Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Etická komisia FIFA odstavila Blattera aj Platiniho
Zdielať na

Etická komisia FIFA odstavila Blattera aj Platiniho

ZÜRICH / Dosluhujúci prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter a najväčší favorit na jeho nástupcu Michel Platini majú na 90 dní zastavený výkon funkcií.

Etická komisia FIFA pristúpila k tomu kroku na základe vyšetrovania švajčiarskou generálnou prokuratúrou, v ktorom obaja funkcionári figurujú. Prípad siaha do roku 2011, keď Platini údajne súhlasil s prijatím finančných prostriedkov vo výške 2 miliónov švajčiarskych frankov za dlhoročnú spoluprácu, pričom transakciu podpísal sám Blatter. Jeho právomoci na spomenuté obdobie automaticky prevezme prezident Africkej futbalovej konfederácie a viceprezident FIFA Issa Hayatou z Kamerunu. Platiniho zastúpi na čele UEFA Ángel María Villar zo Španielska.

V inej kauze je na šesť rokov vyradený zo všetkých aktivít juhokórejský kandidát na prezidenta FIFA Čchung Mong-jun. Generálneho sekretára FIFA Jéroma Valckeho potrestali na 90 dní. Suspendácie sa môžu predĺžiť o ďalších 45 dní.

Podľa Blatterovho právnika Richarda Cullena etická komisia porušila procedurálne predpisy a konala unáhlene. "Švajčiarska generálna prokuratúra otvorila vyšetrovanie, ale nevzniesla proti prezidentovi žiadne obvinenia. Môže sa stať, že ak nenájdu žiadne dôkazy, budú musieť vyšetrovanie zastaviť. Prezident Blatter by rád predložil dôkazy svedčiace o svojej nevine," uviedol Cullen, ktorého klienta spájajú úrady aj s nehospodárnym riadením FIFA, spreneverou financií a zneužitím právomoci. Obvinenia sa týkajú zmluvy o predaji práv na vysielanie televíznych prenosov bývalému viceprezidentovi FIFA Jackovi Warnerovi.

Mimoriadne voľby prezidenta FIFA sa majú uskutočniť 26. februára 2016, prihlášky treba podať do 26. októbra 2015.

Súvisiace články