Polojasno
21°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Do osemfinále aj Chelsea a Šachtar, Bayern prehral s City
Zdielať na

Do osemfinále aj Chelsea a Šachtar, Bayern prehral s City

MANCHESTER / Po utorkových dueloch 5. kola skupinovej fázy Ligy majstrov 2014/2015 je známych už osem postupujúcich do jarného osemfinále tejto najprestížnejšej európskej pohárovej klubovej súťaže.

K poltuctu Real Madrid (obhajca prvenstva), Borussia Dortmund, Bayern Mníchov, Paríž Saint-Germain, FC Barcelona a FC Porto pribudli v utorok večer aj FC Chelsea a Šachtar Doneck.

Hráči FC Chelsea si definitívu prvého miesta v G-skupine a tým aj účasti v jarnej "vyraďovačke" vybojovali jednoznačným víťazstvom 5:0 v Gelsenkirchene nad domácim Schalke 04. Už po polhodine hry bolo 2:0 pre hostí a zverenci trénera Josého Mourinha ešte zveľadili svoj triumf. O postupe Šachtaru rozhodol už podvečerný súboj v H-skupine, v ktorom bieloruský BATE Borisov podľahol lídrovi poradia "háčka" portugalskému FC Porto 0:3 a tým posunul ukrajinský tím do osemfinále. Doneck vo večernom dueli prehral v Ľvove s Athleticom Bilbao 0:1, ale na postupe Šachtaru to nič nemení. Druhý duel tejto skupiny Sporting Lisabon - NK Maribor sa "oneskoril", dôvodom boli problémy s osvetlením na štadióne Josého Alvaladeho v portugalskej metropole. Sporting napokon zvíťazil 3:1.

V utorkovom osemzápasovom itinerári zaujali najmä hetriky dvoch argentínskych reprezentantov Sergia Agüera (Manchester City) a Lionela Messiho (FC Barcelona), druhý menovaný so 74 presnými zásahmi osamel na čele poradia v počte gólov v Lige majstrov (LM) a Európskom pohári majstrov (EPM). Dvadsaťsedemročný rodák z Rosaria sa výraznejšie odpútal od španielskej zakončovateľskej legendy Raúla, ktorý dosiahol v najprestížnejšej súťaži "starého kontinentu" 71 gólov. Messi skóroval v 38., 58. a 87. min zápasu F-skupiny v Nikózii proti domácemu APOEL-u (konečný výsledok 4:0), na 74 gólov potrebovala barcelonská hviezda 91 zápasov. Messi sa zároveň vyrovnal Raúlovi v ďalšej štatistike: obaja skórovali proti klubom zo šestnástich krajín. Na treťom mieste medzi kanoniermi je Cristiano Ronaldo, portugalský ostrostrelec dosiahol v kontinentálnom pohári číslo jeden zatiaľ 70 gólov.

Dramatické rozuzlenie ponúka E-skupina. Istý účastník osemfinále LM i líder skupiny Bayern Mníchov utrpel vôbec prvú prehru v súťažnom dueli v ročníku 2014/2015, o ktorú sa postaral Manchester City. Úradujúci anglický majster sa presadil na Etihad Stadium zásluhou hetriku spomenutého Agüera, ktorý v záverečnej päťminútovkej otočil dvoma gólmi nepriaznivý stav. Manchester má pred derniérou päť bodov v tabuľke, rovnako ako ďalšie dva tímy tejto skupiny - AS Rím a CSKA Moskva. V prázdnej Chimki aréne (pre rasistické správanie fanúšikov CSKA sa hralo bez divákov, pozn.) sa ich duel skončil v utorok podvečer nerozhodne 1:1. Hráčov z "večného mesta" nasmeroval k trom bodom v 43. min legendárny Francesco Totti, ktorý sa vo veku 38 rokov a 59 dní stal najstarším strelcom gólu v histórii európskych pohárov. Bod pre CSKA vydoloval v nadstavenom čase obranca Vasilij Berezuckij.

V F-skupine potvrdili dominanciu už istí postupujúci do osemfinále. Paríž Saint-Germain si poradil s Ajaxom Amsterdam 3:1 najmä zásluhou dvoch presných zásahov Edinsona Cavaniho a FC Barcelona s výnimočným Messim rozdrvila APOEL Nikózia na cyperskej pôde 4:0. Hráči PSG majú pred tímom z Camp Nou pred záverečným 6. kolom "efka" jednobodový náskok.

Súvisiace články