Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Rozhodca Kassai prepísal históriu! Video ako dôkaz! Na futbale prvýkrát!
Zdielať na

Rozhodca Kassai prepísal históriu! Video ako dôkaz! Na futbale prvýkrát!

OSAKA / Na majstrovstvách sveta klubov, ktoré sa konajú v Japonsku pod hlavičkou FIFA, sa dnes odohrala vo svetovom futbale historická situácia. Prinieslo ju prvé semifinále, v ktorom domáci zástupca Kašima Antlers prekvapujúco zvíťazil rozdielom triedy 3:0 nad kolumbijským klubom Atlético National.

Prvý gól zápasu padol v 33. minúte z pokutového kopu, ktorého nariadeniu ale predchádzala už spomínaná historická chvíľa. Maďarský skúsený rozhodca Viktor Kassai gestom naznačil, že si overí rozporuplný moment zo šestnástky Atlética, kde došlo k stretu brániaceho s útočiacim hráčom. Prerušil hru a išiel za postrannú čiaru, kde bola nainštalovaná video technika. Systém videoasistencie (Video Assistant Referees - VAR) schválila Rada medzinárodnej futbalovej asociácie (IFAB) a momentálne je v dvojročnom testovacom režime.

Kassai si urobil vo veci jasno a po vzhliadnutí inkriminovanej situácie bez váhania ukázal na biely bod. Jedenástku premenil vo vedúci gól stredopoliar Kašimy Šoma Doi. V závere skórovali ešte aj Jasuši Endo a Juma Suzuki. Japonský klub tak postúpil do finále, jeho súper vzíde zo zajtrajšieho zápasu (o 11:30 h SEČ), v ktorom sa stretnú mexický Club América a favorit šampionátu, španielsky Real Madrid.

Súvisiace články