dve strely v jeho podaní neprešli, no v treťom prípade sa šikovne prekľučkoval a Buchtu doslova prestrelil. Prešovský brankár loptu neudržal a Milinkovič jej pomohol do siete. Až keď Penksa po zaváhaní R. Cicmana krížnou strelou znížil, Prešov ožil. V 82. minúte sa v skrumáži pokúšal o koncovku Belejík, no bol z toho iba rohový kop. Nuž a keď ani po Papajovom presnom centri Bernardo zblízka neskóroval, prešovské šance na prvú jarnú výhru sa rozplynuli.

Roman Pivarník, tréner Tatrana Prešov: "Škoda najmä prvého polčasu, ktorý sme nezačali dobre. Umožnili sme hosťom zahrávať tri rohové kopy v rade a ísť do vedenia. Tento moment naším tímom otriasol a jeho výkon išiel dole. Košice u nás vyhrali celkom zaslúžene, predstihli nás v nasadení a kombinačnej hre v strede poľa."

Ján Kozák, tréner MFK Košice: "Výkonom v Prešove sme nadviazali na dobré zápasy s Trnavou a Slovanom. Chceli sme hrať útočne a po dlhom čase konečne vyhrať. Podarilo sa nám to, takže sme spokojní. Celý zápas hralo v podstate iba jedno mužstvo, preto je naše víťazstvo celkom zaslúžené."

FC Nitra - MFK Dubnica 2:1 (0:0)
Góly: 61. Rák (z 11 m kopu), 66. Leško - 55. T. Zápotoka. Rozhodca: Michlian, ŽK: Jánošík, Držík (obaja Dubnica), 1010 divákov

FC Nitra: Hroššo - Ščasný, Labant, Tóth, Leško - Barčík, Babic (46. Glenda), Kopačka (46. Hodúr), Simunovič (78. Kolár) - Semeník, Rák

Dubnica:Zajac - Obert, Jánošík, Chmelík, Ondráš - T. Zápotoka (90. Vlasko), Držík (77. Porázik), Pleva, Grendel - Seye, Kuzma (71. Zapalač)

Pod Zoborom sa stretli tabuľkoví susedia. Prvá gólová šanca prišla až v 21. minúte, Nitra zahrávala Barčíkom roh, Ščasný hlavou predĺžil na Babica, ktorého hlavičku musel brankár Zajac vyrážať na roh. O 4 minúty potom vyskúšal Zajacovu pozornosť Simunovič. V 27. minúte prišla šanca Dubnice, keď po Grendelovom centri domáci stopér Tóth si takmer strelil vlastný gól. Potom prišli hluché minúty a až v 43. minúte, po Zápotokovom rohu a Ondrášovej hlavičke musel zasahovať Hroššo. Domáci gólman sa zaskvel aj v samom závere počasu, keď po chybe obrany zlikvidoval Obertovu tutovku. V 49. minúte Hroššo zachraňoval opäť, tentokrát pred Kuzmom. V 55. minúte sa už Dubničania dočkali gólu, Seye pekne našiel Zápotoku a ten nedal domácemu brankárovi šancu. Nitre sa podarilo rýchlo vyrovnať, keď po Jánošíkovom faule v šestnástke na Hodúra, premenil jedenástku Rák. V 66. minúte už Nitrania viedli, keď sa peknou akciou prezentoval Leško. Hostia mali potom dve možnosti na vyrovnanie, avšak chyby v domácej obrane nepotrestali Ondráš a ani Seye. Vyrovnať sa nepodarilo ani Ondrášovi, ktorého hlavička len tesne minula bránu a domáci si tak pripísali ďalšie dôležité tri body.

Petar Kirčubič, tréner Nitry: "V prvom polčase sme nevyhrávali osobné súboje a navyše sme mali aj problémy v strede poľa s rýchlymi hráčmi súpera. Po inkasovanom góle bolo ťažké vrátiť sa do hry, no aj vďaka šťastiu sa nám to rýchlo podarilo."

Ľuboš Nosický, tréner Dubnice. "V prvom polčase sme podali veľmi dobrý výkon a vypracovali sme si aj šance, ktoré sme však nepremenili. V druhom polčase sme to mali už síce ťažšie, ale podarilo sa nám streliť gól a tak škoda toho otočenia výsledku. Chlapci podali dobrý výkon a tak som smutný, že ideme domov bez bodu."

Slovan Bratislava - MFK Ružomberok 2:0 (0:0)
Góly: 46., 85. P. Masaryk (druhý gól z pok. kopu za faul na Obžeru). Rozhodca: Olšiak, ŽK: P. Majerník, P. Maslo (obaja Ružomberok), 3652 divákov.

