Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kweuke pre DAC nepostrádateľný
Zdielať na

Kweuke pre DAC nepostrádateľný

Corgoň liga 18. kolo

FC Nitra - ŠK Slovan Bratislava 0:1 (0:0)

Gól: 56. Čeman (vlastný), ŽK: 55. Rák, 55. Harbuľák, 61. Košút - 26. Valachovič, 81. Bičík, ČK: 90. Rák (Nitra) po druhej ŽK, rozhodovali: Chmura - Laskovský, Sluk, 1490 divákov.

Zostavy:

Nitra: Tujvel - Harbuľák, Čeman, Štajer, Ďatko - Racko (58. Boszorád), Babic, Barčík (71. Mikuš), Jakubjak (57. Košút) - Ľ. Kolár, Rák

Slovan: Bičík - S. Angelovič, Dobrotka, Valachovič, Breznaník (57. Pires) - Obžera, Černák (77. Meszároš), Serrano, S. Slovák (89. Štepanovský) - Halenár, Masaryk

Prvá štvrťhodina stretnutia patrila hosťom, keď už v 6. min musel zakročiť domáci brankár Tujvel po hlavičke Masaryka a o ďalších šesť minút kryl strelu Serrana z hranice pokutového územia. V 14. min Breznaníkovu strelu z 25 m vyrazil Tujvel pred v "ofsajde" stojaceho Masaryka, ktorý prestrelil bránku. Krátko na to po Slovákovom centri posunul Masaryk loptu na Obžeru, ale jeho šancu Tujvel zneškodnil. Až po polhodine hry sa k slovu dostali Nitrania, no Babicovu strelu z 20 m kryl Bičík a Barčíkov pokus z rovnakej vzdialenosti šiel nad svätyňu hostí. V 33. min odcentroval z Masaryk, ale Černák poslal loptu tesne vedľa Tujvelovej bránky. V 39. min mali domáci blízko ku gólu, keď po Barčíkovom rohovom kope predĺžil hlavou na vzdialenejšiu tyč Kolár, Babic však nedokázal prekonať Bičíka.
Gól napokon padol až po prestávke, keď strelu Samuela Slováka tečoval hlavou do vlastnej bránky Čeman. V 58. min mohol viesť Slovan dvojgólovým rozdielom, no po Slovákovej prihrávke trafil z 20 metrov Halenár do žrde. V 63. min ušiel obrane Nitry Masaryk, ale Tujvel jeho šancu zlikvidoval. O tri minúty neskôr Černákovu prihrávku efektne prenechal Masaryk Halenárovi, ktorý vo výbornej pozícii trestuhodne prestrelil domácu bránku. Nitrania poslali do hry mladých odchovancov a v závere zápasu mohli skórovať, no rozhodca Chmura po faule na Ráka namiesto penalty udelil Rákovi druhú žltú a násladne aj červenú kartu.

Ján Ilavský (tréner Nitry): "Ťažko sa mi hodnotí zápas. Slovan ukázal v I. polčase svoje kvality. My sme stavili na mladých chlapcov. Inkasovali sme "polovlastný" gól a v závere cítime krivdu, pretože rozhodca jasnú jedenástku neodpískal.“

Ladislav Pecko (tréner Slovana): „Chválabohu máme tri body. Teším sa na oddych.“

DAC 1904 Dunajská Streda - MFK Dubnica 1:0 (0:0)


Gól: 70. Kweuke, ŽK: 35. Ján Novota, 45. Abena, 70. Boya - 35. Seye, rozhodovali: Vnuk - Palušák, Poláček, 4850 divákov


Zostavy:

Dunajská Streda: Ján Novota - Boya, Pinte, Marcin, Gerich - Osei Opoku (59. Moughfire), Rabihou (84. K. Németh), Abena, Hassan (58. Landerl) - Nlend, Kweuke

Dubnica: R. Zajac - Zimen, Jánošík, Nosek, Zapalač - Držík, Chmelík (80. F. Vavrík), T. Zápotoka (68. J. Vavrík), Seye, J. Zápotoka - M. Kuzma (46. Grendel)

