Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Srbi nechceli byť klaunmi na albánskej oslave postupu
Zdielať na

Srbi nechceli byť klaunmi na albánskej oslave postupu

ELBASAN / Albánci zbabrali záver štvrtkového zápasu proti Srbom, keď v nadstavenom čase dvakrát inkasovali a prehrali 0:2. Úspešnými strelcami boli Aleksandar Kolarov a Adem Ljajič.

Zápas sa hral za mimoriadnych bezpečnostných opatrení. Nad jeho priebehom sa navyše vznášal aj silný politický kontext. Ešte v stredu večer autobus prepravujúci srbskú futbalovú výpravu z letiska do hotela zasypala spŕška kameňov. Provokácia zo strany domácich priaznivcov sa zaobišla bez zranení, na dopravnom prostriedku zostalo vybité jedno okno.

Albánski organizátori sa obávali zopakovania vlaňajších problémov v Belehrade, kde vzájomný zápas nezmieriteľných balkánskych rivalov nedohrali pre potýčku medzi domácimi priaznivcami a hosťujúcimi futbalistami. Tú vyvolala nacionalistická vlajka "Veľkého Albánska" s menami revolučných vodcov, ktorá sa vznášala nad štadiónom zavesená na diaľkovo ovládanom drone. Albánsko si napokon pripísalo kontumačné víťazstvo 3:0.

"Tešíme sa, že sme zvíťazili. Tento triumf je najmä pre kosovských Srbov, ktorí sa tam narodili, žijú tam a museli sa presídliť. Potešili sme náš národ a obnovili dôveru v reprezentačný tím," povedal podľa portálu sport.blic.rs brankár Srbska Vladimir Stojkovič.

"Nechceli sme byť klaunmi na albánskej oslave postupu. Albánci oslavovali ešte pred začiatkom duelu. Nakoniec sa prejavila naša kvalita, zvíťazili sme zaslúžene. Nebolo to ľahké, vyvíjali na nás veľký tlak zo všetkých strán. Ukázali sme cestu, akou sa treba vydať do budúcna," doplnil hráč FC Chelsea Nemanja Matič.

Súvisiace články