Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Futbalový svet plače. Alfredo Di Stéfano († 88) finále MS neuvidí
Zdielať na

Futbalový svet plače. Alfredo Di Stéfano († 88) finále MS neuvidí

MADRID / Futbalová legenda Alfredo Di Stéfano zomrel. Potvrdili to zástupcovia Realu Madrid, klubu, kde strávil najlepšie roky kariéry.

Di Stéfano bol od sobotňajšieho zlyhania srdca v kritickom stave v madridskej nemocnici Grégoria Maraňonu. Bývalú superhviezdu svetového futbalu po kolapse uviedli do umelého spánku s umelou ventiláciou pľúc. Jeho stav komplikovali aj cukrovka a celkové zlyhanie obehového systému. Di Stéfano v piatok minulý týždeň oslávil 88. narodeniny. "Zbohom Don Alfredo," napísal najväčší španielsky futbalový server Marca na titulke v čiernej farbe. "Bol najdôležitejším hráčom histórie Realu Madrid a jedným z velikánov svetového futbalu," dodala Marca.

Niekdajší skvelý útočník jedol v sobotu spoločne s členmi svojej rodiny neďaleko štadióna Santiaga Bernabeua, keď mu odrazu prišlo nevoľno a musel sa posadiť na svoj vozík. Potom nasledovala zástava srdca, 18-minútová resuscitácia a transport na jednotku intenzívnej starostlivosti. Podobných problémov so životne dôležitým orgánom zažil v minulosti už niekoľko a sedemkrát bol aj hospitalizovaný, ale ani jeden nebol taký vážny ako práve ten posledný. V roku 2005 mu implantovali kardiostimulátor a urobili aj štvornásobný bypass aorty.

Di Stéfano je bývalý reprezentant Argentíny a Španielska a v rokoch 1957 a 1959 sa stal držiteľom Zlatej lopty pre najlepšieho futbalistu na svete. V Reale Madrid pôsobil 11 rokov, päťkrát s ním získal najprestížnejšiu európsku klubovú trofej Pohár európskych majstrov (1956, 1957, 1958, 1959, 1960) a osemkrát triumfoval v španielskej najvyššej súťaži. V drese Realu zaznamenal 307 gólov. Až do smrti bol jeho čestným prezidentom. Futbalista, ktorý podľa mnohých ovplyvnil svetový futbal viac ako Pelé či Maradona, si nikdy nezahral na majstrovstvách sveta. Po skončení kariéry bol aj trénerom, ale zďaleka nie takým úspešným ako futbalistom.

Súvisiace články