Do polčasovej prestávky sa hralo prakticky iba na jednu bránku. Rozostavenie hosťujúceho mužstva (4-5-1) potvrdilo, že Dubnica sa bude zameriavať na defenzívu, keďže aj jej kanonier Seye sa "usadil" v zálohe. Už v 6. min musel Hassanovu delovku Zajac reflexívne vyboxovať, no na Nlendovu dorážku už nemohol reagovať. Zastúpil ho však stopér hostí Jánošík, keď zachraňoval na bránkovej čiare. Onedlho poslal Hassanov roh umnou pätičkou Abena nečakane na bránku, no Zajac reagoval opäť výborne. V 25. min sa po prvý raz dostal k zakončeniu kanonier Kweuke, keď vybojoval na hranici šestnástky stratenú loptu. Zajac však potvrdil, že aj nohy má na reflexívne zákroky pripravené. V závere prvého dejstva najskôr prenikol po pravej strane rýchlonohý Osei Opoku, ale jeho prihrávku nespracoval Nlend ani Kweuke. Druhému menovanému zlikvidoval šancu skvelý Zajac, a tak sa išlo do kabín za bezgólového stavu.

Čiastočné dubnické oživenie trvalo iba desať minút po zmene strán. Hostia sa dostali pred Novotu len raz, keď striedajúci Grendel pálil z otočky vysoko nad. Od 60. min sa všetko dôležité odohralo pred Zajacom. Najprv dubnický gólman zlikvidoval pokus Nlenda, potom Kweuke trafil v dobrej príležitosti tesne vedľa. Dubnický gólman si poradil aj s Moughfirovou delovkou. V 70. min však už bol Zajac bezmocný, keď ho kanonier DAC Kweuke prekonal strelou z 25 metrov - 1:0. Keď sa jeho bomba zavesila pod brvno, brankár Dubnice sa iba prizeral. Domáci tréner Lorant už v závere taktickými striedaniami dal pokyn svojim zverencom udržať zaslúžené víťazstvo, ktoré je vzhľadom na počet šancí chudobné.

Werner Lorant (tréner Dunajskej Stredy): "Ťažký terén, ťažký súper. Vedeli sme, že si nevypracujeme veľa príležitostí. Dnešný zápas potvrdil, že kondícia našich hráčov sa zlepšila. Kweuke opäť dokázal, aký je pre nás dôležitý hráč. Ak by nemusel absentovať pre trest, možno by sme boli doma neporaziteľní."

Peter Gergely (tréner Dubnice): "Domáci dali gól, my nie. Z tohto pohľadu je ich víťazstvo zaslúžené. Najmä v prvom polčase boli futbalisti Dunajskej Stredy lepší, no u nás nemohli nastúpiť niektorí kľúčoví hráči. Napriek prehre nemôžem chlapcom nič vyčítať, veď v druhom polčase sme predviedli dobrú hru."


Artmedia Petržalka - MFK Ružomberok 2:2 (0:1) - hralo sa v NTC SFZ v Senci

Góly: 80. a 88. T. Oravec (prvý z pok. kopu) - 33. Sivčevič, 65. Palát, ŽK: 23. Velický - 21. Siva, 62. Peter Majerník, 69. Lačný, rozhodovali: Straka - D. Hrčka, Košecký, 285 divákov

Zostavy:

Artmedia: Kamenár - Velický, Saláta, Dosoudil, Burák (72. Patrik Mráz) - Pavol Ďurica, Guédé, Czinege, Pedro Anderson (66. Cléber Nascimento) - T. Oravec, Piroska (86. Pavol Farkaš)

Ružomberok: Hajdúch - Siva, J. Maslo, Peter Majerník, Palát - Božok, P. Maslo, Kucka, Zošák - Sivčevič (88. Kukoľ), Lačný (71. J. Mašek)

