Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Reprezentantov Albánska doma privítali na červenom koberci
Zdielať na

Reprezentantov Albánska doma privítali na červenom koberci

TIRANA / Futbalovým reprezentantom Albánska sa po návrate z majstrovstiev Európy do domoviny dostalo vrelého privítania.

Vo štvrtok vstúpili do vlasti po červenom koberci, na letisku v Tirane ich privítal premiér Edi Rama a nechýbalo pri tom ani množstvo fanúšikov. Albánci síce nepostúpili na ME 2016 do osemfinále a dali iba jeden gól, no zdolali ním výber Rumunska. Tento triumf im zabezpečil tretie miesto v A-skupine.

Reprezentanti Albánska dostanú symbolický kľúč od hlavného mesta Tirany či môžu požiadať o udelenie diplomatického pasu, ktorý zvýraznení ich neformálne úlohy ako ambasádorov krajiny. Albánska vláda vyčlenila milión eur na odmeny pre hráčov. "Šport môže byť dobrou diplomatickou cestou. Vy musíte ukázať svetu, že ste našimi ambasádormi," povedal minister zahraničných vecí Ditmir Bushati a dodal: "Albánsko má mnoho diplomatov, ale vy ste ukázali excelentnú prácu a tým vyslali svetu správu." Skandujúcim fanúšikom neprekážali ani tropické horúčavy, aby robili hráčom spoločnosť. "Ďakujeme vám za neutíchajúcu podporu aj počas takejto horúčave," prehovoril k priaznivcom kapitán tímu Lorik Cana.