Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Švajčiari zatkli dvoch funkcionárov FIFA
Zdielať na

Švajčiari zatkli dvoch funkcionárov FIFA

ZÜRICH / Dvoch funkcionárov Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) zatkla švajčiarska polícia pri štvrtkovej rannej razii v luxusnom zürišskom hoteli Baur au Lac v rámci vyšetrovania rozsiahleho prípadu korupcie.

Bezpečnostné zložky vtrhli do hotela bočnými dverami o šiestej hodine ráno, manažér ubytovacieho zariadenia musel poslať zákazníkov von z vestibulu pre "extrémnu situáciu".

Ministerstvo spravodlivosti Švajčiarska neidentifikovalo zadržaných, ktorí sú podozriví "z poberania úplatkov v hodnote niekoľkých miliónov dolárov". Vo štvrtok ich čaká vypočúvanie. Razia sa uskutočnila pred začiatkom zasadnutia výkonného výboru FIFA, ktorého účastníci mali od 9.00 diskutovať o reformách. Úplatky sa údajne vzťahujú na marketingové práva na futbalové turnaje v Latinskej Amerike či kvalifikačné zápasy na majstrovstvá sveta.

Rovnaký hotel

"FIFA vie o postupoch ministerstva spravodlivosti USA a bude plne spolupracovať s americkými i švajčiarskymi vyšetrovateľmi. FIFA sa nebude ďalej vyjadrovať k dnešným udalostiam," znie v stanovisku strešného orgánu svetového futbalu. Príslušné úrady vo Švajčiarsku, kde má FIFA sídlo, a Američania vyšetrujú súčasných i bývalých futbalových funkcionárov na základe obvinení z vydierania, prania špinavých peňazí či podvodov.

V rovnakom hoteli polícia pred májovým kongresom FIFA zatkla siedmich činovníkov. Americká prokuratúra vtedy obvinila 14 osôb, medzi nimi aj dvoch viceprezidentov FIFA, z korupcie v Južnej Amerike. V USA sú podozriví z prijímania či poskytovania úplatkov a provízií v miliónoch dolárov v období od začiatku 90. rokov minulého storočia až po súčasnosť.

Úplatky za 1,5 milióna

Peniaze údajne putovali práve cez americké banky. Podľa májových obvinení väčšina z desiatich prezidentov futbalových federácií v Južnej Amerike by zinkasovalo na úplatkoch 1,5 milióna dolárov od marketingovej spoločnosti Datisa za každú zo štyroch edícií Copa América v rokoch 2015 až 2023. Zo svojej pozície minulý mesiac odstúpil prezident kolumbijskej federácie Luis Bedoya, rezignoval aj šéf futbalu v Čile Sergio Jadue.

Súčasný prezident Sepp Blatter momentálne nemôže vykonávať funkciu, pretože si spolu so šéfom Európskej futbalovej únie (UEFA) Michelom Platinim odpykáva 90-dňový dištanc od etickej komisie FIFA pre nezrovnalosti ohľadom prevodu 2 miliónov švajčiarskych frankov na Platiniho účet. Peniaze zinkasoval Francúz od FIFA v roku 2011 ako dodatok za služby poradcu Blattera, ale zmluva o nich neexistuje.

Voľby 2016

Posledných šesť mesiacov bolo pre Blattera najturbulentnejších v 17-ročnom období vedúceho predstaviteľa FIFA. Sedemdesiatdeväťročného Švajčiara v máji zvolili do piateho mandátu prezidenta, ale niekoľko dní na to odstúpil. Nové voľby sa uskutočnia 26. februára 2016.

Téme sa venuje redaktor Vladimír Zápala:

Súvisiace články