Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Hviezdy anglickej Premiership sú zlatou baňou zlodejov
Zdielať na

Hviezdy anglickej Premiership sú zlatou baňou zlodejov

Zdroj: SITA

Liverpool epicentrom futbalových vykrádačov

Epicentrom tejto vlny zločinov je jednoznačne FC Liverpool. Do konca decembra navštívili zlodeji domovy desiatich hráčov. Robbiemu Keanovi patrí v tomto smutnom zozname číslo osem. V júli prestúpil do tímu "The Reds" a už v septembri diktoval policajtom zoznam zmiznutých cenností.

Čierna séria začala v júni 2006 dovolenkou Jerziho Dudeka. Brankár sa musel predčasne vrátil z návštevy rodného Poľska. Zmizli šperky v hodnote 30.000 libier a ani drahé Porsche Carrera nestálo na svojom obvyklom mieste. Približne o rok neskôr sa obeťou zlodejov stal jeho kolega medzi žrďami Pepe Reina. Gólmanovo stotisícové Porsche sa našlo už na druhý deň na opačnom konci mesta, no už iba ako vyhorený vrak.

Dlho kolovali "zaručené" informácie, že hráčov vykrádajú prívrženci rivalského FC Everton. Všetko však nasvedčuje tomu, že zlodeji si na klubovú príslušnosť obetí nepotrpia. Ferrari, Mini Cooper a Rolexy obrancu Evertonu Andyho van der Meydeho totiž tiež nedobrovoľne zmenili majiteľa.

"Okrádať futbalistov má množstvo výhod," cituje Die Welt slová Jamesa Bircha, ktorého súd v decembri 2006 odsúdil na dvojročný pobyt za mrežami. Jeho bilancia – vlámania u piatich hráčov najvyššej Premiership. "Podľa jednej zo štúdií zarábajú profesionáli v najvyššej súťaži priemerne 115.000 libier mesačne. Pravdepodobnosť, že sa na nich zlodeji zamerajú je prakticky stopercentná," pokračuje Die Welt.

Zločinci si môžu zaobstarať informácie o svojich obetiach prakticky bez námahy a za pár drobných. Bulvárne periodiká totiž prinášajú aj tie najdetailnejšie informácie z ich osobného života a informácie o najbližších klubových či reprezentačných stretnutiach plnia športové stránky denníkov.

Takto navštívili zlodeji v jeden večer príbytky hneď dvoch hráčov klubu z Anfield Road. Zatiaľ čo Daniel Agger a Peter Crouch stáli na ihrisku v stretnutí proti tureckému Galatasaray Istanbul, z ich domovov mizli cennosti.

Iba posledná z obetí sa v okamihu zločinu nachádzala doma. "Uprostred noci mňa a manželku zobudil obrovský rachot. Zlodeji vyrazili dvere s pomocou ukradnutého automobilu. Keď sme rozsvietili, ušli. Som veľmi rád, že sme obaja v poriadku," opisoval situáciu zo začiatku decembra Jermain Pennant.

Zatiaľ čo v tomto prípade páchatelia nepredpokladali prítomnosť Pennantovcov vo svojom príbytku, v iných s tým "nemali problém". "Do nášho domu sa vlámali maskovaní muži a manželku ohrozovali nožom," opisoval situáciu spred niekoľkých týždňov Roque Santa Cruz. Útočník v službách Blackburn Rovers práve hral stretnutie s Portsmouthom. Výsledok – 2:3 a šperky v hodnote niekoľko tisíc libier. "Nie je to až také hrozné, chvalabohu sme všetci zdraví," dodal Paraguajčan.

Manželka Emile Heskeyho z Wiganu má rovnakú skúsenosť s dvojicou maskovaných páchateľov. Alex Curranovú, polovičku kapitána Liverpoolu Stevena Gerrarda prepadli dokonca štyria. Krátko predtým sa reportérom jedného z bulvárnych periodík pochválila, že jej drahý si pod vianočným stromčekom nájde hodinky Cartier v hodnote 10.000 libier. Hľadal by však márne...

Po prípade Gerrard zatrúbili v Liverpoole na poplach a klub nechal príbytky svojich hviezd strážiť. Samotní hráči sa v Anglicku vyzbrojili poplašnými zariadeniami, osobnými strážcami a kamerovými systémami. Frank Lampard si takto napríklad zaobstaral dva bojové psy. No ani tieto opatrenia občas nepomôžu. Štvornohý strážca van der Meydeho domu sa totiž stal súčasťou lupu. "Neskôr za neho žiadali výkupné 5000 libier," informuje Die Welt.