Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Koniec "božích rúk" a gólov z ofsajdu. Nastupujú videorozhodcovia
Zdielať na

Koniec "božích rúk" a gólov z ofsajdu. Nastupujú videorozhodcovia

BRATISLAVA / Odborníci hovoria o ďalšom významnom kroku v evolúcii futbalu. Po využívaní novej 3D technológie "jastrabieho oka", ktoré odhalí či bola lopta za bránkovou čiarou alebo nie, si už najpopulárnejší šport pomáha aj asistenciou videorozhodcov.

Na turnaji Pohára Konfederácii, ktorý je pre ruských organizátorov generálkou na budúcoročný svetový šampionát využili arbitri novú technológiu už v druhom súboji Portugalska s Mexikom. A pokazili radosť Pepém, Video totiž odhalilo, že streleniu gólu predchádzal ofsajd.

"Futbal sa tak zrýchľuje, že ten ľudský faktor je už viac a viac omylný, preto prišlo k využívaniu videorozhodcov," hovorí Richard Trutz, bývalý rozhodca FIFA.

V ďalšom zápase Kamerun – Čile si arbitri pomohli videom hneď dvakrát. To v prvom prípade juhoamerického šampióna o gól obralo, no v druhom potvrdilo platnosť úspešného Vargasovho zásahu. Napriek tomu, že asistent rozhodcu jasne signalizoval postavenie útočiaceho hráča mimo hry. 

Hoci aj u hráčov obrazovou analýzou prerušená, a niekdy aj zrušená, gólová radosť vyvoláva rozpaky, futbalová verejnosť v záujme vyššej spravodlivosti využívanie videotechnológie pri posudzovaní sporných momentov víta. "Všetko smeruje k tomu, aby sa minimalizoval počet chýb, ktoré spravia rozhodcovia," uzatvára Trutz.

Súvisiace články