Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Olympijský štadión v plameňoch. Hasiči zasahovali celú noc
Zdielať na

Olympijský štadión v plameňoch. Hasiči zasahovali celú noc

RIO DE JANEIRO / Aj brazílske Rio de Janeiro postihla rovnaká smutná realita, ako takmer každé mesto, ktoré sa v minulosti podujalo zorganizovať zimnú či letnú olympiádu. Nevyužívané športoviská chátrajú. Alebo horia.

Rok pred olympiádou ho v Riu slávnostne otvorili a pochválili sa, že jeho výstavba nebola ani príliš drahá. Stál iba 45 miliónov dolárov. Rok po olympiáde cyklistický velodróm s kapacitou 5 000 miest prakticky nikto nevyužíva a teraz mu ešte aj poriadne obhorela strecha. Požiarnici boli v akcii celú noc.

"Videl som plamene a veľa dymu. Hustého bieleho dymu, ktorý sa valil zo strechy. V tom čase tam už boli požiarnici, ktorí sa snažili plamene uhasiť," hovorí svedok požiaru Claudio Younes.

Polícia vylúčila, že by niekto strechu zapálil úmyselne. Podľa nej išlo o nešťastnú náhodu, keď do strechy narazil malý podomácky vyrobený teplovzdušný balón. Takzvaný čínsky balónik šťastia. Na vyčíslenie škôd a následnú opravu majú Brazíolčania dostatok času. Nemusia sa ponáhľať, veď cyklistický velodróm od vlaňajšej olympiády privítal ďalšie športové podujatie až tento rok v máji. Špeciálne a najmä drahé borovicové drevo dovezené zo Sibíri, z ktorého je ovál postavený, dovtedy iba odpočívalo.

Súvisiace články