Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Weiss útočí na Wembley
Zdielať na

Weiss útočí na Wembley

Zdroj: joj.sk

Weiss do Anglicka (28.3.) a Česka (1.4.) nominoval 24 hráčov

Vo výbere pre nadchádzajúci dvojzápas sa ocitol aj obranca Ján Ďurica, ktorý sa zranil v premiére ruskej ligy vo svojom novom klube Lokomotiv Moskva. "Aj keď v nominácii je, s najväčšou pravdepodobnosťou do boja nezasiahne. Bol by potrebný malý medicínsky zázrak v podaní slovenských lekárov, aby nakoniec bol v stave nastúpiť na v dvojzápase," komentoval Weiss. Štyridsaťštyriročný lodivod priznal, že z toho z Ďuricovej absencie vyplývali aj problémy so zostavením stredu obrany. Tam musí hľadať k Martinovi Škrtelovi vhodného partnera. "Stavil som na skúsenosť, preto som povolal Valachoviča a Kratochvíla. Obaja hrávajú vo svojich kluboch pravidelne, nemáme veľmi na výber medzi skúsenými a dobre stavanými strednými obrancami." Dôveru vo Weissovom výbere dostalo poltucet mužov z domácej Corgoň ligy, zvyšok sú legionári.

Weiss rozdelil reprezentačnú akciu logicky na dve etapy, chce, aby nasadenie z kvalitného zápolenia vo Wembley preniesli jeho zverenci aj do kvalifikačného súboja na Letnej. "Nechcel som ľahkého súpera na priateľský zápas. Vo Wembley sa hrá o meno, dúfam že stretnutie bude veľkým zážitkom pre všetkých. V prípade úspechu bude dobrá nálada, ak prehráme, každý mi hodí späť výber oponenta do očí. Všetci by sme chceli, aby duel skončil výsledkom a výkonom, ktorý by nám dodal dostatok sebavedomia proti Čechom. Do Prahy určite nepôjdeme na výlet." Weiss priznal, že v Anglicku nemieni experimentovať so zostavou, aj keď ide "len" o prípravné meranie síl. "Nemáme taký široký káder, ktorý by nám dovolil postaviť jeden tím v Anglicku a druhý v Čechách. Postavím takú jedenástku v Londýne, ktorá bude pripravená hrať aj proti Čechom, samozrejme 2-3 zmeny môžu nastať."

Tréner vyjadril aj potešenie nad stúpajúcou formou kapitána Róberta Vitteka i stredopoliara Mareka Saparu, ktorý na Cypre v kádri chýbal. "Marek sa dostáva do formy, uplynulý víkend ho vyhlásili za muža kola. Som rád, že sa Vittekovi darí, u mňa je kapitánom mužstva a stále potrebný hráč v tíme. Začal nastupovať pravidelne, v ťažkom zápase proti Lyonu jeden gól pripravil, druhý dal, takže musím byť spokojný."

Zápas proti Anglicku bude pre Weissov výber tretím meraním síl v kalendárnom roku 2009, predtým si na turnaji na Cypre pripísali dve prehry. "Dúfam, že hráči prídu po víkendových kolách zo svojich klubov zdravotne v poriadku a plní odhodlania, aby sme sa ukázali v podobnom svetle ako proti Poľsku ešte minulý rok. Na zápasy z Cypru treba rýchlo zabudnúť, aj keď boli veľmi poučné pre budúcnosť." Pre Slovákov bude dôležitým prvým kvalifikačným vystúpením súboj proti Česku v Prahe, ktorý môže napovedať veľa o ďalšom vývoji v skupine. Slovensku patrí po odohraní štyroch zápasov vedúca priečka v 3. kvalifikačnej skupine, keď zaznamenalo jedinú prehru so Slovinskom a zvyšné stretnutia vyhralo. Za ním je zhodne so 7 bodmi na konte hneď kvarteto mužstiev, ktorého súčasťou sú aj Česi.

Nominácia Slovenska na zápasy proti Anglicku a Česku:brankári: Štefan Senecký (Ankaraspor), Ján Mucha (Legia Varšava), Ľuboš Kamenár (Artmedia Petržalka)

obrancovia: Peter Pekarík (WfL Wolfsburg), Martin Škrtel (FC Liverpool), Marek Čech (West Bromwich Albion), Roman Kratochvíl (Konyaspor), Marián Čišovský (FC Temešvár), Martin Dobrotka, Jozef Valachovič (obaja Slovan Bratislava), Radoslav Zabavník (Terek Groznyj), Ján Ďurica (Lok. Moskva)

stredopoliari: Ján Kozák, Branislav Obžera (obaja Slovan Bratislava), Marek Hamšík (SSC Neapol), Zdeno Štrba (MŠK Žilina), Miroslav Karhan (FSV Mainz), Marek Sapara (Rosenborg Trondheim), Stanislav Šesták (VFL Bochum), Marek Mintál (1. FC Norimberg)

útočníci: Filip Hološko (Besiktas Istanbul), Róbert Vittek (OGC Lille), Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern), Martin Jakubko (FC Chimki)  

náhradníci: Dušan Perniš (MŠK Žilina) - Martin Petráš (US Triestina), Juraj Kucka, Igor Žofčák (obaja Sparta Praha), Matej Krajčík (Reggina Calcio), Balázs Borbély (FC Temešvár), Dušan Švento (Slavia Praha), Juraj Halenár, Samuel Slovák (obaja Slovan Bratislava), Filip Šebo (US Valenciennes)