Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Žilina šokovala Ostrovy i Európu
Zdielať na

Žilina šokovala Ostrovy i Európu

Výhra Žiliny v Aston Ville 2:1

"Žlto-zelení" viedli už 2:0 po góloch Leitnera a Štyvara, za domácich znížil ešte v prvom polčase len 17-ročný mladík Delfouneso.

Zverenci trénera Dušana Radolského sa v ich poslednom vystúpení v skupine postarali o obrovské prekvapenie, zisk troch bodov z pôdy slávneho anglického tímu im však napokon na postup nestačil. "Šošoni" so štyrmi bodmi na konte potrebovali na prebojovanie sa do jarného 16-finále okrem víťazstva nad Aston Villou aj zhluk priaznivých výsledkov, definitívne však ich šance pochoval paralelný triumf Hamburgu nad Slaviou Praha (2:0).

      Pohár UEFA - 4. kolo:

      F-skupina:

      Aston Villa - MŠK Žilina 1:2 (1:2)

      Góly: 28. Delfouneso - 15. Leitner, 19. Štyvar. Rozhodovali: Berntsen - Raestad, Larsen (všetci Nór.), ŽK: Osbourne - Leitner, Pečalka, ČK: 79. Leitner, 27.000 divákov.

      Zostavy a striedania:

      Aston Villa: Guzan - Reo-Coker, Cuellar, Knight, L. Young - Gardner, Salifou (68. Barry), Osbourne (65. Milner), A. Young - Delfouneso (76. Agbonlahor), Harewood

      MŠK Žilina: Perniš - Pekarík, Piaček, Vomáčka, Leitner - Štrba, Pečalka - Šourek, Adauto (70. Vladavič), Jež (90.+3 Tesák) - Štyvar (86. Rilke)

      Po rozháranom úvode mali prvú šancu domáci. V 11. minúte Knight po víťaznom hlavičkovom súboji s Vomáčkom poriadne zamestnal Perniša, ktorý na čiare vytiahol bravúrny reflexívny zákrok a loptu poslal na roh. Aston Villa nastúpila s viacerými náhradníkmi, čím utrpela jej kombinačná hra. Žilinčania povzbudzovaní košatým davom fanúšikov boli až nezvykle často a ľahko pri lopte, nebáli sa útočiť a odmenou im bol rýchly gól. Leitner na ľavej strane za šestnástkou súpera chcel poslať točenú loptu do ohňa, tá však po odskoku na tráve "beckhamovsky" zapadla k ľavej žrdi - 0:1. Domáci sa nestihli otriasť a Žilinčania im už o štyri minúty udelili ďalšiu lekciu z efektivity. Adauto rozbehol rýchlu priamočiaru akciu, cez nedôrazného Cuellara poslal loptu do priestoru na voľného Pekaríka, ktorý prihral do behu Štyvarovi a žilinský hrot ľavačkou zvýšil zaslúžené vedenie hostí - 0:2. Hráči birminghamského tímu museli zvýšiť obrátky a v 28. minúte im po parádnej strele Delfounesa z 20 metrov svitla nádej - 1:2. Popol na hlavu si pred kontaktným gólom mohol sypať predovšetkým Vomáčka.

      Aj vstup do druhého polčasu patril lepšej Žiline. Z veľkej diaľky vypálil v 50. minúte Adauto a Guzan mal s jeho delovkou plné ruky práce, aby ju vytesnil aspoň na roh. Hráčom Aston Villy zväzoval nohy kŕč, k ohrozeniu Pernišovej brány sa dostávali často len spoza šestnástky. Po hodine hry zaujalo takmer 90-sekundové bago hostí, na ktoré sa hráči Aston Villy len bezmocne prizerali. Stále však chýbala presná finálna prihrávka, hoci príležitostí na realizáciu momentu prekvapenia mali Žilinčania v otvorenej obrane veľa. V 64. minúte nevedel čo s loptou Jež, z 25 metrov napokon vypálil a Guzan musel v ľahu zasahovať. Snaha domácich o vyrovnanie bola len platonická, keďže Žilinčania sa nenechali priklincovať vo vlastnom pokutovom území. V závere však už rožky príliš vystrkovať nemohli, pretože v 79. minúte prišli o vylúčeného Leitnera. Domáci búšili do žilinských defenzívnych hradieb prevažne po centroch z krídelných priestorov, ale v koncovke boli jaloví. V nadstavenom čase ešte zastrihal nohami striedajúci Barry, minul tesne bránu a gólom sa neskončila ani hlavička Gardnera, ktorú zastavila žrď. Slovenský zástupca tak po konečnom hvizde mohol sláviť vydretý triumf, ktorý poletí do sveta.

Dušan Radolský, tréner MŠK Žilina: "Dôležité bolo, že sme sa súpera nezľakli a hrali svoju hru. Aston Villu sme zaskočili dvoma rýchlymi gólmi, ďalšie akcie sme však do konca nedotiahli, čo je škoda. Po taktickej stránke mužstvo zápas zvládlo na jednotku a som rád, že si osvojilo víťaznú mentalitu. Ukázali sme rozvahu a aj po vylúčení Leitnera preskupili rady, s čím si súper nevedel poradiť. Každý tréner, ktorému sa podarí zvíťaziť nad anglickým tímom, musí byť spokojný a hrdý na svoje mužstvo."

Peter Štyvar, útočník MŠK Žilina: "Pred gólom Adauto pekne potiahol loptu cez stred, nahral to Pekimu na krídlo a ja som to tam po jeho prihrávke "šupol". Víťazstvo má pre nás veľkú cenu, hoci teraz už vieme, že Slavia doma prehrala s Hamburgom a tým pádom sme mimo postupovej hry. Prišli sme sem zvíťaziť a sme radi, že sme tento cieľ splnili."