Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prepisujú históriu! Augustový rebríček FIFA poteší Slovákov
Zdielať na

Prepisujú históriu! Augustový rebríček FIFA poteší Slovákov

BRATISLAVA / Slovensku v novom vydaní rebríčka Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA), ktorý zverejnia vo štvrtok 6. augusta, bude podľa informácie na oficiálnej internetovej stránke Slovenského futbalového zväzu (SFZ) patriť 14. priečka.

Pôjde o nové historické maximum. Zverenci trénera Jána Kozáka sa v porovnaní s ostatným júlovým renkingom posunú o jedno miesto nahor, doteraz nikdy nebolo Slovensko vyššie. Pred júlovým 15. miestom bola dovtedajším maximom SR 16. pozícia zo septembra 2010 po účasti v osemfinále svetového šampionátu v Juhoafrickej republike - vtedy pod vedením kormidelníka Vladimíra Weissa.

Z aktuálneho júlového rebríčka FIFA vyplýva niekoľko zaujímavostí a štatistík, v ktorých figuruje slovenská futbalová reprezentácia veľmi vysoko. Neuveriteľná bilancia A-mužstva SR v uplynulej sezóne (od 4. septembra 2014 po zdolaní Malty /1:0/ zatiaľ do 14. júna 2015 a triumfu nad Macedónskom /2:1/ zaznamenal slovenský národný tím dovedna deväť víťazných stretnutí, pozn.) spôsobila, že Slovensko patrí za spomenuté obdobie (ročník 2014/2015) medzi päť najlepších reprezentačných tímov na svete. So stopercentným celkovým výsledkom (iba samé víťazstvá - bez jedinej remízy, či prehry) sa nemôže pochváliť žiadna z 209 členských krajín Medzinárodnej futbalovej federácie.

Rebríček FIFA sa zostavuje na základe matematického modelu, ktorý je presne opísaný na oficiálnej stránke fifa.com. Vyplýva z neho, že zvýhodňuje súťažné duely - či už kvalifikačné stretnutia alebo zápasy záverečných turnajov kontinentálnych majstrovstiev alebo MS. Preto paradoxne tie krajiny, ktoré odohrajú menej priateľských zápasov a "zabodujú" v súťažných, majú šancu výrazne v rebríčku postúpiť. Aktuálne je to prípad Walesu (v uplynulej sezóne odohral iba šesť súťažných zápasov s bilanciou 4 víťazstvá, dve remízy) a Rumunska (6 súťažných duelov a 1 priateľské - bilancia: 5 víťazstiev, 2 remízy). Tieto dve krajiny figurujú pred "bronzovým" Slovenskom v hodnotení, ktoré zohľadňuje klasifikáciu vrátane priateľských zápasov. "Kozákovcom" za sezónu 2014/2015 patrí zasa 5. miesto v renkingu, kde sa berú do úvahy len súťažné duely. Podľa webu SFZ sú v tomto "subrebríčku" na čele finalisti nedávnych kontinentálnych majstrovstiev Južnej Ameriky - Čile a Argentína. Pred SR sa dostali eše aj "bronzové" Albánsko (pomohla mu kontumácia kvalifikačného zápasu v Srbsku, o ktorej rozhodol Športový arbitrážny súd /CAS/, pozn.) a štvrté v poradí Anglicko.