Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Vo Vatikáne opäť vypukla futbalová horúčka
Zdielať na

Vo Vatikáne opäť vypukla futbalová horúčka

Zdroj: TASR

Kňaz Fabio Guimaraes sa chce stať Ronaldinhom Vatikánu

Dvadsaťdeväťročný kňaz Fabio Guimaraes sa chce stať Ronaldinhom Vatikánu. Vo štvrtok si pod zeleno-zlatý dres brazílskeho národného mužstva oblečie tričko s nápisom "I belong to Jesus" (Patrím Ježišovi), ako v utorok informovali talianske médiá. Hrať sa bude v štyroch skupinách, v každej budú štyri mužstvá, finále je na programe 23. mája. Prvýkrát sa pohár uskutočnil na jar 2007.

Súťaže sa zúčastnia teológovia z rozličných krajín, okrem iných zo Svazijska či Papuy-Novej Guiney. Vek hráčov sa pohybuje v rozmedzí od 19 do 57 rokov. Pohára "Clericus" sa môžu zúčastniť duchovní z katolíckych univerzít a seminárov z oblasti v okolí Ríma. Výslovne zakázané sú zápasy v nedeľu. Účastníci majú podľa pravidiel zakázané na ihrisku všetky prejavy nespokojnosti alebo dokonca kritiky rozhodcov, inák im hrozí okamžité vylúčenie.

Organizácia turnaja je výrazom rastúceho futbalového nadšenia vo Vatikáne. "Touto iniciatívou chceme poukázať na vysokú hodnotu športu vo vývoji mladého človeka," zdôraznil vatikánsky štátny sekretár, kardinál Tarcisio Bertone, iniciátor pohára "Clericus". Bertone, ktorý v septembri 2006 postúpil na post pravej ruky pápeža Benedikta XVI., je vášnivým fanúšikom rekordného talianskeho majstra Juventusu Turín. V roku 2004 dokonca vystúpil v talianskej televízii ako televízny expert.