Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šéf UEFA Platini ocenil krok Seppa Blattera. Európa ho víta!
Zdielať na

Šéf UEFA Platini ocenil krok Seppa Blattera. Európa ho víta!

Zdroj: sita - Platini UEFA

NYON / Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini ocenil odstúpenie Seppa Blattera z funkcie šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

Švajčiar oznámil rezignáciu zo svojho postu len 96 hodín po znovuzvolení na piate funkčné obdobie. Platini ho na odstúpenie vyzýval už pred voľbami na kongrese FIFA v Zürichu. UEFA podporovala jordánskeho princa Aliho bin Al-Husejna. Dlho pred oznámením kandidačných listín sa špekulovalo, že by mohol Blattera vyzvať na súboj priamo Platini, Francúz sa však napokon rozhodol sústrediť na prácu v UEFA a ašpirovať na post vo FIFA chcel až neskôr. Teraz sa opäť očakáva, že bude kandidátom.

"Bolo to ťažké, ale statočné, odvážne a správne rozhodnutie," uviedol v prvej reakcii na Blatterovo rozhodnutie Platini.

Aj ďalší funkcionári z európskeho kontinentu kvitujú Blatterovo rozhodnutie, aj keď tento krok ich po udalostiach z minulého týždňa prekvapil. Švajčiar mal v Európe množstvo odporcov. "Čo sa stalo? Prečo odchádza? Kto ho zrušil? Tých otáznikov je veľa, odpovede sú neznáme. Je to dobrá správa pre futbal," vyhlásil šéf anglickej Futbalovej asociácie Greg Dyke, ktorý bol jedným z iniciátorov výzvy na prípadný bojkot majstrovstiev sveta.

"Je to trocha tragédia, ktorej sa mohol vyhnúť. Rovnako to mohlo byť jednoduchšie aj pre nás, keby tak urobil skôr," uviedol šéf nemeckého futbalu Wolfgang Niersbach. "Rozhodol sa rozumne, tlak už bol príliš veľký. Pokoja sa však nedočká, a to bez ohľadu na to, či je zodpovedný za škandál vo FIFA akebo nie. Najväčší problém FIFA spočíva v jej nefunkčnom systéme," vyhlásil Franz Beckenbauer.

Mnohí šéfa svetového futbalu upodozrievajú, že sám je za korupčnou kauzou. Vyšetrovatelia však už vyhlásili, že prípad sa netýka najvyššieho funkcionára FIFA. "Koľko špiny má asi Blatter za klobúkom, keď sa rozhodol odstúpiť štyri dni po svojom znovuzvolení?" pýtal sa majster Európy 1988 Ruud Gullit z Holandska.

Okrem Platiniho sa opäť otvárajú dvere na kandidatúru aj pre iných záujemcov o prezidentský post. Blattera chcel minulý týždeň vyzvať Luís Figo, bývalý portugalský reprezentant však napokon podporil snahu Aliho bin al-Husseina. Figo sa teraz chce podieľať na reformách FIFA. "Skvelý deň pre FIFA a svetový futbal. Zmena predsa len prichádza. Už v piatok som povedal, že ten deň raz príde, skôr či neskôr. Teraz je správny čas, aby sme prijali správne rozhodnutia a naštartovali novú éru vo FIFA - dynamickú, transparentnú a demokratickú," uviedol Figo.

Korupčnú aféru pozorne sledovali aj predstavitelia Medzinárodného olympijského výboru. Jeho prezident Thomas Bach hovoril počas kongresu v Zürichu o potrebe reformy a prirovnal súčasné problémy FIFA k olympijským po kauze s pridelením ZOH 2002 Salt Lake City. "Rešpektujeme toto rozhodnutie Seppa Blattera a chápeme ho ako podnet na naštartovanie potrebných reforiem vo svetovom futbale," zareagoval na správu o odchode Seppa Blattera Thomas Bach.