Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slováci dosiahli sté víťazstvo, zdolali Gruzíncov 3:1
Zdielať na

Slováci dosiahli sté víťazstvo, zdolali Gruzíncov 3:1

WELS / Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili nad gruzínskym národným mužstvom 3:1 v piatkovom medzištátnom prípravnom stretnutí v rakúskom Welse.

Dva góly Slovákov strelil Adam Nemec, tretí pridal Adam Zreľák. Gruzínci až následne skorigovali nepriaznivý stav presným zásahom Levana Keniu. Duel dvoch slovenských kormidelníkov - Jána Kozáka na lavičke SR a jeho protivníka Vladimíra Weissa staršieho - bol zároveň prvým zápasom Slovenska a Gruzínska na úrovni reprezentačných A-mužstiev.

Slováci vo Welse absolvovali tretí medzištátny súboj v tomto kalendárnom roku, pripravujú sa na majstrovstvá Európy vo Francúzsku (10. júna - 10. júla). Kozákovi zverenci, ktorí v marci remizovali s Lotyšmi (0:0 v Trnave) aj Írmi (2:2 v Dubline), sa na rakúskej pôde dočkali jubilejného stého víťazstva v ére samostatnosti. Piatkové stretnutie bolo 253. vystúpením SR v histórii.

V nedeľu 29. mája si Slováci v prípravnom zápase zmerajú sily s úradujúcimi majstrami sveta Nemcami, vzájomný duel je na programe o 17.45 h v Augsburgu. O deň neskôr, v pondelok 30. 5., zverejní Ján Kozák záverečnú 23-člennú nomináciu SR na ME 2016.

Výsledok piatkového medzištátneho prípravného futbalového stretnutia:

Slovensko - Gruzínsko 3:1 (1:0) - hralo sa v rakúskom Welse
Góly: 5. a 57. A. Nemec, 70. Zreľák - 71. Kenia, bez kariet, rozhodovali: Drachta - Brandner, Kühr (všetci Rak.), 800 divákov

Slovensko: J. Mucha (62. J. Novota) - Gyömbér, Saláta, Škriniar, Tesák - Pečovský, Greguš (87. Švento) - E. Sabo (66. Šesták), Bero (79. Hrošovský), Zreľák - A. Nemec (70. M. Ďuriš)
Gruzínsko: Revišvili - Kakabadze, Kvirkvelia, Kašia, Navalovski (66. Dvali) - Kvekveskiri - Kazaišvili (78. Žighauri), Čanturišvili (46. Kenia), Kobachidze (46. Amisulašvili), Okriašvili - Mčedlidze (46. Kvilitaja)

Slováci bez Hamšíka, Škrtela, Ďuricu, Kucku a Weissa, ktorí neboli ani na lavičke, začali aktívne a už v 5. min bol pre nich odmenou presný zásah Adama Nemca. Útočník holandského Tilburgu zužitkoval ideálnu Berovu kolmicu a krížnou strelou po zemi prekonal Revišviliho. O tri minúty neskôr Škriniar zblokoval pokus Kazaišviliho. V ďalšom priebehu mali zverenci Jána Kozáka aj v netradičnej zostave viac z hry, ale nevypracovali si príležitosti na zveľadenie svojho náskoku. V závere prvého dejstva to dvakrát vyskúšal Sabo: najskôr jeho prudkú strelu vyrazil gruzínsky brankár, neskôr netrafil medzi tri žrde.

V úvode druhého polčasu prevzalo taktovku mužstvo kouča Vladimíra Weissa, ktorý poslal na ihrisko troch hráčov z lavičky. Okriašvili nezužitkoval priamy kop z výhodnej pozície pred šestnástkou. Slováci odpovedali druhým gólom Nemca, ktorý rozvlnil sieť utešenou hlavičkou po Tesákovom centri. Pokus Okriašviliho v 63. min zneškodnil striedajúci brankár SR Novota, ktorý následne nemusel zasiahnuť pri nepresnom pokuse Kvilitaju. O trojgólový náskok pre Slovensko sa v 70. min postaral Zreľák svojím premiérovým presným zásahom v najcennejšom drese - v gruzínskej svätyni skončil jeho strieľaný center z pravej strany ihriska. Vzápätí sa dočkali aj Gruzínci, ich gól strelil Kenia. V záverečných minútach sa stretnutie už len dohrávalo a aj keď Weissovi zverenci ešte pohrozili, Slováci si pripísali prvé víťazstvo v roku 2016.