Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Stocha čaká debut v reprezentačnom áčku na Cypre
Zdielať na

Stocha čaká debut v reprezentačnom áčku na Cypre

Zdroj: TASR

Slováci cestujú na Cyprus s 25 hráčmi, v zostave aj debutanti Pečalka a Stoch

Na Afroditinom ostrove odohrajú Slováci dva zápasy. Najskôr si v semifinále turnaja, na ktorom štartujú spolu štyri tímy, zmerajú sily s Ukrajinou (10. februára v Limassole). O deň neskôr nastúpia v prípade víťazstva vo finále a v prípade prehry v zápase o 3. miesto proti Srbsku alebo domácemu Cypru (hrá sa v Nikózii). Aj vlani rozložila slovenská reprezentácia v rámci zimnej prípravy svoj stan na Cypre, kde odohrala aj jeden prípravný zápas s Maďarskom (1:1). Vtedy koučoval slovenský tím Ján Kocian.

Zraz reprezentácie bude v nedeľu 8. februára. "Kompletný káder budem mať k dispozícii prakticky až v utorok ráno, pretože napríklad Švento sa vráti zo sústredenia Slavie Praha v Spojených arabských emirátoch až neskôr a Jendrišek hrá ešte v pondelok ligový zápas. V nominácii figuruje aj debutant Mário Pečalka, ktorý podával na jeseň výborné výkony za Žilinu v lige aj Pohári UEFA a určite si zaslúži moju pozornosť. Počítam s ním v prvom zápase s Ukrajinou, kde by som chcel vytvoriť stredový tandem so Štrbom. Vyskúšať chcem aj ďalšieho novica Miňa Stocha, v prvom zápase možno ako žolíka, v druhom dostane určite viac priestoru. V hlave mám dve zostavy na dva zápasy," povedal na stredajšej tlačovej konferencii na pôde SFZ reprezentačný tréner Weiss.

"Prvý zápas proti Ukrajine pravdepodobne nastúpi do bránky Senecký, v druhom bude chytať Mucha, šancu dostane aj Kamenár," informoval Weiss, ktorý sa vyjadril aj na margo skúsených veteránov Mareka Mintála z 1. FC Norimberg a Miroslava Karhana z Mainzu, ktorí sa do nominácie nedostali: "Karhana s Mintálom ako osvedčených hráčov nepotrebujem skúšať, obaja v danej fáze kvalifikácie odviedli to, čo som od nich chcel a určite s nimi počítam v jarnej časti kvalifikácie." Pre zranenie členka sa Weissovi ospravedlnil Radoslav Zabavník, po zranení kolena ešte nie je celkom fit stredopoliar Marek Sapara, na sústredení s Temešvárom je Čišovský a jeho kolega z tímu rumunského prvoligistu Balázs Borbély tiež nefiguruje v nominácii slovenského tímu. Weiss nemôže počítať ani s útočníkom Martinom Jakubkom z FK Moskva: "Taká bola dohoda s funkcionármi FK Moskva. Vyšli sme 'Kubovi' v ústrety, aby sa zapracoval v novom tíme a chopil sa šance, preto sme ho na Cyprus nezavolali," vysvetlil šéf realizačného tímu.
      Pre slovenskú reprezentáciu obe konfrontácie budú prvé dva prípravné zápasy v tomto roku. Následne 28. marca čaká Weissovo mužstvo prestížny súboj s Anglickom v posvätnom londýnskom chráme Wembley, ktorý bude generálkou na úvodný jarný zápas kvalifikácie MS 2010 s Českom (1. apríla v Prahe). Slováci sú po jeseni lídrami 3. skupiny, keď v štyroch zápasoch stratili body iba po prehre so Slovinskom (1:2) a na konte ich majú deväť. Za nimi je to však v tabuľke vzácne nahustené, 7 bodov majú zhodne Česi, Poliaci aj Slovinci. Štyri nazbierali Severní Íri, na nule je outsider San Marino.

nominácia SR na turnaj na Cypre:

brankári: Štefan Senecký (Ankaraspor), Ján Mucha ml. (Legia Varšava), Ľuboš Kamenár (Artmedia Petržalka)

obrancovia: Martin Škrtel (FC Liverpool), Peter Pekarík (VfL Wolfsburg), Matej Krajčík (Reggina Calcio), Martin Petráš (US Triestina), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Peter Petráš (Slovan Bratislava), Martin Dobrotka (Slovan Bratislava), Mário Pečalka (MŠK Žilina)

stredopoliari: Marek Čech (West Bromwich Albion), Juraj Kucka (Sparta Praha), Stanislav Šesták (VfL Bochum), Róbert Jež (MŠK Žilina), Dušan Švento (Slavia Praha), Ján Kozák ml. (Slovan Bratislava), Marek Hamšík (SSC Neapol), Zdeno Štrba (MŠK Žilina), Miroslav Stoch (Chelsea Londýn), Branislav Obžera (Slovan Bratislava)

útočníci: Róbert Vittek (OSC Lille), Peter Štyvar (Bristol City), Filip Hološko (Besiktas Istanbul), Erik Jendrišek (1. FC Kaiserslautern)

náhradníci: Samuel Slovák, Pavol Masaryk (obaja Slovan Bratislava), Kornel Saláta (Artmedia Petržalka), Peter Doležaj, Kamil Kopúnek (obaja Spartak Trnava)