Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slováci sú náš najsilnejší súper! Upozorňuje Del Bosque
Zdielať na

Slováci sú náš najsilnejší súper! Upozorňuje Del Bosque

ŽILINA / Španielski futbalisti sú vysokými favoritmi štvrtkového súboja kvalifikácie ME 2016 v Žiline proti Slovensku

A to aj napriek nepresvedčivým výkonom na tohtoročnom svetovom šampionáte v Brazílii, kde sa po prehrách s Holandskom (1:5) a Čile (0:2) predčasne lúčili už po skupinovej fáze. V renkingu Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) im patrí momentálne 8. priečka.

Z hľadiska dlhšieho časového obdobia sú Španieli najúspešnejším futbalovým tímom na svete. V rokoch 2008 a 2012 získali tituly majstrov Európy a medzitým - v roku 2010 sa premiérovo stali aj majstrami sveta. Súčasný káder trénera Vicenteho del Bosqua je mixom úspešných osobností z uplynulého obdobia (Casillas, Piqué, Iniesta, Fábregas) a mladých talentovaných hráčov túžiacich sa presadiť na najvyššej úrovni (De Gea, Bernat, Alcácer, Moreno). A hoci po MS 2014 sa s červeným dresom rozlúčilo trio skvelých tridsiatnikov Xavi, Xabi Alonso a tiež s 59 gólmi najlepší strelec španielskej reprezentačnej histórie David Villa, v súčasnom reprezentačnom tíme "Furie Roja" je stále dostatok kvality a skúseností na všetkých postoch. Po prehre a neslanom výkone v prípravnom stretnutí v Paríži s Francúzmi (0:1) zdolali Španieli v úvodnom súboji C-skupiny kvalifikácie ME 2016 vo Valencii Macedóncov hladko 5:1. Jeden z gólov strelil práve 21-ročný mladík Paco Alcácer z FC Valencia, ktorý nechýba ani v žilinskom výbere Španielska.

Na debut v reprezentácii medzi mužmi čaká ďalší útočník Valencie, 23-ročný Rodrigo Moreno. "Darilo sa mi v tíme do 21 rokov a verím, že si strelecké kopačky prenesiem aj do A-mužstva. Veľmi túžim po reprezentačnej premiére. Teraz ju mám na dosah. Spoluhráč z Valencie Paco Alcácer mi povedal, že v reprezentácii je výborná partia. Chcem byť jej súčasťou," uviedol Rodrigo Moreno pre server denníka Marca.

"Je to regeneračný proces. Chceme vybudovať niečo nové, dať priestor mladším hráčom, ale chvíľu to potrvá. Nemôžeme sa večne pozerať do minulosti a žiť z predchádzajúcich úspechov," povedal vtedy Del Bosque.

Jeho zverenci zamierili v stredu o 9.00 h z Madridu letecky do Piešťan a odtiaľ sa presunú do svojho dočasného sídla v Rajeckých Tepliciach. Od 18.45 h budú k dispozícii novinárom a od 19.30 h si na žilinskom štadióne zatrénujú. K sile slovenského mužstva sa na oficiálnej zväzovej stránke vyjadril Del Bosque takto: "Je to najsilnejší protivník v našej kvalifikačnej skupine. Slováci sú silní v defenzíve, ale majú aj vhodné typy hráčov v útočnej fáze. Sú rýchli a technickí."

Gonzalo Antolín je pozorovateľom, resp. skautom Španielov a k žilinskému dejisku zápasu, kde si osobne pozrel jeden z prípravných zápasov Slovákov, poznamenal: "Štadión je pekný, trávnik dobrý, ale problém môže byť niekde inde. V húževnatom a súťaživom tíme súpera."

Nominácia španielskej futbalovej reprezentácie:

Brankári: Kiko Casilla (Espanyol Barcelona), Iker Casillas (Real Madrid), David de Gea (Manchester United/Angl.)
Obrancovia: Raúl Albiol (SSC Neapol/Tal.), César Azpilicueta (FC Chelsea/Angl.), Gerard Piqué, Jordi Alba (obaja FC Barcelona), Dani Carvajal, Sergio Ramos (obaja Real Madrid), Juanfran (Atlético Madrid)
Stredopoliari: Santi Cazorla (Arsenal Londýn/Angl.), Cesc Fábregas (FC Chelsea/Angl.), Andrés Iniesta, Sergio Busquets (obaja FC Barcelona), Ander Iturraspe (Athletic Bilbao), Koke, Raúl García (obaja Atlético Madrid), David Silva (Manchester City/Angl.), Juan Bernat (FC Bayern Mníchov/Nem.)
Útočníci: Diego Costa (FC Chelsea/Angl.), Paco Alcácer, Rodrigo Moreno (obaja FC Valencia), Pedro Rodríguez (FC Barcelona)

Súvisiace články