Zatiahnuté
24°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dva ukrajinské tímy v štvrťfinále Pohára UEFA
Zdielať na

Dva ukrajinské tímy v štvrťfinále Pohára UEFA

Obhajca Petrohrad vypadol

Naopak so súťažou sa rozlúčili obhajcovia trofeje zo Zenitu Petrohrad i víťazi súťaže z roku 2000 z Galatasaraya Istanbul.

Dvojgólové manko z duelu na "ostrovoch" sa dlho zdalo byť pre Aalborg neprekonateľnou prekážkou, no domácim úžasne vyšla úplný koniec zápasu. V 85. min Shelton znížil stratu na rozdiel jediného gólu a o predĺženie sa v mohutnom nápore Dánov postaral po pokutovom kope Jakobsen. V extradejstve sa nerozhodlo a v rozstrele sa nakoniec tešil anglický klub.

Paríž St. Germain postúpil do štvrťfinále Pohára UEFA vďaka jedinej presnej strele. Po bezgólovej remíze v úvodnom zápase sa v odvetnom stretnutí na trávniku Sportingu Braga o postup Parížanov jediným gólom dvojstretnutia postaral necelých desať minút pred koncom Guillaume Hoarau. Autor rozhodujúceho gólu sa na hraciu plochu dostal pritom len štyri minúty predtým, keď vystriedal Kežmana. Po priamom kope Clementa Chantoma hlavičkou ukončil gólové suchoty a do najlepšej osmičky posunul svoje mužstvo.

Hamburg zachránil postup tiež v samotnom závere, pričom sa v odvete s Galatasarayom musel vysporiadať s dvojgólovým deficitom. Vedúci gól tureckého tímu "vyrobil" v závere prvého polčasu prenikajúci Milan Baroš, ktorého len za cenu faulu a žltej karty zastavil na rohu šestnástky Jerome Boateng. Následný pokutový kop bezpečne premenil strelou do stredu brány Harry Kewell. Krátko po zmene strán pridal druhý gól domácich Baroš, ktorý si nabehol na pas Arda Turana a prehodil brankára Franka Rosta. Lenže hostia nezložili zbrane a vrátili sa do zápasu dvomi gólmi José Guerrero v rozpätí troch minút. Najprv znížil na rozdiel gól, keď z hranice šestnástky poslal loptu do horného rohu. Bleskový obrat potom dokončil Guerrero, ktorý sa predribloval do šestnástky a z ôsmich metrov prestrelil brankára Morgana De Sanctisa.

Obhajca trofeje v klubovej súťaži číslo dva Zenit Petrohrad síce vyhral v osemfinálovej odvete nad Udinese Calcio 1:0, avšak vďaka lepšiemu skóre postúpil do štvrťfinále taliansky zástupca. Slovenský brankár v tíme domácich Kamil Čontofalský do zápasu nezasiahol.

Futbalisti Metalistu Charkov zvíťazili nad Dynamom Kyjev 3:2, avšak do štvrťfinále postúpili hostia, ktorí pred týždňom na domácom ihrisku neinkasovali a vyhrali 1:0. V Charkove vyhrávali domáci už 2:0 resp. 3:1, avšak ani to im napokon na postup nestačilo. Po necelej polhodine otvoril skóre Valentin Slusiar, ktorý premenil na gól priamy kop Waltera Aceveda z ľavej strany - 1:0. Na 2:0 upravil krátko po zmene strán Jajá, ktorý ďalekonosnou strelou z priameho kopu zaznamenal už svoj 4. gól v Pohári UEFA. Hostí vrátil do hry v 68. minúte Goran Sabljič, ktorý usmernil do siete center Olexandra Alijeva. Misky na stranu Metalistu naklonil v 70. opäť Acevedo, ktorý vnikol nebojácne do šestnástky a skóroval - 3:1. Lenže posledné slovo malo Dynamo, konkrétne striedajúci Milinko Ninkovič, ktorý z hranice jedenástky dal postupový gól na 3:2.    

Druhým ukrajinským účastníkom vo štvrťfinále sa stal Šachtar Doneck, ktorý v osemfinálovej odvete zdolal CKSA Moskva 2:0. Jednogólové manko z prvého súboja zmazal už v 54. minúte Fernandinho, ktorého nedovolene zastavil v šestnástke Pavel Mamajev a následný pokutový kop premenil faulovaný hráč. Postupový gól dal v 70. minúte Luiz Adriano prízemnou strelou k bližšej žrdi.  

Pohár UEFA - 1/8-finále, odvety:
AaB Aalborg - Manchester City 2:0 (0:0)
Góly: 85. Shelton, 90+. Jakobsen
/prvý zápas 0:2, na pok. kopy 3:4, postupuje Manchester City/

Sporting Braga - Paríž St. Germain 0:1 (0:0)
Gól: 81. Hoarau.
/prvý zápas 0:0, postupuje PSG/

Galatasaray Istanbul - Hamburg SV 2:3 (1:0)
Góly: 42. Kewell (11 m), 49. Baroš - 57.a 60. Guerrero, 90+. Olič.
/prvý zápas 1:1, postupuje Hamburg/

Zenit Petrohrad - Udinese Calcio 1:0 (1:0)
Gól: 34. Tymoščuk. 
prvý zápas 0:2, postupuje Udinese/

Šachtar Doneck - CSKA Moskva 2:0 (0:0)
Góly: 54. Fernandinho (11 m), 70. Luiz Adriano. 
/prvý zápas 0:1, postupuje Šachtar/

Metalist Charkov - Dynamo Kyjev  3:2 (1:0)
Gól: 29. Slusiar, 56. Jajá, 70. Acevedo - 68. Sabljič, 79. Ninkovič. 
/prvý zápas 0:1, postupuje Kyjev/