Skoro jasno
19°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Zlatá lopta pre Cristiana Ronalda
Zdielať na
Futbal

Zlatá lopta pre Cristiana Ronalda

Prestížne ocenenie pre favorizovaného adepta.

V hlasovaní "Ballon d'Or" sa zúčastnilo 96 žurnalistov z celého sveta, meno suverénneho víťaza na hlasovacích lístkoch uviedlo až 77 z nich, čo mu vynieslo 446 bodov. Na druhé miesto Cristiano Ronaldo odsunul argentínsku hviezdu FC Barcelona Lionela Messiho (281), tretí skončil majster Európy Fernando Torres zo Španielska (179).

Dvadsaťtriročný víťaz ankety vyhral v minulej sezóne Ligu majstrov aj Premiership, kontá súperových brankárov zaťažil 42 gólmi. Portugalčan sa pridal do radu takých klubových legiend "červených diablov" ako sú Denis Law (1964), Bobby Charlton (1966) a George Best (1968) s týmto prestížnym ocenením. Zároveň je len tretím Portugalčanom od roku 1956 po Eusébiovi (1965) a Luisovi Figovi (2000) s týmto triumfom. Cristiano Ronaldo nechýbal na letnom EURO 2008 v Rakúsku a Švajčiarsku, kde Portugalsko postúpilo síce zo základnej skupiny, no vo štvrťfinále vypadlo s neskoršími vicemajstrami kontinentu z Nemecka. Po šampionáte sa podrobil operácii členka a po septembrovom návrate strelil už osem gólov.

"Je to jeden z najväčších dní v mojom živote. O zisku tejto trofeje som sníval už ako malé dieťa. Tí, ktorí ma poznajú a ktorí so mnou žijú vedia, že sa mi podarilo naplniť sen. Mám iba 23 rokov, čo je neuveriteľné. A keď si pomyslím, akí veľkí hráči pripadali do úvahy tento rok. Či už Lionel Messi, Fernando Torres, ale aj Xaxi," povedal víťaz, ktorý sa nezabudol poďakovať spoluhráčom: "Boli to oni, ktorí mi dávali prihrávky, aby som mohol strieľať góly." V rozhovore pre magazín Portugalčan priznal, že chce túto anketu vyhrať aj v budúcnosti: "Isté je, že chcem vyhrať opäť, je to neuveriteľný pocit. Takže, keď ráno po zisku Zlatej lopty vstanem, poviem si, že chcem byť ešte lepší."

Organizátori ankety zaradili do nominácie 30 hráčov, minuloročný víťaz Kaká v roku 2008 obsadil s 31 bodmi ôsme miesto. Celkovo dostalo body 25 hráčov. Dvadsaťjedenročný Messi z FC Barcelona strelil v minulej sezóne viacero pozoruhodných gólov. V lete pomohol k triumfe Argentíny na OH 2008 v Pekingu, kde Juhoameričania zdolali vo finále Nigériu. Messi pokračuje vo výborných výkonoch aj v tejto sezóne, v ktorej sa mu v klube darí efektívne spolupracovať s Kamerunčanom Samuelom E'tom. Kvality Argentínčana ocenil aj minuloročný víťaz Kaká: "Je to presne ten typ hráča, aký sa mi páči. Tak ako Cristiano Ronaldo vie skvele kľučkovať aj dávať góly. Často to robí mimoriadne originálnym spôsobom."

Opora FC Liverpool Torres pomohol "La Furia Roja" k premiérovému titulu európskych šampiónov. Vo finále strelil jediný a víťazný gól Nemcom. V minulej sezóne, jeho prvej po príchode na Anfield Road z Atlética Madrid, dal 24 gólov. V poslednom čase ho však často trápia zranenia. Medzi hráčmi, ktorí v ankete bodovali, boli aj spoluhráči víťaza Wayne Rooney, Edwin van der Sar a Nemanja Vidič, či sedem Španielov úspešných na EURO. Šiestu priečku vyniesli dobré výkony v Zenite Petrohrad (víťaz Pohára UEFA) aj ruskej reprezentácii (bronz na EURO 2008) Rusovi Andrejovi Aršavinovi.
    
výsledky:
1. Cristiano Ronaldo (Port./Manchester United) 446 bodov
2. Lionel Messi (Arg./FC Barcelona) 281
3. Fernando Torres (Šp./FC Liverpool) 179
4. Iker Casillas (Šp./Real Madrid) 133
5. Xavi Hernandez (Šp./FC Barcelona) 97
6. Andrej Aršavin (Rus./Zenit Petrohrad) 64
7. David Villa (Šp./FC Valencia) 55
8. Kaká (Braz./AC Miláno) 31
9. Zlatan Ibrahimovič (Švéd./Inter Miláno) 30
10. Steven Gerrard (Ang./FC Liverpool) 28
11. Marcos Senna (Šp./Villarreal) 16
12. Emmanuel Adebayor (Togo/Arsenal Londýn) 12
13. Wayne Rooney (Ang./Manchester United) 11
14. Sergio Agüero (Arg./Atlético Madrid) 10
15. Frank Lampard (Ang./Chelsea Londýn) 8
16. Franck Ribéry (Fr./Bayern Mníchov) 7
17. Samuel Eto'o (Kamer./FC Barcelona) 6
18. Gianluigi Buffon (Tal./Juventus Turín) 5
19. Michael Ballack (Nem./Chelsea Londýn) 4
      Cesc Fabregas (Šp./Arsenal Londýn) 4
21. Didier Drogba (Pob.Slon./Chelsea Londýn) 3
      Sergio Ramos (Šp./Real Madrid) 3
      Nemanja Vidič (Srb./Manchester United) 3
24. Edwin van der Sar (Hol./Manchester United) 2
      Ruud van Nistelrooy (Hol./Real Madrid) 2

Zdielať na