Oblačno
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Z blamáže s trpaslíkom iba hanba - prehra s Cyprom 2:3
Zdielať na

Z blamáže s trpaslíkom iba hanba - prehra s Cyprom 2:3

Zdroj: SITA

Cyprus - Slovensko 3:2 v zápase o 3. miesto na Turnaji štyroch krajín

Domácich dostal v 32. minúte prvého polčasu do vedenia gólom z pokutového kopu Christos Maragos a v druhom dejstve dokonca strelili ďalšie dva góly. Až v úplnom závere Slovensko skorigovalo gólmi Róberta Ježa a Erika Jendriška.

Slováci vo štvrtom vzájomnom zápase s výberom gréckeho trénera Angelosa Anastasiadisa zaznamenali po troch pomerne jasných víťazstvách prvú prehru. Zápasy s Ukrajinou a Cyprom boli pre Slovákov dôležitou previerkou pred tohtoročným vstupom do kvalifikácie o postup na MS 2010 v JAR, v apríli ich na pražskej Letnej čaká rival Česko. Ešte predtým však lídra 3. skupiny čaká 28. marca vo Wembley v generálke Anglicko.

      o 3. miesto:

Cyprus - Slovensko 3:2 (1:0)

Góly: 32. Maragos (z 11 m), 74. Nikalou, 82. Okkas - 88. Jež, 90+3. Jendrišek, ŽK: Vittek, rozhodca: Pamborides (Cyp.) 300 divákov.

zostavy a striedania:

Cyprus: Avgousti (90.+2. Georgallidis) - Okkaridis, Konstantinou (46. Charalambous), Panagi, Maragos (53. Ilia) - Nikalou, Demetriou, Pavlou (69. Michail), Avraam - Yiasoumi (76. Okkas), Christofi (79. Loukas)

SR: Mucha - Krajčík, Dobrotka (60. Škrtel), P. Petráš (46. Čech), M. Petráš - Jež, Kucka (60. Stoch), Hamšík, Švento (46. Vittek) - Jendrišek, Štyvar (68. Pekarík)

Slováci nastúpili v značne pozmenenej zostave oproti utorňajšiemu zápasu s Ukrajinou, bez zraneného Jána Kozáka a od začiatku s kapitánom Markom Hamšíkom. Prvú desaťminútovku poznačilo klasické úvodné taktické oťukávanie, potom sa viac tlačili dopredu Slováci. V 12. minúte sa po závare na päťke nedostal k zakončeniu Štyvar a následná Kuckova strela šla nad bránu brankára Avgoustiho. V 21. minúte po Ježovom centri Štyvar hlavou netrafil ideálne, na druhej strane o dve minúty mohli skórovať Cyperčania, ale štipľavá skákavá strela Christofiho tesne minula pravú žrď Muchovej brány. Otvoriť skóre mohol po polhodine Martin Petráš hlavou po centri Ježa, ale udrelo na druhej strane. Dobrotka v 16-ke fauloval Pavloua a Maragos v 32. minúte z nariadenej penalty nedal Muchovi šancu. Weissovci mohli odpovedať vzápätí, ale Štyvarovi prudký center Ježa dopadol len na stehno a útočník Bristolu tak z bezprostrednej blízkosti nedostal loptu do siete. Do konca polčasu nedokázali hostia vymyslieť nebezpečnejšiu akciu, keď Cyperčania im v deštrukcii pohodlne odoberali lopty. Za priaznivejšieho stavu tak šli po polčase do šatní domáci, keď najmä z výkonu Slovákov bola cítiť silná nezohranosť a veľká rozpačitosť.

Tréner Weiss do druhého dejstva poslal Čecha a Vitteka na miesta Petra Petráša a Šventa, jeho hráčom sa ale ani ďalšiu štvrťhodinku nedarilo si vypracovať žiadnu čistú šancu. Chýbala streľba či zrýchlenie kombinácie na jeden dotyk. Po hodine hry tréner SR nasadil "anglické duo" Škrtel - Stoch, Slovákom sa ale stále nedarilo prelomiť obranný val Cypru. Naopak, po rýchlej kontre umne vyčkávajúceho súpera inkasovali v 74. minúte druhýkrát z kopačky Nikaloua. Kalich horkosti vypili Slováci do dna v 82. minúte, keď po ďalšom rýchlom brejku inkasovali do tretice, presadil sa striedajúci veterán Okkas. V záverečnom nápore ešte Weissovci v 88. minúte skorigovali na 1:3 po góle Ježa, ktorý skóroval strelou z hranice 16-ky. A stratu koncentrácie domácich potrestal v tretej minúte nadstaveného času premiérovým gólom v najcennejšom drese Jendrišek, na zaslúženej výhre Cypru to ale už nič nezmenilo.

finále:

Ukrajina - Srbsko 1:0 (1:0) Gól: 16. Nazarenko

poradie: 1. Ukrajina, 2. Srbsko, 3. Cyprus, 4. Slovensko

Vladimír Weiss, tréner SR: "Som veľmi sklamaný aj zahanbený z výkonu a prístupu niektorých hráčov v tomto zápase. Súperovi gratulujem k víťazstvu. Ako tím sme hrali dobre len 5 minút z 90 a výsledok hovorí za všetko. Nemôžeme sa ani vyhovárať, že sme nastúpili v inej zostave, že sme skúšali adeptov na reprezentačný dres. Hráčov som pred zápasom upozorňoval, že cyperský futbal išiel kvalitou hore a nemohli sme tak brať súpera na ľahkú váhu, hoci sme ho v nedávnej minulosti dvakrát porazili. Ale prehru beriem na seba z toho dôvodu, že som bol možno až veľmi optimistický pri očakávaniach u niekoľkých hráčov."

Erik Jendrišek, útočník SR: "Bolo to ťažké, inkasovali sme ako prví a potom sme museli doháňať stratu. Museli sme otvoriť hru a dostali sme góly po brejkoch. Z pohľadu útoku sme na turnaji strelili 4 góly, to nie je zlé, ale inkasovali sme až 6, čo je veľmi zlé. Môj prvý reprezentačný gól by som vymenil za víťazstvo v tomto zápase. Teraz ma vôbec neteší."

Ján Mucha, brankár SR: "Dostali sme tri góly a prehrali, preto to veľmi bolí. Musíme sa z tohto zápasu poučiť a rýchlo naň zabudnúť. Penalta bola jasná, potom sme ale inkasovali po brejkoch, ktoré vyšli Cyperčanom jednoducho fantasticky."