Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Českí futbaloví reprezentanti sú namočení v drogovom škandále
Zdielať na

Českí futbaloví reprezentanti sú namočení v drogovom škandále

PLZEŇ / Českí futbaloví reprezentanti Ondřej Vaněk a Jan Kopic sa postavia pred súd ako svedkovia v kauze s českým drogovým dílerom Víťazoslavom Meišnerom. Bývalý plzeňský hráč Vaněk mal od neho získavať omamné látky, súčasný hráč Viktorie, Kopic, požičal Meišnerovi pol milióna korún.

Vyplýva to z obžaloby Meišnera a jeho spoločníka, z ktorej cituje Český rozhlas. Vaněk, ktorý dnes pôsobí v ruskej Ufe, sa do kauzy zaplietol minulý rok v máji, iba deň pred zápasom Plzňe s Mladou Boleslavou. Svojmu kamarátovi Meišnerovi volal, aby mu zohnal "prášok". 

"Volajúci (Vaněk, pozn.red.) odpovedá, že ide na diskotéku a skúsi prášok, na čo mu volaný (Meišner, pozn. red.) odpovedá, aby mu volajúci napísal, aké to bolo, a upozorňuje ho, aby bol opatrný a dal si len polovicu. Volajúci hovorí, že vraj je to dobre spolu s kokešom, na čo mu volaný odpovedá, že nie, že keď si na to dá ten biely, že ho to naopak zabrzdí, že mu to zabrzdí nájazd, má si nechať tak dve hodiny pauzu," píše sa v obžalobe. 

Druhým českým reprezentantom, ktorý sa do tejto kauzy zaplietol je Jan Kopic. Ten požičal Meišnerovi pol milióna korún, aj napriek tomu, že sa poznali iba mesiac. Na čo bývalému pokrovému hráčovi tieto peniaze boli, o to sa vraj Kopic nezaujímal. 

Kokaín a extáza

Polícia tento prípad vyšetruje od roku 2015. Medzičasom však vyšetrovatelia odhalili, že rukami Víťazoslava Meišnera prešlo najmenej osem tisíc tabletiek extázy. Okrem toho mal u seba len pri zatknutí takmer pol kilogramu kokaínu. Jeho spolupracovník Patrik Barančík, ktorý je druhým obžalovaným, zase podľa polície obchodoval so šiestimi tisícami piluliek extázy. 

"Obaja muži sú obžalovaní z nepovolenej výroby a iného narábania s omamnými a psychotropnými jedmi. V prípade právoplatného odsúdenia im hrozí trest odňatia slobody na desať až osemnásť rokov," povedala pre Český rozhlas hovorkyňa Mestského štátneho zastupiteľstva v Prahe Štěpánka Zenklová. 

Vaněk aj Kopic sú členmi širšieho kádra Českej futbalovej reprezentácie. Prvý menovaný za ňu nastúpil osemkrát, naposledy v septembri 2015 v európskej kvalifikácie proti Lotyšsku. Kopic reprezentoval dokonca aj vlani na jeseň, keď odohral celý kvalifikačný zápas proti Dánsku. Bol to jeho piaty reprezentačný štart. 

Problémy so zákonom nemajú len futbaloví reprezentanti v Česku, ale aj tí na Slovensku. Vladimír Weiss mladší, ktorého vyšetruje Generálna prokuratúra SR. Pozrite si archívnu reportáž. 

Súvisiace články