Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Dnes sa začal súdny proces s Vladimírom W., predvolali až 18 svedkov
Zdielať na

Dnes sa začal súdny proces s Vladimírom W., predvolali až 18 svedkov

Pojednanie na Špeciálnom súde (ŠS) v Pezinku

Hlavné pojednávanie vytýčili na dva dni, okrem pondelka aj na utorok 17. februára. TASR o tom v piatok informovala hovorkyňa ŠS Katarína Kudjáková. Po prvý raz sa bude jeden zo samosudcov ŠS zaoberať prípadom vysokého športového funkcionára, keď doteraz sudcovia a senáty ŠS riešili napríklad prípady údajne úplatných príslušníkov polície, regionálneho politika, sudcov či advokátov, lekárov a prokurátora alebo iných profesií.

Na Vladimíra W. podali obžalobu za sedem skutkov 20. novembra. TASR o tom informovala koncom novembra tlačová hovorkyňa generálneho prokurátora Svetlana Močková. "Prokurátor navrhoval v tomto prípade vypočuť viacerých svedkov. Spis má tri zväzky a 699 strán," povedala hovorkyňa ŠS Kudjáková. V novembri nebolo isté, či kauzu bude pojednávať ŠS v Pezinku, alebo jeho senát v Banskej Bystrici.

"Právna kvalifikácia je päťnásobný trestný čin prijímania úplatku a inej nenáležitej výhody podľa paragrafu 160a, odsek 1 Trestného zákona účinného do 31. decembra 2005 a dvojnásobný zločin prijímania úplatku podľa paragrafu 329, odsek 1 Trestného zákona," povedala koncom novembra Močková. Mesiac predtým informovala, že pôvodne sa voči bývalému predsedovi Ligovej komisie Slovenského futbalového zväzu (SFZ) viedlo trestné konanie v deviatich prípadoch, prokurátor ale jeden skutok vylúčil na samostatné konanie a v jednom skutku vydal uznesenie o zastavení trestného stíhania.

TASR

Bývalého zastupujúceho generálneho sekretára SFZ 6. marca 2007 pracovníci Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru zadržali pri údajnom prijímaní úplatku 10.000 Sk (332 eur) od majiteľa klubu ŠK Eldus Močenok Stanislava Szabóa. Szabó, ktorý vystupoval v prípade ako agent-provokatér, mal funkcionárovi odovzdať peniaze za urýchlenie registrácie hráča Andreja Masaroviča. Bývalý šéf matriky SFZ obvinenia poprel na tlačovej konferencii, následne ho však prezident SFZ František Laurinec po zasadaní mimoriadneho výkonného výboru zbavil všetkých funkcií.

Prestupov Močenka sa týkalo aj ďalších šesť obvinení. Trestné oznámenie podali bývalý prievidzský futbalista a riaditeľ klubu hrajúceho nižšiu súťaž v Trenčianskom kraji. V poslednom prípade malo ísť o "úplatok v podobe debničiek s ovocím a kartónov vína". Orgány činné v trestnom konaní riešili v minulom roku niekoľko prípadov údajného úplatkárstva v slovenskom futbale. V októbri 2008 išlo o prípad dvoch funkcionárov klubu a sedem osôb, medzi ktorými boli rozhodcovia a delegáti. Sú zapletení v korupčnej afére 4. ligy Západoslovenského futbalového regiónu. Polícia obvinila deväť futbalových funkcionárov z korupcie. Policajný prezident Ján Packa uviedol, že dvoch funkcionárov futbalového klubu obvinili z trestného činu podplácania a sedem osôb vyslaných Západoslovenským futbalovým zväzom (ZsFZ) - rozhodcov, asistentov rozhodcov a delegátov z trestného činu prijímania úplatku.
      Osobám, ktoré ZsFZ vyslal na zápas, údajne poskytli funkcionári dohodnutý úplatok 830 eur (25.000 Sk) za výhru v zápase 17. kola 4. futbalovej lige v Topoľčianskom okrese medzi družstvami Bošany a Ludanice. Zápas sa skončil výsledkom 1:3. V máji 2008 roku tie isté osoby poskytli dohodnutý úplatok 995 eur (29.975,37 Sk) za remízu vo futbalovom zápase 23. kola futbalovej súťaže 4. ligy Západ Borčice - Ludanice, ktorý sa skončil remízou 0:0.
      V marci minulého roku zase traja funkcionári futbalového klubu dali údajne rozhodcovi finančnú hotovosť 1659 eur (50.000 Sk - dvakrát po 25.000 Sk) za to, že vybaví a ovplyvní výsledky futbalových zápasov II. triedy - dospelí majstrovstiev okresu Dunajská Streda. Vyšetrovateľ Úradu boja proti korupcii Prezídia Policajného zboru obvinil Jána K., Attilu S. a Józsefa K. z trestného činu podplácania a jednu osobu z trestného činu prijímania úplatku.