Dvadsať minút mali na trávniku v Senci územnú prevahu "domáci" Petržalčania, ale nedokázali sa gólovo presadiť. A keď sa v 33. min dobre zorientoval vo vnútri šestnástky hosťujúci Sivčevič, Kamenár nemal šancu - 0:1. Po dosiahnutom vedúcom góle mali následne viac z hry Ružomberčania, no Peter Maslo ani Siva nemierili presne. Aj druhý polčas začali futbalisti Artmedie aktívnejšie. Guédé vypálil na bránku, ale lopta skončila vedľa ľavej žrde. V 53. min Czinege ohrozil bránku hostí, ale Hajdúch bol pozorný. Na druhej strane v 65. min Božok zahral rohový kop a nikým nekrytý Palát prekonal bezmocného Kamenára - 0:2. Petržalčanom sa poradilo znížiť v 80. min, keď Oravec s prehľadom premenil pokutový kop - 1:2. Hráči Artmedie sa veľmi snažili vyrovnať, čo sa im v závere aj podarilo. V 88. min sa k odrazenej lopte dostal Oravec a svojím druhým gólom zabezpečil úradujúcemu majstrovi proti Ružomberku aspoň jeden bod.

Michal Hipp (tréner Artmedie): "Celý týždeň sme sa pripravovali na dnešné stretnutie. Vedeli sme totiž, že Ružomberok nebude ľahký súper. Narýchlo som však musel zmeniť zostavu, keď nám ochorel Ján Kozák. Moji zverenci boli v úvode stretnutia aktívnejší, ale po dvoch inkasovaných góloch môžem povedať, že sa teším aj zo zisku jedného bodu."

Michal Bílek (tréner Ružomberka): "Bol to dobrý zápas. Využili sme vyložené šance, škoda len, že sme neustrážili náš dvojgólový náskok."

Tatran Prešov - Spartak Trnava 0:0

ŽK: 40. Piter-Bučko - 37. Kebe Samba, 69. P. Duriš, 90. Filipovič, rozhodovali: Smolák - Vindiš, Čiernik, 5020 divákov

Zostavy:

Prešov: M. Buchta - Papaj, Piter-Bučko, Čep, Josl - Prekop - Vršajevič, Penksa, Šafranko (90. Pekár) - Katona - E. Takáč (62. Belejík)

Trnava: Rybánsky - Lukáš Došek, Amdy Gueye, Doležaj, Ľ. Hanzel - Devátý, P. Ďuriš, Procházka, M. Husár - Kožuch (81. Filipovič), Ľ. Bernáth (22. Kebe Samba, 87. M. Guldan)

V Prešove pred zápasom snežilo aj pršalo, takže klimatické podmienky futbalu nepriali. Napriek tomu zápas pred vyše päťtisícovou návštevou mal výbornú atmosféru. Domáci tradične začali ofenzívne. V 3. min útočné ťahy ukázali Šafranko a Katona, no svoje šance nepremenili. Na druhej strane kontroval nepresným zakončením Husár. Trnavčania potvrdili povesť skúseného tímu, ktorý je v ofenzíve nebezpečný. Najmä Kožuch poriadne "popreháňal" prešovskú obranu. Prvú gólovú šancu zápasu mal na kopačke Devátý, ktorý sa po nepresnej prešovskej rozohrávke ocitol v dobrej pozícii, ale zvnútra šestnástky netrafil Buchtovu bránku. Prešovčania na druhej strane pohrozili streleckými pokusmi Penksu a E. Takáča. Najväčšiu šancu zeleno-bielych mal na kopačke Katona. Minútu pred prestávkou po pošmyknutí Doležaja poslal loptu pred trnavskú bránku E. Takáč, no tiesnený Katona sa zblízka nepresadil.
Po zmene strán striedajúci Kebe Samba prepásol dobrú možnosť na zakončenie. V druhom polčase tempo hry aj vinou náročnejšieho terénu trochu ustalo, ale vzrušujúcich momentov neubudlo. V 61. Takáč minul strelou z otočky hosťujúcu bránku. Druhú trnavskú tutovku nezužitkoval Kožuch, jeho hlavičku zblízka končekmi prstov bravúrne vytlačil Buchta. V poslednej minúte mali domáci ešte poslednú možnosť po štandardnej situácii, no Piter-Bučko hlavičkoval už len do "klbka" brániacich tiel hosťujúcich hráčov.

