Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci chcú nadviazať na úspešnú jeseň aj proti Luxembursku
Zdielať na

Slováci chcú nadviazať na úspešnú jeseň aj proti Luxembursku

BRATISLAVA / S imperatívom víťazstva, pokračovaním doterajšieho trojbodového kvalifikačného ťaženia a tým ešte väčšieho priblíženia sa k historickej účasti na majstrovstvách Európy nastúpia slovenskí futbaloví reprezentanti proti výberu Luxemburska.

V piatkovom večernom stretnutí v Žiline so začiatkom o 20.45 h chcú zverenci trénera Jána Kozáka nadviazať na vynikajúce jesenné účinkovanie, upevniť si líderské postavenie v C-skupine, zostať aj po piatom vystúpení s plným bodovým ziskom a ešte reálnejšie "živiť" štart na budúcoročnom kontinentálnom šampionáte vo Francúzsku.

Slovákov by k očakávanému víťazstvu proti Luxemburčanom, ktorí zatiaľ v tejto eliminácii získali jediný bod za domácu remízu s Bielorusmi, malo hnať dopredu vypredané hľadisko pod Dubňom. "Na postup bude potrebných veľa bodov, pravdepodobne až 24 - a teraz máme len dvanásť. Pre mňa osobne je práve najbližší kvalifikačný duel proti Luxembursku zápasom jari. Rovnako ako ten júnový s Macedónskom, nie stretnutia so Španielskom a Ukrajinou, ktoré na nás ešte čakajú na jeseň. Ak chceme hrať na majstrovstvách Európy, musíme zvládnuť dva razy konfrontáciu s Luxemburskom a okrem Macedónska aj súboj s Bieloruskom, tie sú prvoradé," vyjadril sa kouč slovenskej reprezentácie Ján Kozák a doplnil: "Luxembursko je v piatok pre nás priorita. Jeho futbal napreduje, hrajú organizovane. My však máme svoje ciele, chceme zvíťaziť. Želal by som si, aby sa v hľadisku utvorila výborná atmosféra. Som presvedčený, že moji zverenci urobia maximum pre úspešný výsledok. Verím, že pri podpore zaplnených žilinských tribún ho spoločnými silami dosiahneme."

Súper o 114 miest za Slovenskom

Hoci v najčerstvejšom marcovom rebríčku krajín Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA patrí Slovensku 22. miesto a Luxembursko je o 114 priečok nižšie, nečaká na tím SR nič jednoduché. "Určite nemôžeme očakávať, že sa súper hneď poddá a vyhráme 3:0 či 4:0. Lepšie sa hrá proti tímom, ktorí idú do zápasu otvorene, nielen brániť a betónovať. Uvidíme, ako do toho pôjde Luxembursko, už som ich dlhšie nevidel hrať," vyjadrila sa jedna z najväčších opôr slovenskej reprezentácie Marek Hamšík.

V bilancii doterajších meraní síl je síce na tom o niečo lepšie Slovensko (3 zápasy - 2 víťazstvá, 0 remíz, 1 prehra, skóre 8:3), na ostatnú vzájomnú konfrontáciu pred viac ako štyrmi rokmi by však všetci pod Tatrami najradšej zabudli: 9. februára 2011 zvíťazili Luxemburčania 2:1 zásluhou dvoch presných zásahov Daniela da Motu, ten figuruje v kádri aj tentoraz. Napriek tomu, že išlo "len" o prípravný zápas, musí byť výstrahou. "Podmienky tam vtedy neboli vôbec priaznivé. Hralo sa vo veľkej hmle, bola slabá viditeľnosť," zalovil v pamäti 29-ročný slovenský obranca a priamy aktér stretnutia Tomáš Hubočan, ktorý odhodlane doplnil: "V piatok sa im budeme chcieť v Žiline revanšovať a byť úspešní. Musíme však plniť pokyny trénerov, koncentrovať sa na každú jednu loptu a hrať ako v jesenných kvalifikačných dueloch."

Slovenský národný tím ťahá šnúru šiestich víťazných stretnutí za sebou (naposledy neuspel v prípravnom súboji 26. mája 2014 v Petrohrade s Ruskom - 0:1, pozn.), v Žiline má sériu troch triumfov v rade (Malta 1:0, Španielsko 2:1, Fínsko 2:1). Aj z tejto pozitívnej bilancie má radosť útočník Adam Nemec, ktorý by mal hrať na hrote útoku. Banskobystrický rodák, ktorý pôsobí v klube zámorskej Major League Soccer FC New York City, však zároveň upozornil: "Vieme, aké nepríjemné zápasy dokážu byť proti takýmto súperom. Musíme sa dobre nachystať, v piatok predviesť dobrý výkon a odniesť si tri body. Veľakrát sa potvrdilo, že takýto súper dokáže favoritovi ukradnúť body. Nechceme, aby sa to stalo nám." Zdravotné problémy s narazeným svalom nad kolenom zo súboja ázijskej Ligy majstrov mal po príchode na zraz do Senca krídelník katarského klubu SC Lekhwiya Vladimír Weiss, lekári by ho však mali dať do poriadku.

Luxemburská séria bez víťazstva v súťažných zápasoch trvá momentálne poltucet stretnutí. Zatiaľ naposledy sa futbalisti z tejto krajiny Beneluxu tešili z triumfu 10. septembra 2013 doma nad Severným Írskom (3:2) v rámci kvalifikácie na MS 2014. Na súperovom trávniku čakajú Luxemburčania na víťazstvo v súťažnom zápase už 15 duelov: naposledy uspeli 10. septembra 2008 vo Švajčiarsku (2:1) v kvalifikácii MS 2010.

Výprava Luxemburska v stredu pricestovala na Slovensko, vo štvrtok večer absolvujú hráči oficiálny tréning na žilinskom trávniku. Tréner Luc Holtz má k dispozícii 19 futbalistov. Z pôvodnej nominácie mu vypadlo trio hráčov základnej zostavy: obranca Mathias Jänisch, stredopoliar Christopher Martins a útočník David Turpel. Dvaja v kádri sú absolútni nováčikovia - útočník Florian Bohnert z nemeckého Saarbrückenu a obranca Ben Vogel z klubu FC Victoria Rosport. V pondelkovej generálke na Slovensko remizovalo Luxembursko v meste Niederkorn s belgickým prvoligovým klubom Charleroi 2:2, v nadstavenom čase skóroval obranca Maxime Chanot.

Piatkový kvalifikačný zápas Slovensko - Luxembursko povedú rozhodcovia zo Švajčiarska. Hlavným arbitrom je Stephan Studer, na čiarach mu budú pomáhať krajania Sandro Pozzi a Jean-Yves Wicht. Štvrtým rozhodcom je ďalší Švajčiar Sladan Josipovič.

Predpokladaná zostava SR: Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Mak, Hamšík, Weiss (Stoch) - A. Nemec