Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
"S fanúšikmi sa treba zhovárať"
Zdielať na

"S fanúšikmi sa treba zhovárať"

Zdroj: TASR

Seminár SFZ o bezpečnosti

"Seminár je aj reakciou na udalosti na niektorých zápasov jesennej časti Corgoň ligy, osobitne Dunajská Streda - Slovan," uviedol prezident SFZ František Laurinec: "Treba dodať, že účinky novoprijatého zákona č. 479/2008 Z.z. sa nemôžu prejaviť hneď v 1. kole, ale skôr či neskôr sa výsledky systematickej práce prejavia. Nemôžeme čakať, aby na štadiónoch došlo k ťažkým ublíženiam na zdraví," dodal prvý muž slovenského futbalu.

SFZ vytvoril v tejto súvislosti funkciu bezpečnostného manažéra, do ktorej menoval Petra Palenčíka z medzinárodného úseku zväzu. "Táto funkcia z hľadiska SFZ obsahuje zabezpečovanie bezpečnosti a organizácie futbalových zápasov reprezentácií všetkých vekových kategórií, to je jedna rovina. Z hľadiska SFZ v nadväznosti na ligové a pohárové stretnutia našich klubov to bude úloha koordinačná a pomocná, kde by sme z našej pozície chceli pomôcť klubom v oblasti vzdelávania a poskytovanie informácií o bezpečnosti na štadiónoch v Európe," povedal Palenčík.

TASR

Riaditeľ Policajného zboru SR plk. Ján Dobrovodský deklaroval, že PZ je pripravený spolupracovať so SFZ a všetkými klubmi v bezpečnosti na štadiónoch a ich okolí. O skúsenostiach z prípravy a zabezpečenia bezpečnosti na štadiónoch informovali policajní dôstojníci z Nemecka a Škótska, funkcionári UEFA Nemec Michael Kuchenbecker a Škót Willie McDougall.

Michael Kuchenbecker z Norimbergu okrem iného zdôraznil, že s fanúšikmi sa treba zhovárať, najmä s rizikovými. "Treba rozoznať moment, kedy sa začína situácia prelínať do násilia, alebo ide iba o vzájomné provokácie. Prostriedky, ktoré použije polícia musia byť dôrazné, ale férové. Dobré skúsenosti máme tiež s tímom sledovačov fanúšikov, ktorí okrem ligových zápasov sprevádzajú aj reprezentačné družstvo v zahraničí." Kuchenbecker uviedol aj niektoré zaujímavosti: "Na bežných ligových zápasoch Dortmundu diváci vypijú 6000 litrov piva."
      Vo veľkých mestách sa rozhodli ustanoviť špeciálnych prokurátorov, ktorí urýchľujú priebeh súdnych konaní s výtržníkmi a páchateľmi trestných činov. Bezpečnostný dôstojník Škótskej futbalovej asociácie Willie McDougall informoval, že v Škótsku platí jednoznačný zákaz konzumácie alkoholu na štadiónoch. Tzv. zelený manuál o bezpečnosti v Škótsku stanovuje, že na 150 divákov musí byť 1 usporiadateľ. Novinkou je vytváranie sektorov pre rodiny a uvažuje sa o znovuinštalovaní tribún na státie.