Slovan Bratislava: Bičík - Petráš, Dobrotka, Dosoudil (88. Henek), Breznaník - Černák - Obžera (86. Angelovič), J. Kozák, Slovák - Meszároš (64. Pires), Masaryk
Ružomberok: Hajdúch - P. Maslo, Siva, P. Majerník, Palát - Zošák,  Sivčevič, Sedlák, Božok - Pešír (37. Mašek), Lačný (64. Kukoľ)

Povinné víťazstvo v záujme posilnenia vedúceho postavenia v tabuľke Slovan doslova usmolil. Celý prvý polčas na súpera vyvíjal potrebný tlak, ale chýbala v ňom vtipná kombinácia a najmä finálna prihrávka na gól. Neprichádzala tentoraz ani od Kozáka, hoci sa o ňu pokúšal nielen z hry na veľkom priestore, ale aj zo štandardných situácií (napr. z deviatich rohových kopov). Bolo chybou, že celá tvorivá činnosť vlastne spočívala na Kozákovi, Obžerova agilita a Slovákova virtuozita znateľne chýbali. O to pestrejšie ale tiež neproduktívne hrali hostia. Nakoniec sa prekvapujúco našiel strelec - kraľujúci síce medzi tohtoročnými kanoniermi, ale na jar neplodný - Pavol Masaryk. Najprv, hneď na začiatku 2. polčasu a potom z pokutového kopu, čím on jediný prikrášlil výsledok.

Ladislav Pecko, tréner Slovana Bratislava: "Takéto zápasy, keď musíme útočiť naplno, budeme teraz vždy zažívať. Prekážal nám aj hrboľatý terén, na ktorom sa lepšie hrá brániacemu súperovi. Nakoniec sme zápas vyhrali, vďaka pevnej vôli a nasadeniu všetkých hráčov."

Michal Bílek, tréner MFK Ružomberok:"Prehrali sme, hoci dnes sme hrali dobrý futbal. Súperovi sme napriek jeho veľkému úsiliu dlho nič nedovolili a po celý zápas sme dobrou kombináciou vedeli zaútočiť. Nemilo na nás zapôsobil rýchly gól po prestávke, ale hrali sme aj po ňom až do konca celkom uspokojivo. Nedali sme gól a preto tá prehra vyzerá pomerne hladká."

Spartak Trnava - Dukla Banská Bystrica 2:0 (1:0)
Góly: 24. Doležaj, 79. Kožuch. Rozhodoval: Smolák, ŽK: 38. Jelenkovič, 49. Doležaj - 32. Poljovka, 45. Kotrys, 63. Uškovič, 4084 divákov

Spartak Trnava: Kralj - Došek, Drobný, Doležaj, Ľ. Hanzel - Devátý (73. Ďuriš), Jelenkovič (63. Procházka), Kopúnek, Hruška - Franca (85. Bernáth), Kožuch

Dukla Banská Bystrica: Boroš - M. Pančík, Debnár, Poljovka, Kotrys (85. Brašeň) - M. Tóth (73. Filo), Pečovský, Uškovič (61. Pančík) , V. Gajdoš, Hučko - M. Ďuriš

Domáci, ťahajúci pomerne dobrú sériu bez prehry, nastúpili proti ôsmemu mužstvu tabuľky odhodlaní potvrdiť dobrú formu a natiahnuť šnúru neporaziteľnosti. Obe mužstvá od úvodných minút zodpovedne plnili defenzívne úlohy, aj keď útočné snaženie do sústredenej banskobystrickej obrany bolo spočiatku platonické, bez efektu. Až v 15. minúte domáci Kožuch z hranice šestnástky hlavičkou napálil medzi žrde a loptu zastavilo brvno Borošovej brány. Červeno-čierni postupne zvyšovali obrátky, chceli prenikať za chrbát bystrickej obrany a vtipnou kombináciou a presnou strelou medzi žrde uspokojiť situáciu  na trávniku. V 23. minúte potvrdil opäť dobrú orientáciu v šestnástke legionár z krajiny samby Brazílčan Franca, keď po centri Hrušku prudkou dobre mierenou strelou prinútil gólmana Boroša k reflexívnemu zákroku. Ten loptu vyrazil na tretí rohový kop. Vzápätí Hruškom rozohraný rohový kop Trnavčanom už v 24. minúte vyniesol gólový úspech, keď najvyššie vyskočil Doležaj a hlavičkou k ľavej tyči usmernil loptu do siete - 1:0. Po obrátke sa obraz hry príliš nezmenil, v bojovnom a hernom duchu hrajúci domáci pokračovali, ale hostia stáli na pevných nohách. V 59. minúte z brejkového úniku na bránku Trnavy Pečovský tiahlou strelou prestrelil, ale vzápätí opäť Peťovský usmernenou strelou medzi žrde prinútil Králja k zásahu. Radosť na tribúnach skrehnutým divákom urobil v 78. minúte peknou akciou Trnavy Hruška, ktorý vybojoval loptu v hĺbke poľa, odcentroval na Kožucha, ktorý poľahky zvýšil na konečných 2:0 a pripísal pre Trnavu ďalšie dôležité víťazstvo.