Roman Pivarník (tréner Prešova): " Dôležitú rolu zohral náročný terén. Nik na ňom nechcel riskovať. Iste, chceli sme vyhrať. Vedeli sme aj to, že zápas bude o jednej, dvoch šanciach. Vzhľadom na priebeh zápasu si myslím, že remíza je spravodlivá pre oba kluby."

Karol Pecze (tréner Trnavy): "Našim základným mottom bolo vrátiť Prešovčanom požičané, keďže v Trnave sa hralo bez gólov. S ohľadom na klimatické podmienky to bol opatrný zápas. My sme si tentoraz nevypracovali toľko príležitostí ako obvykle. Kožuchova šanca však volala po góle. Súhlasím s tým, že remíza je spravodlivá."

FC ViOn Zlaté Moravce - Dukla Banská Bystrica 1:5 (0:2)

Góly: 87. Greguška - 26. M. Ďuriš, 45. V. Gajdoš, 58. a 62. Brašeň, 66. Miroslav Tóth, ŽK: 50. Klabal (Zlaté Moravce), rozhodovali: Havrilla - Kubačka, Likavský, 1041 divákov

Zostavy:

Zl. Moravce: Bolek - Kuračka, Klabal, B. Bajza, Chren - M. Ondrejka, Hözl (59. Greguška), Náther, Jiří Liška (46. Minarčík) - Kožiak, Bakongolia (37. Studený)

B. Bystrica: J. Ďurčo - Klučiar, Debnár, Poljovka, M. Pančík ml. - Brašeň (80. Vajda), T. Pančík (87. Jarabica), Pečovský, Miroslav Tóth - M. Ďuriš, V. Gajdoš (80. Uškovič)

Stretnutie mužstiev z chvosta corgoňligovej tabuľky začali lepšie domáci. V 2. min Liškovej strele chýbala presnosť, vzápätí Kožiakov pokus z hranice pokutového územia letel tesne vedľa Ďurčovej bránky. Hostia pohrozili v 8. min, keď Pečovský našiel v pokutovom území V. Gajdoša, no jeho strele chýbali centimetre. Do vedenia išli v 26. min hostia, keď M. Ďuriš aj s pomocou žrde prekvapil Boleka - 0:1. Vyrovnanie mal v 34. min na kopačke Náther, ale jeho delovku z dvadsiatich metrov s námahou J. Ďurčo vyrazil. V 43. min sa ocitol zoči-voči Bolekovi Miroslav Tóth, no svoju šancu nepremenil. V 45. min aktívny Tóth našiel v pokutovom území Gajdoša, ktorý s prehľadom stanovil polčasový rezultát na 0:2
Po zmene strán na hracej ploche existovalo už len jedno mužstvo - banskobystrická Dukla. V 50. min T. Pančík z priameho kopu trafil spojnicu Bolekovej bránky. Tretí klinec do domácej rakvy zatĺkol šťastným gólom v 58. min Brašeň. O štyri minúty neskôr prišla ukážková akcia po osi Pečovský - Tóth s gólovou koncovkou Brašeňa - 0:4. V 66. min si gólovú radosť vychutnal aj bývalý hráč ViOn-u Tóth, ktorý krížnou strelou nedal Bolekovi šancu. V 82. min Pečovského utešená strela z dvadsiatiachpiatich metrov skončila na brvne domácej bránky. Čestný úspech Zlatomoravčanov zaznamenal v 87. min lúčiaci sa matador Greguška.

Ľubomír Moravčík (tréner Zlatých Moraviec): "Pre mňa to bol najhorší výkon jesene. V dnešnom zápase sme si urobili hanbu. Všetko zlé je však na niečo dobré."

Anton Jánoš (tréner Banskej Bystrice): "Dnes tu bolo vidieť to zdravé jadro bystrického mužstva, ktoré sa pričinilo o víťazstvo."