Oblačno
15°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Bývalý viceprezident FIFA Figueredo priznal vinu
Zdielať na

Bývalý viceprezident FIFA Figueredo priznal vinu

MONTEVIDEO / Niekdajší viceprezident medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) a šéf juhoamerickej futbalovej konfederácie (CONMEBOL) Eugenio Figueredo sa v Montevideu vo štvrtok priznal k dlhoročnej a rozsiahlej korupcii.

Stalo sa tak pri prvom "výsluchu" po vydaní 83-ročného uruguajského funkcionára zo Švajčiarska do vlasti. Figueredo, ktorého spolu s ďalšími obvinenými predstaviteľmi FIFA po ich príchode na volebný kongres zadržali 27. mája vo švajčiarskom Zürichu, čelí väčšiemu počtu obvinení. Za vinu mu kladú vydieranie, podiel na podvodoch a pranie špinavých peňazí v rámci rozsiahlej korupčnej aféry okolo FIFA.

Štátny zástupca Juan Gómez pre agentúru Associated Press (AP) uviedol, že Figueredo priznal prijímanie úplatkov, najmä v súvislosti s poskytovaním marketingových a vysielacích práv. Právna zástupkyňa obvineného Karen Pintosová pre svojho klienta požadovala domáce väzenie, túto funkcionárovu žiadosť však zamietli.

Švajčiarske ministerstvo spravodlivosti vyhovelo žiadosti o vydanie Eugenia Figuereda na trestné stíhanie do rodného Uruguaja, stalo sa tak na Štedrý deň. Švajčiari uprednostnili požiadavku Uruguaja pred americkými nárokmi rovnakého typu.

Súvisiace články