Karol Pecze, tréner Spartaka Trnava: "Víťazstvo sa nerodilo ľahko. V prvom polčase sme našu snahu dokázali realizovať, žiaľ iba jediným gólom. Ďalšie akcie sme nedotiahli do konca. Náš presing na súpera platil, len mu chýbal finálny efekt. V druhom polčase hostia vycítili svoju šancu, spresnili hru, vypracovali si príležitosti, ktorými nás mohli potrestať. Nám to trvalo, kým sme chytili pôdu pod nohami. Bolo treba oživiť náš útok, to sme urobili príchodom Procházku a neskôr i Ďuriša. Sme radi, že úsilím a bojovnosťou sme natiahli šnúru neporaziteľnosti a zachovali si tesný kontakt s vedúcimi mužstvami tabuľky."

Jozef Jankech, tréner Dukly Banská Bystrica: "Gratulujem Trnavčanom k víťazstvu. Spartakovci hrali dobre presinng, ktorý im priniesol zaslúžené ovocie. Videli sme celkom dobrý zápas, prvý polčas bol lepší Spartak, druhý polčas zasa my. Škoda, mali sme po obrátke dobré akcie, zaváňajúce gólom, ale šance sme nevyužili. Ak nestrelíme gól, nemôžeme bodovať."

Artmedia Petržalka - ViOn Zlaté Moravce 5:0 (3:0)
Góly: 17. a 22. Sylvestr, 37. Majtán, 57. Saláta, 77. Struhár
Rozhodoval: Havrilla, ŽK:  Saláta, Mikulič - Pavlenda, 440 divákov

Artmedia: Kamenár - Mikulič, Struhár, Burák, Konečný - V. Horváth - Kóňa (83. Čikoš), Czinege, Saláta (62. Guéde) - Majtán, Sylvestr (71. P. Ďurica)

Zlaté Moravce: Bolek - Pavlenda, Klabal (46. P. Farkaš), P. Majerník, Candrák - Lalák - Kuračka (68. Bartoš), Macko, Náther, Tomášek - Tomko (55. Kožiak)

Artmedia má od začiatku jari skvelú formu. Góly nadelila Dunajskostredčanom i Dubničanom a v nedeľu už v 37. minúte na Pasienkoch viedla 3:0 aj nad hosťami zo Zlatých Moraviec. Prvú štvrťhodinu to však na takú gólovú produkciu vôbec nevyzeralo. Čiperní Zlatomoravčania sa prízemnou kombináciou dosť ľahko dostávali cez petržalskú obranu. Vynútili si tri rohové kopy a Tomkova i Tomáškova gólová šanca tesne minuli Kamenárovu svätyňu. Artmedia potom pochopila, že aj zápas proti takmer beznádejne poslednému mužstvu tabuľky treba brať vážne. Zodpovednejšie kombinovala a všetky tri strely útočníkov sa skončili v sieti hostí. Scenár prvého polčasu pokračoval aj po zmene strán. Obe strely domácich do bránkového obdĺžnika, tentoraz zásluhou dvoch defenzívnych hráčov, Salátu a Struhára, zavŕšili drvivé víťazstvo 5:0.

Michal Hipp, tréner Artmedie: "Tento zápas sme vyhrali pomerne ľahko. Bol to súper z mojej lokality, dobre som poznal jeho hru a mohol pripraviť účinnú taktiku. Mimoriadne sa nám darilo pri štandardných situáciách a preto zápas dopadol pre nás s takým priaznivým výsledkom."

Štefan Horný, tréner Zlatých Moraviec: "Začali sme veľmi dobre, mali sme aj dve vyložené šance. Potom nás však súper kruto vytrestal. Hoci sme hrali pomerne vyrovnaný zápas, utrpeli sme debakel."